Citrónový koláč s tvarohom

Autor receptu: mariamka

Môj syn si v poslednej dobe kupuje ochutené tvarohy. Na jednom z obalov objavil recept na koláč a hneď si ho objednal :). Tvaroh sa volá "Citrónový koláč", výrobca bude zrejmý z obrázku. Ak nemáte alebo nežoneniete práve takýto ochutený, stačí obyčajný, náplň si veľmi jednoducho pripravíte sami. Jednoduchý na prípravu, síce na ochutnanie si treba trochu počkať, ale výsledok sa vám odmení.

30 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Tvaroh a recept.
  2. Suroviny, želatinu som napokon nepoužila.
  3. Ako prvé rozdrvíme sušienky a zmiešame ich s rozpusteným maslom. Tortovú formu /táto má priemer 24 cm/ vystelieme papierom na pečenie a zmes rovnomerne rozvrstvíme, jemne utľapkáme a dáme na 30 min. do chladu.
  4. Na plnku zmiešame vajíčka, ochutené tvarohy, pridáme, šťavu a kôru z jedného citróna. Ak použijete neochutený tvaroh, primerane ho oslaďte a okyslite podľa svojej chuti, môže ísť aj trochu škrobu alebo pudingového prášku na zahustenie.
  5. Na vychladené sušienky nalejeme tvarohovú zmes, utrasieme a pečieme 45 min. na 180 °C. Necháme úplne vychladnúť a opatrne nožom oddelíme od bokov.
  6. Navrch môže ísť tá spomenutá želatina, želé, farebné, ochutené citr. šťavou. Ja som urobila karamelovú krustu /karamel prevarený s trochou sladkej smotany/ a posypala opraženými mandľovými lupienkami. Karamel mi naozaj rýchlo tuhol, preto nie je poleva až taká dokonalá, ale zato príjemne chrumkavá :)
  7. Vcelku rýchlovka a máme príjemný osviežujúci koláčik.