Orechový koláč
Orechový koláč

Citrónovo-orechové rezy fotorecept

luclup - fotkaluclup, 23. septembra 2017
Citrónovo-orechové rezy (fotorecept)
Foto: luclup

Od svokry som si požičala kuchársku knihu Recepty zo života 3, a pri jej listovaní mi padol do oka tento koláčik. Tak hneď som Zobraziť celý popisOd svokry som si požičala kuchársku knihu Recepty zo života 3, a pri jej listovaní mi padol do oka tento koláčik. Tak hneď som si išla dokúpiť chýbajúce suroviny a hor sa do pečenia. Koláčik je super (:

18-20 minút
na 190 °C

Suroviny

5 ks (veľkosť L)
150 g (82 %)
150 g mleté
150 g
1 ks väčší
1 bal
300 g
 štipka
Na posypanie cesta:
100 g
Citrónovo-rumová poleva:
1 PL
150 g
z 1  stredného citróna
Na vymazanie plechu:
Na vysypanie plechu:




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme všetky potrebné suroviny.

    Citrónovo-orechové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Teraz oddelíme žĺtky od bielkov. Potom dáme do misy zmäknuté maslo, žĺtky a práškový cukor a vyšľaháme mixérom.

    Citrónovo-orechové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Následne nastrúhame citrónovú kôru a odšťavíme citrón. Vyšľaháme tuhý sneh z bielkov so štipkou soli.

    Citrónovo-orechové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do žĺtkovo-maslovej zmesi z prechádzajúceho bodu postupne pridávame mleté vlašské orechy, citrónovú kôru, citrónovú šťavu, a na striedačku múku zmiešanú s kypriacim práškom a tuhý sneh z bielkov - čiže pridáme trošku múky -zamiešame, trošku snehu - zľahka zamiešame, a tak ďalej, až kým nemáme hotové cesto.

    Citrónovo-orechové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plech s rozmermi 38 x 23 cm vymažeme maslom a vysypeme múkou. Zhruba polovicu cesta vylejeme na plech a zľahka rozotrieme. Následne nastrúhame čokoládu na slzičkovom strúhadle a rozsypeme ju po celej ploche prvej vrstvy cesta. Potom na čokoládovú prikrývku zľahka rozotrieme druhú časť cesta, veľmi opatrne a jemne, aby sa čokoláda nezmiešala s cestom.

    Citrónovo-orechové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pečieme na 190 °C asi 18 až 20 minút do zlatohneda. Po upečení dáme vychladnúť na chladné miesto.

    Citrónovo-orechové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Kým koláčik chladne pripravíme citrónovú polevu. Práškový cukor preosejeme do misy, pridáme šťavu z 1 stredného citróna a 1 PL rumu. Miešame dovtedy, kým sa cukor úplne nerozpustí. Keď je poleva hotová, natrieme ju na koláč. Dáme stuhnúť do chladničky.

    Citrónovo-orechové rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Krájame na rezy. Koláčik je svieži, šťavnatý .... skvelý (:

    Citrónovo-orechové rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Keďže už nebývam doma, kocúrikovia sú ďaleko, dnes vás zdraví Laky (:

    Citrónovo-orechové rezy (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

radost
Jasná vec:koláčik chutný a Laky krásavec..:-)
monty469
Koláčik vyzerá veľmi lákavo. Hneď by som si kúsok dala. Orechy, čokoláda a citrón je výborná kombinácia. Tento koláč je presne na tvoju nôtu ;-) Laky pekne zapózoval :-)) Len jednu otázočku: Po kom si taká šikovná? ;-))
luclup
Dakujem ❤ Manzelovi velmi chuti, stale sa okolo kolacika kruti. Aj Laky si dobol zopar krat, on je so sladkym velky kamarat. Dakujem za lubozvucny komentik, a prajem ti este krasny dnik ♡ (:
luclup
@Monty469 anooo, ked som si dala prvy kusok, hned mi kolacik "ucaroval". Ziadna plnka ani kusy ovocia, a predsa stavnaty, vyborny (: Aj ked nevyzera dokonalo, co svedci o tom, ze ja perfekcionista asi nie som ani zdaleka :D Hlavne, ze chuti - len, asi ho budeme jest 4 dni, dvaja :D Alebo poslem aj domov nieco? (: No a sikovna som, samozrejme po mamicke ❤
luclup
A nove meno sa mi paci, Imusko je krasny ♡
afataga
Vyzera dobre, ziadne kremy, len asi by som ubrala cukor
luclup
Mila @afataga , kremove kolace a ja - to nefunguje (: hmm cukru kludne menej, mne chuti tak ako je, horka cokolada to vyvazuje - ale to je najmenej toto (: Vdakaa za koment ❤
haji
Bezva receptík! Každý korpus - rez je výborný, ve kterém je tuk, ať už máslo! nebo olej apod. Darmo, tuk je nosič chuti. Líbí se mi čokoládový posyp ve vnútri. Jen mít toho, kdo ji nastrouhá. To dělám hodně nerada. Bezva poleva, prostě to celé nemá chybu. Fota jako ze žurnálu. Jsi celá mama, milá Luci! Manžel a Laky tě nosí na rukách, ne?! haha Krásný zbytek víkendu celé trojce!
haji
@Monty469 (23.9.2017 14:31)
Tak bych se chvíli chtěla mít! Zdravím celou rodinku, Montík i Imiho!
jack
No Lucinka moja šikovná.Koláčik znova super.Ten čo si dávala minule idem robiť v utorok,aby bol na štvrtok mäkkulinký.Do roboty.A keď máte problém tento spapať,tak vieš kde býva tvoja najlepšia tetuška.Nemáš ďaleko.;-)
jack
Apropo-fotečka nádherná.Hneď som vedela,že si to ty.Tvoj rukopis je proste výnimočný,vystihuje ťa.Pekný víkendík.♡♡♡♡♡
jack
@Monty469 (23.9.2017 14:31)

