Čistý koláč (fotorecept)

Čistý koláč (fotorecept)
Foto: elantra
elantraElantra, recept pridal: 24. apríla 2011 0:29Ďalšie jeho recepty

Čistý kysnutý alebo biely koláč robievame pravidelne na Veľkú noc a Vianoce. Na "vichodňarskim vešeľu" sa podáva k perkeltu i k holubkom. Recept pochádza od mojej 91- ročnej babky.

Suroviny

80-100
minút
na 180-200 °C

Postup prípravy receptu

1

Koláč som piekla prvýkrát sama, takže zo začiatku som nestihla urobiť fotopostup. Ja som robila z 1,5 kg múky ale suroviny uvádzam v množstvách podľa pôvodného receptu.

2

Z múky si odoberieme 1PL do kvásku. Zvyšnú múku preosejeme s práškom do pečiva, pridáme soľ a sušené mlieko a hrozienka.

3

Pripravíme si kvások - rozdrobíme droždie, pridáme 1 PL cukru, odloženú lyžicu múky a 1 dcl vlažného mlieka. Necháme vykysnúť 5-10 min (nie viac ako 15 min, kvások by prekysol).

4

Do stredu múky si urobíme dieru a vlejeme do nej mlieko.

5

Všetko spolu vymiešame a cesto miesime cesto buď rukou (aspoň pol hodiny), alebo mixérom. Cesto je dosť vlhké a lepkavé, ale také ho chceme mať. Vymiesené ho poriadne pomúčime a necháme hodinu kysnúť. Ak máme v izbe veľmi teplo, stačí aj menej.

6

Vykysnuté cesto premiesime na doske, rozdelíme na 4 rovnaké bochníky, prikryjeme plátnom. Necháme znova podkysnúť 20 minút až pol hodiny. Medzitým si vymastíme formu na pečenie. To už som aj fotila :-)
Čistý koláč (fotorecept) - obrázok 6

7

Bochníky rolujeme na rovnako dlhé šúľky, uložíme si ich vedľa seba a pletieme.
Čistý koláč (fotorecept) - obrázok 7

8

Neviem či je to najlepší spôsob zapletania, koláč nebol dokonale symetrický, ale nám to nevadilo. Ako sa tomu hovorí, rustikálny? :-) Konce šúľkov z jednej strany spojíme a prepletáme - najprv pravú stranu: druhý šúľok sprava cez prvý sprava...
Čistý koláč (fotorecept) - obrázok 8

9

...potom druhý zľava cez ten prvý zľava...
Čistý koláč (fotorecept) - obrázok 9

10

...a nakoniec vnútorné dva šúľky prekrížime:
Čistý koláč (fotorecept) - obrázok 10

11

Takto pokračujeme kým nemáme zapletený celý koláč. Medzitým si vyhrejeme rúru na 220°C.
Čistý koláč (fotorecept) - obrázok 11

12

Preložíme ho do vymastenej formy a potrieme vajíčkom.
Čistý koláč (fotorecept) - obrázok 12

13

Nakoniec ho ešte popicháme špáradlom po stranách.
Čistý koláč (fotorecept) - obrázok 13

14

Koláč pečieme aspoň 80 minút, najprv pri 200°C a po pol hodine pečenia znížime teplotu na 180°C. V polovici pečenia môžeme koláč prikryť alobalom, aby kôrka celkom nestmavla. Ak robíme z 2 kg múky, treba piecť aj 90-100 minút. Každý pozná svoju rúru tak si to prispôsobí.

15

Koláč vyberieme z rúry a ešte horúci potrieme cukrovou vodou - aby krajšie zavoňalo, dáme do vody lyžičku vanilkového cukru. Prikryjeme plátnom a necháme vychladnúť. Tuto je rozkrojený:
Čistý koláč (fotorecept) - obrázok 15



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 4 ľudia (4,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • ketty3811, 24. apríla 2011 o 09:30
    Krásne sa ti vydaril.:-)


  • elantra, 24. apríla 2011 o 09:31
    dakujem :-)


  • frezia68, 24. apríla 2011 o 09:38
    Krásny, vydarený koláč a robím ako Ty,len pridávam trocha soli.Ani neviem prečo,ale aj do sladkého aspoň štipku :-)))


  • elantra, 24. apríla 2011 o 09:40
    @frezia68 dakujem... a nedala som sol do surovin?! idem opravit, samozrejme ze som tiez dala stipku :)


  • cica2, 24. apríla 2011 o 09:42
    ten je krásny! A to je velmi vzácny recept, keď je od babičky:))


  • sovka62, 24. apríla 2011 o 09:51
    Vydaril sa nádherne. Takéto mám veľmi rada, ale manžel to veľmi nemusí a pre mňa samú by bolo veľa aj z polovičnej dávky. Tak sa uspokojím s kúpenským mazancom (včera som našla taký celkom malý) aj keď to, samozrejme, nie je ono. Tvoj by mi chutil viac.


  • jegor, 24. apríla 2011 o 10:03
    dakujem za recept ukladam


  • stefanm, 24. apríla 2011 o 10:22
    ...na tak tu sa priznám,lebo ti závidím aký je krásny,že aj ja som podobný piekol ale cesto som pripravoval v domácej pekárni a zabudol som pridať droždie.!!!Takže bolo doma trochu "dusno" ale teraz sa už z toho smejeme a budeme mať na čo spomínať.Malý "nezdar" sa predsa stáva všade nie?


  • dajanca, 24. apríla 2011 o 10:26
    vďaka za recept...krásne sa Ti vydaril ...niekedy určite vyskúšam....je uložený v KK- kysnuté cesto... :-)


  • zdezda, 24. apríla 2011 o 11:31
    To je krásny vrkoč :-), a to sa ti zmestil do rúry? neviem si predstaviť, keby bol robený z tých dvoch kíl, vďaka za recept, urobím z polovičnej dávky:-) veselé sviatky ti prajem


  • marianne69, 24. apríla 2011 o 11:44
    ....je kraaasny...(KK),zvlastny nazov,tiez si ho neviem predstavit s 2 kg muky,pekne sviatky...


  • skalnicka, 24. apríla 2011 o 12:00
    pekne zapletený vrkoč...krásne sa vydaril..ďakujem vyskúšam


  • sladkacokolada, 24. apríla 2011 o 12:30
    veľmi pekný vrkoč, určite aj chutný


  • babidka, 24. apríla 2011 o 12:36
    veruze sa ti vydaril !!!! My ho volame aj "papireny"/papierovy/ kolac a veru nie je lahke ho upiect tak , aby bol akurat :-) robievame ho iba z pol kila muky aby sa zmestil do malej rury .Ale moja svagrina ho pekavala donedavna tiez taky obrovsky ..."lem zeby bulo dosc":-)))))


  • elisticka, 24. apríla 2011 o 13:26
    wau krasny vrkocik......


  • pekarik, 24. apríla 2011 o 14:10
    domáci,zemplinský,papirový koláč sa piekol vo veľkých tepšách,formách,naozaj jeho kvalita je závislá od času ručného miesenia,aby sa cesto nakyprilo,ale neprehrialo,aby bola aj striedka porovitá sa necháva aj vo forme silne nakysnuť


  • vierik, 24. apríla 2011 o 14:42
    Pekný čistý koláčik,vydarený...


  • violetacamorova, 24. apríla 2011 o 15:03
    Je nádherný a poznám ho z Humennoho od švagriny, tiež ho podávali pri každej slávnostnej príležitosti, ale niekto im ho piekol, ukladám.


  • noelia, 24. apríla 2011 o 15:15
    Kraaaaaaasna......k dvojkilovemu receptu by som si mohla kupit "nahradnu ruru" a musela by som pozvat susedov.....ale je fajnova....
    Prijemne Velkonocne dni !


  • enerrgizer, 24. apríla 2011 o 15:21
    podaril sa ti perfektne...


  • bejaja, 24. apríla 2011 o 15:48
    krásny, veľmi sa ti vydaril!


  • ancicka, 24. apríla 2011 o 15:58
    Paráádny koláč.Tie naše staré mamy vedeli určite veľmi dobré piecť.Ja si takéto rcp. veľmi vážim a aj uznávam.My takéto koláče pečieme iba občas,ale oni to piekli stále a mali to veľmi dobré odskúšané.Boli to recepty jednoduché a chutne.Určite vyskúšam,ale s polovičnej dávky.kk


  • janadelfi, 24. apríla 2011 o 17:19
    Nádherný ukladám a spravím.... Tá forma nemá chybu.....


  • alexdidi, 24. apríla 2011 o 17:20
    Krááásny, vydarený koláč....milujem ho práve k veľkonočnej šunke....


  • dogagador, 24. apríla 2011 o 18:58
    robim podobny z miesanej hladkej a polohrubej muky 1:1, nedavam hrozienka,...je fakt najsuper!!! a ja mam recept , ze ho treba potriet olejom, potom nie je leskly, ale to vobec nevadi. verim, ze aj tento tvoje je perfis, recept mam od starej mamy a ta bola vychodniarka...:-)


  • 3sandra3, 24. apríla 2011 o 20:58
    fakt krásne,,, do tej formy je to uložené s veľkým citom


  • kata50, 24. apríla 2011 o 22:02
    Ľahký a nadýchaný - takéto recepty sú vzácne :-))


  • anjelikmoj, 24. apríla 2011 o 22:04
    taketo recepty mi nesmu chybat dakujem


  • daewootn, 24. apríla 2011 o 22:21
    ....je to paráda ale aj papina, babke prajem aby jej to cesto ešte pár rokov dobre kyslo, mojej mame je 96 r. a tiež ešte pečie, zajtrá ideme na kontrolu.....


  • havino, 24. apríla 2011 o 23:25
    krásny, už len šalku kakaa, kávy


  • elantra, 25. apríla 2011 o 10:11
    dakujem vam za take mile komentare a pozitivne ohlasy! velmi, velmi ma to potesilo :-)

    @stefanm : :))) nevadi, maly nezdar sa stal aj mne. z kokosovych rezov teraz na sviatky som spravila kokosove keksy, lebo som ich piekla akosi pridlho :)

    @zdezda : do rury sa zmestil, mame ju sirsiu, tak som formu vlozila na sirku, ale do uzsej truby by isto vosiel na dlzku. u nas by sa mensi ani neratal - @babidka ma pravdu "lem zeby bulo dosc" :D

    @ancicka : presne ako vravis, moja babka piekla kazdu sobotu sedem chlebov :)

    a kedze je velkonocny pondelok, tak zenam vela vody a chlapom vodky!


  • jan1950, 25. apríla 2011 o 10:53
    vyzera krasne...mnam


  • janger, 25. apríla 2011 o 22:27
    Obrovsky kolac :-)))). No, ale teda krasavec !!!


  • klaura, 26. apríla 2011 o 09:43
    teda, ten ale je ... nádhera, ďakujem a ukladám si ...
    takú chuť si mi narobila .... :)))


  • lucylee, 26. apríla 2011 o 16:01
    naozaj krásavec :)


  • nazarboncuk, 30. apríla 2011 o 17:47
    tento koláč je celé moje detstvo!!! neviem síce či sa na neho niekedy odhodlám ale určite si ho uložím. Je nádherný a až sem cítim tu vôňu:)


  • orchidea, 30. apríla 2011 o 19:55
    Veľmi pekný koláč, krásne upečený a lesklý, že bol výborný nepochybujem, už si ho aj ukladám.


  • jaja71, 28. mája 2011 o 05:39
    Ja čistý koláč pečiem stále, do cesta treba nastrúhať citrónovú kôru a vtedy to má krásnu vôňu a po vybratí z rúry potrieť palmarínom bude mäkký .


  • lemamito, 3. apríla 2012 o 16:58
    Tak po delším pátrání jsem objevila to, co jsem chtěla.
    Včera jsem ho na zkoušku z půl kg mouky upekla a je to přesně to, co jsem potřebovala.
    Nedávala jsem do koláče ale rozinky, máme ho rádi bez.
    Díky za tento vynikající recept.


  • marijanka712, 3. apríla 2012 o 20:08
    krásný koláč @lemamito dobre , že si ho vylovila aj mne sa velmi páči a iste si ho upečiem bez takéhoto koláčiku by mi ani šunka nechutila. autorke receptu velmi pekne dakujem a musím uznať , že si velmi šikovná -krásne sa ti vydaril.


  • tothka, 3. apríla 2012 o 20:41
    Ten je ale parádny, no pre nás je aj z polovičnej dávky dosť veľký. A že je chutný o tom niet pochybnosti. Skutočne veľmi vydarený .


  • elantra, 5. apríla 2012 o 17:01
    @lemamito tesi ma ze sa vydaril, @marijanka712 , @tothka dakujem! :-)


  • jozka2, 19. júna 2012 o 21:52
    no tak toto je ten pravy vychodniarsky,ale poviem vam najlepse su tote kamenicke tam /Kamenica nad cirochou/ta tam se pecu kolacky od vydumu sveta dobre a ked ich chces jest tak sa daju odlupovat vrstvy tak ako z nasich 0,30 hal. rohlikov za sociku.


  • marienka44, 22. septembra 2012 o 13:46
    @Elantra , takze ked z pol kila muky je jeden kus, tak ty si spravila 4 ks tych nadhernych kolacov. Ukladam do KK. dakujem.


  • naninka, 30. decembra 2012 o 20:11
    no Pani Elantra , dnes som vyskusala a je krasny , jeden pletenec a jeden bochnik a este na 3 makove strudle my ostalo cesta , velmi vam dakujem ja som dlho hladala spravny recept ale tento klobuk dole , uzasny je , a robila som ho zo suseneho drozdia, ine som tu v uk nenasla, dakujem este raz prijemny novy rok, a prineste este vela receptou od babicky


  • elantra, 7. januára 2013 o 22:17
    @naninka : som velmi rada, ze sa kolac vydaril a chutil, dakujem mily komentar. aj vam vsetko dobre v novom roku!


  • jozka2, 29. marca 2013 o 16:36
    mas ho krasny ,ale ked urobis asi 50 cm sulky sulaj tak aby konce boli tensie ako prostriedok,oni sa spolu spajaju a kolac nie je na koncoch hruby,ked ich spojis nakoniec ich trochu ptreba podohnut do spodu,toto som raz videla na ruskom blogu a tak robim a je to veru prakticke.


  • elantra, 29. marca 2013 o 17:39
    @jozka2 dakujem za vybornu radu prave som zarobia kvasok na tento kolac, pokusim sa usulat tie konce tensie snad bude mat aj krajsi tvar:-)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Medovníková chalúpka v rozprávkovom lese
- Inzercia -
Medovníková chalúpka sa skrýva v lese. A viete, že aj vy v kuchyni môžete takéto rozprávkové lesy chrániť? Celkom jednoducho – správnymi surovinami, ktoré pri varení používame.

Rúra na pečenie: Nie je už len obyčajná pec
Vianoce – obdobie, kedy naše rúry na pečenie nemajú čas na oddych, sa pomaly blížia. Ak uvažujete o kúpe novej rúry, pomôžeme vám článkom, v ktorom si prečítate, aké parametre si máte pri ich výbere všímať, aby vám to dobre pieklo.

Prvá adminka Varechy Sandra: Varecha bola pre mňa obrovská škola
Prvá adminka Varechy Sandra Bombošová spomína na začiatky Varechy, obľúbené recepty a prezradila nám tiež, čo jej práca vo Varecha.sk dala.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 43/2014: Slovensko na tanieri (3) Slovensko na tanieri (3)
Časopis Varecha v piatok 24. októbra v denníku Pravda.


TOPlist