Citrónový koláč
Citrónový koláč s tvarohom
Autor receptu: redakcia
8 porcií |
30 minút príprava |
60 minút na 170 °C |
Postup- Cesto: Múku preosejeme na dosku, premiešame so soľou a s cukrom. Postupne zapracujeme nastrúhané maslo, žĺtok a asi 2 lyžice ľadovej vody. Vypracujeme hladké cesto, zabalíme ho do fólie a uložíme na pol hodiny do chladu.
- Citróny omyjeme, očistíme kefkou a osušíme. Nastrúhame z nich kôru a vytlačíme šťavu. Vychladené cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na plát a vyložíme ním vymazanú a vysypanú koláčovú formu, okraje cesta vytiahneme do výšky.
- Náplň: Tvaroh rozmiešame s citrónovou kôrou a so šťavou, primiešame kyslú smotanu, žĺtky a cukry dôkladne premiešané so škrobovou múčkou. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a vmiešame ho zľahka do tvarohovej zmesi. Hmotu nanesieme na cesto a rovnomerne ju rozotrieme.
- Koláč vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C a pečieme asi hodinu. Upečený koláč necháme vychladnúť, môžeme ho ozdobiť plátkami citróna a pocukrovať.
|