Monty,a kdeže budem spať ja keď dojdeme?Obsadia mi celý gauč! :-(
1x haji
zolik
Mna najviac zaujala krasne naaranzovana uvodna fotografia
1x haji
luclup

Ahoj @Haji ! To je pravda pravduca, cesta, kde je maslo su lahodne a vynikajuce (: Struhanie cokolady islo celkom rychlo, najlepsie je vsak nejaky mixer, ktory ju poseka co by dup (: Dakujem ti mila Haji, prajem krasny vikend (:

Mila @Jack , dakujem ti velmi pekne. Myslis ten jablkovo-orechovy piskotovy? Vies co, on bol makky hned po upeceni, no samozrejme na druhy den su jablkove najlepsie, urcite vam bude chutit (: Hmm, zeby som v nedelu poobede zasla na kavu aj s kolacikom? No uvidime (: Pozdrav doma a prajem este krasny zvysok vikendu (:

@Zolik , vdaka (: Tak na balkone v panelaku, som sa snazila aspon trosku priniest trosku prirody .. (: Som rada, ze sa paci a prajem este pekny den !
1x haji
chica114
Joooooooooj take chuťky mi robíš moja milovaná sesternička hned by som si dala aj 7 kúskov perfektná fotka to určite z mamkou vyskúšam. Ukladám do KK.
monty469
@Jack (23.9.2017 15:19)

Nebojaj , veď sa nejako podelíš o miesto s Montym a Imim ;-)) Však ty si štíhla
1x haji
luclup
@Chica114 akurat s Adamom pozerame film, a ani neviem ako sme zbastili asi 10 kuskov kolaca :D Je otazne, ci ostane do zajtra, tymto tempom :D Dakujem ti velmi pekne, urcite vyskusaj ! Pekny den este :)
mitzy
@Luclup si veľmi preveľmi šikovná ;) páči sa mi úvodné foto moc moc moc!
havino
od začiatku čítania receptu až po koniec komentárov sa len škerím, šikovná si mladomanželka Lucka, ved si mala doma príklad úžasných rodičov a gazdovania. No vidíš a ja si ho veru aj uložím hned, napriek tomu, že tie knihy mám doma od čísla 1 až po 7, či 8, koláč nepoznám, knihy už asi tiež len pre nevesty ostanú, lebo od kedy som na na vareche, no len pár krát som kuchárskych knik nahliadla. Je to tiež koláč na moju nôtu, ale cukru tiež uberiem, vy mladí si ešte môžte dovoliť sladiť :-) , šikulka si
havino
a zabudla som, vy lakyho papagája a náš laky nemecký ovčiak, na profilovke, dnes na pretekoch o postup na Majstrovstvá sveta v stopách, je na treťom mieste, ešte zajtra stopujú, tak môže byť všetko inak, ale aj tak sa tešíme, že múdre psíčatko máme doma a manžel obrovskú záľubu :-)
luclup
Mila @Marianne , veru, takmer to iste to je :D Tu fakt clovek musi sam vymysliet kolac, aby tu uz taky nebol (: A v tom vymyslani ja nie som doma, zatial :P Ale aspon som "oprasila" ten tvoj, po siestich rokoch od zverejnenia (: Vdaka za komentik a prajem peknu nedelu ♡

Ahoj @Havino (: Tak nieco sa na mna z domu nalepilo no :D Ja mam len jednu "kucharsku" knihu, a to spisane recepty, co varievame doma. Inak tie ostatne, co su u nasich, vacsinou len prelistujem a naspat odlozim. Malo kedy sa stane, ze nieco vyberiem, dnes je vynimka (: A cukruu, my radi sladkee ^^ Nam je akurat, kedze cokolada je horka, ja som dala tusim 76 %-nu, ta tu sladkost potlaci a vysledna chut je vyvazena. Aaa psikovi Lakymu gratulujem ! Sikovny je (: Nech sa mu aj nadalej dari a tebe dakujem za komentik (: Prajem este krasnu nedelu ♡
cesminaz
Koláčik vyzerá krásne a chut je urcite tiez vyborná :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia