Bábovka

Citrónová bábovka Magnólia (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Viem, dobre viem, že každá šikovná slovenská gazdinka má svoj, ten najsamlepšejší ako aj najsamchutnejší recept na domácu „bábovečku“. Dokonca viem aj to, že ja, aj keď starý známy „gazdiniak“, by som sa žiadnej z nich do „formy“ pchať nemal. Buď mi odpustené, ale rcp musím pridať, už z úcty k dame, ktorá ma inšpirovala. Joanna Gaines, mamka piatich detí, navyše riadi, s manželom Chipom, firmu „Magnolia”, na rekonštrukciu starých domov. Má sa teda čo „obracať“, no ale aj ako kuchárka je super.

12
porcií
24 minút
príprava
50÷59 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. S prípravou som začal asi dve hodiny pred vlastným pečením. Navážil a či odmeral som hladkú múku, cukor krupicu a kyslé mlieko, vyložil som na pracovný pult maslo a vajíčka, to všetko preto, aby získali „izbovú prevádzkovú“ teplotu. Je potrebné, aby maslo doslova „zfľofľovatelo“ pred zmiešavaním v kuchynskom robote. Tak a išiel som priamo na bábovku. Elektrickú rúru som nechal vyhriať na 180 °C (350 °F). Silikónovú formu na bábovku (ja mám tú v tvare ruže) som vystriekal olejovo_hladkomúkovou emulziou v sprayi; keby som ju nemal, formu by som vymazal mäkkým maslom a jemne posypal hladkou múkou.
  2. Do pracovnej misy robota som nasypal 500 g (hrnček) cukru kryštál krupica a 250 g (16 PL) už zmäknutého masla a na stredných otáčkach ich v priebehu 3-5 minút nechal vymiešať do hladkej peny.
  3. Počas tohoto miešania som si do pomocnej misky so 750 g (3 hrnčekmi) hladkej múky pridal štipku soli, KL jedlej sódy bicarbóny a z 2-3 ks postrúhanú kôru z čerstvých umytých citrónov, zmiešal ich a odložil na kraj stola.
  4. Hladká pena z cukru krupica a masla je hotová, pomocou „stierky” som teraz očistil steny misy a na štyri razy som, teraz ale na malých otáčkach, do nej popridával po jednom vajíčku, ¼ múčnej zmesi a ¼ 250 ml hrnčeka kyslého mlieka.
  5. Po každej štvrtine ingrediencií a práce som vždy „stierkou” zotrel cesto zo stien misy.
  6. Tak ešte záverečná ¼ kyslého mlieka a dôkladne vymiešané cesto ...
  7. ...mohlo „putovať” do vymastenej formy...
  8. ...a na necelú hodinku do predohriatej elektrickej rúry; samozrejme, že je potrebné postupovať podľa technického stavu vybavenia Vašej kuchyne a na záver skontrolovať cesto špáradlom (na Vihodze: „totim drefkom, co panove po jedzeňu jedza”)!
  9. Ajj vďaka „sódebike” bábovka utešene narástla.
  10. Pretočená na mriežke, uznajte, vyzerala ako od profesionála, alebo od mamičky či babičky; kto chce, môže povrch bábovky korunovať citrónovo_cukrovou glazúrou, ktorú som ja na odporúčanie mojej najsladšej ½ vynechal (pokračujeme v chudnutí do plaviek).
  11. Ešte pohľad v reze.
  12. S horúcou kávou chutila každému. Na budúce vyskúšam môj nápad, jemne vmiešať do cesta, vypracovaného v elektrickom robote, aj dužinu z 2-3 chemicky neošetrovaných citrónov, bez ich blán.
  13. Vo veľkom záhradnom kvetináči s drobnými fialovými kvietkami, ktorých meno mi nie je známe, nám zo „samovýsevu” vyrástol a vykvitol ibištek alias „čínska ruža“ s takouto jemnou farebnou kombináciou. … a ešte vysvetlenie k výrazu „bábovečka“, ktorý som použil v úvode. Keď mala moja dcérka, bábika Angelika, necelé tri rôčky, hrala sa na piesku, formovala „bábovky”, ktoré v záverečnej fáze, po otočení vedierka poklopkávala lopatkou a sprevádzala riekankou: „Bábovečko, bábovečko, esli se mně nepovedeš, dostaneš na půůůdel”! Bývali sme v Holešove pri Přerove. Dnes jej „ťahá” už piata desiatka a je výborná zubná lekárka a odborná asistentka vo FN UPJŠ v Košiciach.