Citrónový cheesecake

lulu88 - fotkalulu88, 3. októbra 2012
Citrónový cheesecake
Foto: lulu88

Opäť sa hlásim s ďalším receptom :) Tento krát skúste spraviť tento vynikajúci citrónový cheesecake. Chuťovo je úplne úžasný s kakaovým korpusom. Môžeme ho Zobraziť celý popisOpäť sa hlásim s ďalším receptom :) Tento krát skúste spraviť tento vynikajúci citrónový cheesecake. Chuťovo je úplne úžasný s kakaovým korpusom. Môžeme ho nazvať aj diétny koláčik ak chcete, pretože u nás sa po ňom vždy len zapráši a výhovorka je taká, že z tohoto koláča sa nepriberá. Tak, šup do pečenia :)

8-12
porcií
60-95 minút
príprava
15-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
140 g
115 g studené
55 g
1 ks
2 PL studená
 štipka
2 PL
Plnka:
150 ml
  (nemusí byť)
2 ks
60 g
350 g alebo tvaroh
275 ml
100 ml
4 plátky




Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme korpus. Skôr ale ako ho začnete pripravovať vám ešte poradím jednu vec. Jeho príprava trvá trocha dlhšie tak ak sa vám moc nechce pracovať, použite 110 g maslových sušienok (môžu byť aj kakaové, bude to lepšie chutiť) a 50 g rozpusteného masla dokopy a ucapkajte na spodok klasickej formy na pečenie a dajte piecť na cca 20 minút na 200°C.

  2. 2

    Pokiaľ máte čas a chcete mať originál, pusťme sa do pečenia :) Vo veľkej mise zmiešame múku, soľ, cukor a kakao. Maslo nakrájame na malé kúsky a pridáme k múčnej zmesi. Maslo zapracujte do zmesi a kľudne porozkrajujte nožíkom na ešte menšie kúsky. Žĺtok s vodou rozmiešame v malej miske vidličkou a pomaly nalejeme na múku s maslom. Miešame, kým zmes nezvlhne. Cesto sa veľmi lepí a ja osobne ho miešam rukou, je to jednoduchšie, rýchlejšie a podľa mňa sa cesto omnoho lepšie premieša. Miešam dovtedy, kým sa mi z cesta neurobí guľka. Lepkavosť je vždy iná podľa veľkosti žĺtka. Keď mám cesto vymiešané dám ho tak na 15 minút stuhnúť do chladničky aby sa mi lepšie rozvaľkalo.

    Citrónový cheesecake - obrázok 2
  3. 3

    Keď cesto vytiahnem z chladničky, na veľmi veľmi veľmi pomúčenú plochu si ho položím a s neustálym múčením z vrchu aj zospodu si ho rozvaľkám na požadovanú veľkosť a hrúbku. Ak použijete klasickú tortovnicu, cesto môžete dať len na spodok alebo tortovnicu trocha obaliť po stranách, prípadne môžete použiť formu na tento konkrétny korpus. Je nižšia, kraje sú vrúbkované a spodok formy sa len z vrchu prikladá (kuk foto). Pokiaľ máte cesto veľmi lepkavé a nedarí sa vám ho pekne vyvaľkať prípadne preniesť do formy, nevadí, urobte si z neho znova guličku a úplne jednoducho ho dajte na stred formy a ucapkajte ho do približne rovnakej hrúbky. A môžete si dať aj po krajoch, vôbec to nevadí :) Na chuti mu neubudne.

    Citrónový cheesecake - obrázok 3
  4. 4

    Keď máme cesto vo forme, dáme ho piecť. Ja pečiem na 180°C, ale čas nemám nikdy presný. Vždy keď začne šíriť krásnu vôňu, skúsim doňho špajdľou pichnúť, ak sa nelepí vyberiem. Korpus je tuhý a dá sa povedať že suchý ale nebojte, on taký má byť. Má imitovať dobošku (keks) :) po upečení necháme vychladnúť.

    Citrónový cheesecake - obrázok 4
  5. 5

    Kým sa nám korpus pečie, urobíme si plnku. V miske so studenou vodou si namočím plátky želatíny (pokiaľ máte radšej práškovú, kľudne môže byť aj tá, akurát dajte menej vody na jej napučanie). Smotanu na varenie privedieme k varu a zamiešame do nej plátky želatíny (prípadne práškovú želatínu). Ona sa pekne rozpustí, len smotanu neustále miešajte aby sa vám neurobili hrudky. Smotanu necháme vychladnúť.

  6. 6

    Do väčšej nádoby si dám žĺtka, cukor, citrónovú kôru, citrónovú šťavu a ricottu (prípadne nízkotučný jemný tvaroch - nesmie byť hrudkový). Všetko dokopy to pekne zamiešam mixérom.

    Citrónový cheesecake - obrázok 6
  7. 7

    Tiež si vyšľahám do polotuha šľahačku. Tú spolu so smotanou prilejem do cesta ktoré mám vyšľahané a všetko dokopy poriadne premiešam. Z vlastnej skúsenosti viem, že plnky je vždz viac, čiže nad okraj môjho korpusu a tak si tento korpus presuniem do klasickej formy na pečenie. Na vychladnutý korpus vylejem celú plnku a pekne uhladím do roviny. Dám stuhnúť do chladničky (min. 3-5 hodín)

    Citrónový cheesecake - obrázok 7
  8. 8

    Po stuhnutí nožíkom oddelím kraje od formy a koláč je na svete :)

    Citrónový cheesecake - obrázok 8
  9. 9

    Dobrú chuť :) Ak máte otázku ohľadom prípravy alebo čokoľvek iné, sem s ňou :)

    Citrónový cheesecake - obrázok 9

Diskusia k receptu

janara
je krásny, milujem cheesecake....určite spravím
veve
Aj ja "čískejky" milujem, ale robievam ich z mascarpone a bez želatíny. Priznám sa, ale že klasický citrónový som ešte neskúšala... mala by som to napraviť ako sa tak pozerám na ten tvoj ;-)
lulu88
ďakujem :)
 varecha.pravda.sk/profil/veve/...
tento je naozaj výborný. Priznam sa konkretne v tomto recepte som použila ricottu, ale predtým vždy tvaroh, jediný rozdiel je v tom, že s tvarohom bol viac kyslý a trocha viac žltý. Takže pokiaľ niekto nemá rád výslovne niečo kyslé, ricotta je lepšia, veľmi som sa jej bála ale nakoniec zisťujem, že je to veľmi dobrá surovina :)
lulu88
ďakujem :)
VEVE tento je naozaj výborný. Priznam sa konkretne v tomto recepte som použila ricottu, ale predtým vždy tvaroh, jediný rozdiel je v tom, že s tvarohom bol viac kyslý a trocha viac žltý. Takže pokiaľ niekto nemá rád výslovne niečo kyslé, ricotta je lepšia, veľmi som sa jej bála ale nakoniec zisťujem, že je to veľmi dobrá surovina :)
veve
@lulu88 Ja som práveže vo veľa receptoch čítala, že ricottu, mascarpone alebo philadelphiu nahrádzajú tvarohom, ja sama som to ešte netestovala. Určite však budem, lebo muž má tvarohové koláče moc rád. Len si musím dať chvíľu oddych, za posledný týždeň som robila už dva cheesecake-ky, tak nech sa nám neprejedia :-)
rajnica
"cheesecake" - to musí byť výborné! Ako "koláč" by to určite nechutilo. A medzi rečou: klasické "cheesecake" sa robí s tvarohom.
No čo už, aj takto sa slovenská Vareška môže stať svetovou.
2010
@rajnica , a len tak medzi recou klasicky cheescake sa nikdy nerobi s tvarohu . Lebo tvaroh sa nepouziva v anglicky hovoriacich krajinach, a neda sa bezne kupit:) je to vzdy cream cheese alebo ricotta
rajnica
pre 2010 - Švejk raz povedal: Tak jsi myslím, jestli nekecáš.
Navyše, ak chceš niečo komentovať, tak si to poriadne prečítaj. Howgh
martamm
Fantázia, nemám slov, koláčik presne podľa môjho gusta, ukladám....
tiginko
vyzera to vyborne @Lulu88 , len mi prosim ta povedz, preco si to rovno nepiekla v "tortovnici" ale pouzila si kolacovu formu, malo to nejaky dovod?
lulu88
@tiginko nemalo to žiaden dôvod :) len sa mi potom ten koláč páči keď je "vrubkovaný" takže čisto len z môjho pohľadu je to pekné :D
@rajnica dam si poradiť samozrejme, ale informácia, že klasický cheesecake sa robí z tvarohu? tak to počujem naozaj prvý krát takže nová informácia :) A nehovorím že tento koláč musí chutiť každému, mne chutí a aj zatiaľ všetkým komu som ho ponúkla chutil takže sa chcem opýtať, prečo odsudzuješ niečo čo si ešte neskusil? Dakujem za odpoved :)
sonulienka
@lulu88 nerob si nič @rajnica tu na vareche len kecia kecia ale ešte žiaden recept nepridal. Dobre mu robí niekomu ubližvať. Ale to si netreba všímať aj ja som ho vyzvala aby už konečne pridal recept ale asi sa hambí alebo okrem blbých komentárov nevie nič. Nech dokáže a pridá recept a potom budeme komentovať.
lulu88
@sonulienka ja si z toho nič nerobím :) Na to mám dosť rozumu, a ty si skúšala niekedy takýto podobný koláč?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia