Čistý koláč fotorecept

elantraElantra, 30 ročná žena, 24. apríla 2011 0:29
Ďalšie jej recepty »

Čistý koláč (fotorecept)Foto: elantra

Čistý kysnutý alebo biely koláč robievame pravidelne na Veľkú noc a Vianoce. Na "vichodňarskim vešeľu" sa podáva k perkeltu i k holubkom. Recept pochádza od mojej 91- ročnej babky.

80-100 min
na 180-200 °C

Suroviny

2 kg
1,5 l
2 ks čerstvé
100 g
1 ks
0,5 dcl
100 g
2 ks
100 g
1/2 balenia
3 KL

Postup prípravy

  1. 1

    Koláč som piekla prvýkrát sama, takže zo začiatku som nestihla urobiť fotopostup. Ja som robila z 1,5 kg múky ale suroviny uvádzam v množstvách podľa pôvodného receptu.

  2. 2

    Z múky si odoberieme 1PL do kvásku. Zvyšnú múku preosejeme s práškom do pečiva, pridáme soľ a sušené mlieko a hrozienka.

  3. 3

    Pripravíme si kvások - rozdrobíme droždie, pridáme 1 PL cukru, odloženú lyžicu múky a 1 dcl vlažného mlieka. Necháme vykysnúť 5-10 min (nie viac ako 15 min, kvások by prekysol).

  4. 4

    Do stredu múky si urobíme dieru a vlejeme do nej mlieko.

  5. 5

    Všetko spolu vymiešame a cesto miesime cesto buď rukou (aspoň pol hodiny), alebo mixérom. Cesto je dosť vlhké a lepkavé, ale také ho chceme mať. Vymiesené ho poriadne pomúčime a necháme hodinu kysnúť. Ak máme v izbe veľmi teplo, stačí aj menej.

  6. 6

    Vykysnuté cesto premiesime na doske, rozdelíme na 4 rovnaké bochníky, prikryjeme plátnom. Necháme znova podkysnúť 20 minút až pol hodiny. Medzitým si vymastíme formu na pečenie. To už som aj fotila :-)

    Čistý koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Bochníky rolujeme na rovnako dlhé šúľky, uložíme si ich vedľa seba a pletieme.

    Čistý koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Neviem či je to najlepší spôsob zapletania, koláč nebol dokonale symetrický, ale nám to nevadilo. Ako sa tomu hovorí, rustikálny? :-) Konce šúľkov z jednej strany spojíme a prepletáme - najprv pravú stranu: druhý šúľok sprava cez prvý sprava...

    Čistý koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...potom druhý zľava cez ten prvý zľava...

    Čistý koláč (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...a nakoniec vnútorné dva šúľky prekrížime:

    Čistý koláč (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Takto pokračujeme kým nemáme zapletený celý koláč. Medzitým si vyhrejeme rúru na 220°C.

    Čistý koláč (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Preložíme ho do vymastenej formy a potrieme vajíčkom.

    Čistý koláč (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Nakoniec ho ešte popicháme špáradlom po stranách.

    Čistý koláč (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Koláč pečieme aspoň 80 minút, najprv pri 200°C a po pol hodine pečenia znížime teplotu na 180°C. V polovici pečenia môžeme koláč prikryť alobalom, aby kôrka celkom nestmavla. Ak robíme z 2 kg múky, treba piecť aj 90-100 minút. Každý pozná svoju rúru tak si to prispôsobí.

  15. 15

    Koláč vyberieme z rúry a ešte horúci potrieme cukrovou vodou - aby krajšie zavoňalo, dáme do vody lyžičku vanilkového cukru. Prikryjeme plátnom a necháme vychladnúť. Tuto je rozkrojený:

    Čistý koláč (fotorecept) - obrázok 15
ohodnoť recept:
Hlasovalo 7 ľudí (4,4 hviezdičiek)
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist