Citrónový koláč s limoncellom fotorecept

paploska - fotkapaploska, 24. augusta 2013
Citrónový koláč s limoncellom (fotorecept)
Foto: paploska

Tento taliansky koláč je poslednou bodkou za tohoročnými dovolenkovými potulkami. V Taliansku patrí k obľúbeným letným dezertom a určite vás osvieži. Ochutnajte :-).

12
porcií
40 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

210 g
100 g
100 g
3 ks
štipka
1/3
Krém:
6 dl
1 dl
100 g
4 ks
95 g




Postup

  1. 1

    Pripravíme si maslové cesto: Múku, práškový cukor, 3 žĺtka, štipku soli, kôru z jedného citróna a 1/3 bio prášku na pečenie miesime kým nedostaneme hladké cesto.

    Citrónový koláč s limoncellom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vypracované cesto necháme 10 minút odpočívať v chladničke. Bude sa lepšie spracovávať.

    Citrónový koláč s limoncellom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Opatrne vyvaľkáme a dáme do vymastenej a vysypanej okrúhlej formy. Cesto popicháme vidličkou a dáme piecť na 10 minút na 180 st.

    Citrónový koláč s limoncellom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    4 žĺtka vyšľaháme s cukrom. Mlieko zohrejeme s vanilkovým luskom. Lusk vydlabeme a zvyšok vyhodíme. Pripravíme si vodný kúpeľ.

    Citrónový koláč s limoncellom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vyšľahané žĺtka dáme do vodného kúpeľa a pomaly prilievame horúce mlieko. Do Limoncella pridáme solamyl a citrónový šťavu, vymiešame a pridáme k žĺtkom. Šľaháme, kým nám nevznikne hustá plnka.

    Citrónový koláč s limoncellom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Plnku necháme trocha vychladiť a ešte teplú ju vylejeme na upečený korpus.

    Citrónový koláč s limoncellom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na panvicu dáme 0,5 dc vody a asi 2 lyžice trstinového cukru. Pridáme na tenko pokrájané citróny mierne skaramelizujeme. Pozor, aby nezhorkli. Citróny pridáme na koláč, ktorý pred podávaním pokvapkáme javorovým sirupom.

    Citrónový koláč s limoncellom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Dobrú chuť :-)

    Citrónový koláč s limoncellom (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

eviana
Nádherný koláčik... isto nesmierne svieži a chutný :)
paploska
ďakujem dámy, ešte som tam zabudla dodať, že suroviny môžete nahradiť aj klasikou, teda bežnou múkou a bežným bielym cukrom :-)
monzet
Paráda,tento koláčik mám veľmi rada,a teraz si ho môžem spraviť aj doma a pripomenúť si dovolenku :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia