Citrónový koláč s tvarohom

mariamka - fotkamariamka, 3. februára 2014
Citrónový koláč s tvarohom
Foto: mariamka

Môj syn si v poslednej dobe kupuje ochutené tvarohy. Na jednom z obalov objavil recept na koláč a hneď si ho objednal :). Tvaroh Zobraziť celý popisMôj syn si v poslednej dobe kupuje ochutené tvarohy. Na jednom z obalov objavil recept na koláč a hneď si ho objednal :). Tvaroh sa volá "Citrónový koláč", výrobca bude zrejmý z obrázku. Ak nemáte alebo nežoneniete práve takýto ochutený, stačí obyčajný, náplň si veľmi jednoducho pripravíte sami. Jednoduchý na prípravu, síce na ochutnanie si treba trochu počkať, ale výsledok sa vám odmení.

30 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

750 g alebo obyčajný neochutený
250 g (piškóty)
125 g
3 ks
 (nepovinné)
1 ks na šťavu a kôru
Na polevu:
4-5 PL
3-4 PL




Postup

  1. 1

    Tvaroh a recept.

    Citrónový koláč s tvarohom  - obrázok 1
  2. 2

    Suroviny, želatinu som napokon nepoužila.

    Citrónový koláč s tvarohom  - obrázok 2
  3. 3

    Ako prvé rozdrvíme sušienky a zmiešame ich s rozpusteným maslom. Tortovú formu /táto má priemer 24 cm/ vystelieme papierom na pečenie a zmes rovnomerne rozvrstvíme, jemne utľapkáme a dáme na 30 min. do chladu.

    Citrónový koláč s tvarohom  - obrázok 3
  4. 4

    Na plnku zmiešame vajíčka, ochutené tvarohy, pridáme, šťavu a kôru z jedného citróna. Ak použijete neochutený tvaroh, primerane ho oslaďte a okyslite podľa svojej chuti, môže ísť aj trochu škrobu alebo pudingového prášku na zahustenie.

    Citrónový koláč s tvarohom  - obrázok 4
  5. 5

    Na vychladené sušienky nalejeme tvarohovú zmes, utrasieme a pečieme 45 min. na 180 °C. Necháme úplne vychladnúť a opatrne nožom oddelíme od bokov.

    Citrónový koláč s tvarohom  - obrázok 5
  6. 6

    Navrch môže ísť tá spomenutá želatina, želé, farebné, ochutené citr. šťavou. Ja som urobila karamelovú krustu /karamel prevarený s trochou sladkej smotany/ a posypala opraženými mandľovými lupienkami. Karamel mi naozaj rýchlo tuhol, preto nie je poleva až taká dokonalá, ale zato príjemne chrumkavá :)

    Citrónový koláč s tvarohom  - obrázok 6
  7. 7

    Vcelku rýchlovka a máme príjemný osviežujúci koláčik.

    Citrónový koláč s tvarohom  - obrázok 7

Diskusia k receptu

tiginko
keby som nemala bezkoláčové obdobie, už by bol na programe. Veď ma počká v KK
zuzkabluzka
no aj ja mam bezkolacove obdobie, ale kazdu nedelu si davam pauzu, takze ja tolko cakat nebudem, akurat si musim este aj tvaroh vyrobit... :) 5*
mariamka
dievcence @tiginko @zuzkabluzka vy ste na seba take prisne :) ale mate moj obdiv, tiez som si dala len taky jeden pidi kusok, aby som mohla vierohodne tlmocit chute, ved do leta vybehame :) diky
luss44
my, čo nemáme bezkoláčové obdobie, vyskúšame túto variantu s karamelom+mandle, inak ho robievam podobne, @mariamka 5*
janger
Nuz ja by som mala mat bezkolacove a bezmaskrtne obdobie, ale veru tazko, tazko to ide ;-)))...@mariamka , maskrtku si upiekla, aj s tym karamelom sa mi to moc paci, karamel mam rada. Syn ta iste vychvaloval :-). A tiez kupujem aj ochuteny tvaroh, moc mam rada vanilkovy, cucoriedkovy...
mariamka
dakujem pekne za mile ohlasy @luss44 @elixir @medovnicek @janger ,, ten karamel ma nejako osvietilo :) kedze som nemala cim zarobit tamtu zelatinu, a bolo to aj hned jedle, budem aplikovat castejsie @janger tych tvarohov tu mame aj my viac druhov, chuti mi aj jablko-skorica, orechy, vanilka, aj tento citron, teda ak sa mi podari daky uchmatnut synovi z chladnicky :), ma tam vzdy zasobu v ramci "objemovky" :) dakujem vam..
hubata
Aj keď mám v KK prevahu čokoládových koláčov, tvarohový sa vždy zíde mať v zásobe a tento vyzerá vynikajúco, rýchlo je hotový. Dávam 5 hviezdičiek aj za to že si sa vynašla čím nahradiť želatínovú polevu. Vďaka za receptík.
havino
neodmietla by som, aký kúsok si to napísala? počkaj pozriem, aha, takže tiež len pidi, ale neodolala by som, to mi ver, s tým karamelom sa mi veľmi páči
mariamka
@havino nuz pidi ako pidi :),, clovek musi ochutnat aby mohol doporucit :) si mila dakujem :)
@hubata nerada sa patlem so zelatinou to mi pride taky pansky vrtoch, uz prezity, aj ked osobne nic proti nej nemam ,,
@Izabelka pekny mozno, chutny hej :) ,, dakujem vsetkym :)
eviana
@mariamka , by som Ti teraz pokojne mohla zaspievať túto:




Akurát by som jemne opravila text na "You´re killing me softly with your cake" :))) Aké pidi? Šak keď už, tak potom poriadne :)
mariamka
ty si teda @evi riadna betarka :) ale co sa tyka hudobného vkusu, "si zabila" :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia