Čistý koláč (fotorecept)

Čistý koláč (fotorecept)
Foto: elantra
elantraElantra, 29 ročná žena, Košice, recept pridala: 24. apríla 2011 0:29Ďalšie jej recepty

Čistý kysnutý alebo biely koláč robievame pravidelne na Veľkú noc a Vianoce. Na "vichodňarskim vešeľu" sa podáva k perkeltu i k holubkom. Recept pochádza od mojej 91- ročnej babky.

Suroviny

80-100
minút
na 180-200 °C

Postup prípravy receptu

1

Koláč som piekla prvýkrát sama, takže zo začiatku som nestihla urobiť fotopostup. Ja som robila z 1,5 kg múky ale suroviny uvádzam v množstvách podľa pôvodného receptu.

2

Z múky si odoberieme 1PL do kvásku. Zvyšnú múku preosejeme s práškom do pečiva, pridáme soľ a sušené mlieko a hrozienka.

3

Pripravíme si kvások - rozdrobíme droždie, pridáme 1 PL cukru, odloženú lyžicu múky a 1 dcl vlažného mlieka. Necháme vykysnúť 5-10 min (nie viac ako 15 min, kvások by prekysol).

4

Do stredu múky si urobíme dieru a vlejeme do nej mlieko.

5

Všetko spolu vymiešame a cesto miesime cesto buď rukou (aspoň pol hodiny), alebo mixérom. Cesto je dosť vlhké a lepkavé, ale také ho chceme mať. Vymiesené ho poriadne pomúčime a necháme hodinu kysnúť. Ak máme v izbe veľmi teplo, stačí aj menej.

6

Vykysnuté cesto premiesime na doske, rozdelíme na 4 rovnaké bochníky, prikryjeme plátnom. Necháme znova podkysnúť 20 minút až pol hodiny. Medzitým si vymastíme formu na pečenie. To už som aj fotila :-)
Čistý koláč (fotorecept) - obrázok 6

7

Bochníky rolujeme na rovnako dlhé šúľky, uložíme si ich vedľa seba a pletieme.
Čistý koláč (fotorecept) - obrázok 7

8

Neviem či je to najlepší spôsob zapletania, koláč nebol dokonale symetrický, ale nám to nevadilo. Ako sa tomu hovorí, rustikálny? :-) Konce šúľkov z jednej strany spojíme a prepletáme - najprv pravú stranu: druhý šúľok sprava cez prvý sprava...
Čistý koláč (fotorecept) - obrázok 8

9

...potom druhý zľava cez ten prvý zľava...
Čistý koláč (fotorecept) - obrázok 9

10

...a nakoniec vnútorné dva šúľky prekrížime:
Čistý koláč (fotorecept) - obrázok 10

11

Takto pokračujeme kým nemáme zapletený celý koláč. Medzitým si vyhrejeme rúru na 220°C.
Čistý koláč (fotorecept) - obrázok 11

12

Preložíme ho do vymastenej formy a potrieme vajíčkom.
Čistý koláč (fotorecept) - obrázok 12

13

Nakoniec ho ešte popicháme špáradlom po stranách.
Čistý koláč (fotorecept) - obrázok 13

14

Koláč pečieme aspoň 80 minút, najprv pri 200°C a po pol hodine pečenia znížime teplotu na 180°C. V polovici pečenia môžeme koláč prikryť alobalom, aby kôrka celkom nestmavla. Ak robíme z 2 kg múky, treba piecť aj 90-100 minút. Každý pozná svoju rúru tak si to prispôsobí.

15

Koláč vyberieme z rúry a ešte horúci potrieme cukrovou vodou - aby krajšie zavoňalo, dáme do vody lyžičku vanilkového cukru. Prikryjeme plátnom a necháme vychladnúť. Tuto je rozkrojený:
Čistý koláč (fotorecept) - obrázok 15



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 5 ľudí (4,2 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • ketty3811, 24. apríla 2011 o 09:30
    Krásne sa ti vydaril.:-)


  • elantra, 24. apríla 2011 o 09:31
    dakujem :-)


  • frezia68, 24. apríla 2011 o 09:38
    Krásny, vydarený koláč a robím ako Ty,len pridávam trocha soli.Ani neviem prečo,ale aj do sladkého aspoň štipku :-)))


  • elantra, 24. apríla 2011 o 09:40
    @frezia68 dakujem... a nedala som sol do surovin?! idem opravit, samozrejme ze som tiez dala stipku :)


  • cica2, 24. apríla 2011 o 09:42
    ten je krásny! A to je velmi vzácny recept, keď je od babičky:))


  • sovka62, 24. apríla 2011 o 09:51
    Vydaril sa nádherne. Takéto mám veľmi rada, ale manžel to veľmi nemusí a pre mňa samú by bolo veľa aj z polovičnej dávky. Tak sa uspokojím s kúpenským mazancom (včera som našla taký celkom malý) aj keď to, samozrejme, nie je ono. Tvoj by mi chutil viac.


  • jegor, 24. apríla 2011 o 10:03
    dakujem za recept ukladam


  • stefanm, 24. apríla 2011 o 10:22
    ...na tak tu sa priznám,lebo ti závidím aký je krásny,že aj ja som podobný piekol ale cesto som pripravoval v domácej pekárni a zabudol som pridať droždie.!!!Takže bolo doma trochu "dusno" ale teraz sa už z toho smejeme a budeme mať na čo spomínať.Malý "nezdar" sa predsa stáva všade nie?


  • dajanca, 24. apríla 2011 o 10:26
    vďaka za recept...krásne sa Ti vydaril ...niekedy určite vyskúšam....je uložený v KK- kysnuté cesto... :-)


  • zdezda, 24. apríla 2011 o 11:31
    To je krásny vrkoč :-), a to sa ti zmestil do rúry? neviem si predstaviť, keby bol robený z tých dvoch kíl, vďaka za recept, urobím z polovičnej dávky:-) veselé sviatky ti prajem


  • marianne69, 24. apríla 2011 o 11:44
    ....je kraaasny...(KK),zvlastny nazov,tiez si ho neviem predstavit s 2 kg muky,pekne sviatky...


  • skalnicka, 24. apríla 2011 o 12:00
    pekne zapletený vrkoč...krásne sa vydaril..ďakujem vyskúšam


  • sladkacokolada, 24. apríla 2011 o 12:30
    veľmi pekný vrkoč, určite aj chutný


  • babidka, 24. apríla 2011 o 12:36
    veruze sa ti vydaril !!!! My ho volame aj "papireny"/papierovy/ kolac a veru nie je lahke ho upiect tak , aby bol akurat :-) robievame ho iba z pol kila muky aby sa zmestil do malej rury .Ale moja svagrina ho pekavala donedavna tiez taky obrovsky ..."lem zeby bulo dosc":-)))))


  • elisticka, 24. apríla 2011 o 13:26
    wau krasny vrkocik......


  • pekarik, 24. apríla 2011 o 14:10
    domáci,zemplinský,papirový koláč sa piekol vo veľkých tepšách,formách,naozaj jeho kvalita je závislá od času ručného miesenia,aby sa cesto nakyprilo,ale neprehrialo,aby bola aj striedka porovitá sa necháva aj vo forme silne nakysnuť


  • vierik, 24. apríla 2011 o 14:42
    Pekný čistý koláčik,vydarený...


  • violetacamorova, 24. apríla 2011 o 15:03
    Je nádherný a poznám ho z Humennoho od švagriny, tiež ho podávali pri každej slávnostnej príležitosti, ale niekto im ho piekol, ukladám.


  • noelia, 24. apríla 2011 o 15:15
    Kraaaaaaasna......k dvojkilovemu receptu by som si mohla kupit "nahradnu ruru" a musela by som pozvat susedov.....ale je fajnova....
    Prijemne Velkonocne dni !


  • enerrgizer, 24. apríla 2011 o 15:21
    podaril sa ti perfektne...


  • bejaja, 24. apríla 2011 o 15:48
    krásny, veľmi sa ti vydaril!


  • ancicka, 24. apríla 2011 o 15:58
    Paráádny koláč.Tie naše staré mamy vedeli určite veľmi dobré piecť.Ja si takéto rcp. veľmi vážim a aj uznávam.My takéto koláče pečieme iba občas,ale oni to piekli stále a mali to veľmi dobré odskúšané.Boli to recepty jednoduché a chutne.Určite vyskúšam,ale s polovičnej dávky.kk


  • janadelfi, 24. apríla 2011 o 17:19
    Nádherný ukladám a spravím.... Tá forma nemá chybu.....


  • alexdidi, 24. apríla 2011 o 17:20
    Krááásny, vydarený koláč....milujem ho práve k veľkonočnej šunke....


  • dogagador, 24. apríla 2011 o 18:58
    robim podobny z miesanej hladkej a polohrubej muky 1:1, nedavam hrozienka,...je fakt najsuper!!! a ja mam recept , ze ho treba potriet olejom, potom nie je leskly, ale to vobec nevadi. verim, ze aj tento tvoje je perfis, recept mam od starej mamy a ta bola vychodniarka...:-)


  • 3sandra3, 24. apríla 2011 o 20:58
    fakt krásne,,, do tej formy je to uložené s veľkým citom


  • kata50, 24. apríla 2011 o 22:02
    Ľahký a nadýchaný - takéto recepty sú vzácne :-))


  • anjelikmoj, 24. apríla 2011 o 22:04
    taketo recepty mi nesmu chybat dakujem


  • daewootn, 24. apríla 2011 o 22:21
    ....je to paráda ale aj papina, babke prajem aby jej to cesto ešte pár rokov dobre kyslo, mojej mame je 96 r. a tiež ešte pečie, zajtrá ideme na kontrolu.....


  • havino, 24. apríla 2011 o 23:25
    krásny, už len šalku kakaa, kávy


  • elantra, 25. apríla 2011 o 10:11
    dakujem vam za take mile komentare a pozitivne ohlasy! velmi, velmi ma to potesilo :-)

    @stefanm : :))) nevadi, maly nezdar sa stal aj mne. z kokosovych rezov teraz na sviatky som spravila kokosove keksy, lebo som ich piekla akosi pridlho :)

    @zdezda : do rury sa zmestil, mame ju sirsiu, tak som formu vlozila na sirku, ale do uzsej truby by isto vosiel na dlzku. u nas by sa mensi ani neratal - @babidka ma pravdu "lem zeby bulo dosc" :D

    @ancicka : presne ako vravis, moja babka piekla kazdu sobotu sedem chlebov :)

    a kedze je velkonocny pondelok, tak zenam vela vody a chlapom vodky!


  • jan1950, 25. apríla 2011 o 10:53
    vyzera krasne...mnam


  • janger, 25. apríla 2011 o 22:27
    Obrovsky kolac :-)))). No, ale teda krasavec !!!


  • klaura, 26. apríla 2011 o 09:43
    teda, ten ale je ... nádhera, ďakujem a ukladám si ...
    takú chuť si mi narobila .... :)))


  • lucylee, 26. apríla 2011 o 16:01
    naozaj krásavec :)


  • nazarboncuk, 30. apríla 2011 o 17:47
    tento koláč je celé moje detstvo!!! neviem síce či sa na neho niekedy odhodlám ale určite si ho uložím. Je nádherný a až sem cítim tu vôňu:)


  • orchidea, 30. apríla 2011 o 19:55
    Veľmi pekný koláč, krásne upečený a lesklý, že bol výborný nepochybujem, už si ho aj ukladám.


  • jaja71, 28. mája 2011 o 05:39
    Ja čistý koláč pečiem stále, do cesta treba nastrúhať citrónovú kôru a vtedy to má krásnu vôňu a po vybratí z rúry potrieť palmarínom bude mäkký .


  • lemamito, 3. apríla 2012 o 16:58
    Tak po delším pátrání jsem objevila to, co jsem chtěla.
    Včera jsem ho na zkoušku z půl kg mouky upekla a je to přesně to, co jsem potřebovala.
    Nedávala jsem do koláče ale rozinky, máme ho rádi bez.
    Díky za tento vynikající recept.


  • marijanka712, 3. apríla 2012 o 20:08
    krásný koláč @lemamito dobre , že si ho vylovila aj mne sa velmi páči a iste si ho upečiem bez takéhoto koláčiku by mi ani šunka nechutila. autorke receptu velmi pekne dakujem a musím uznať , že si velmi šikovná -krásne sa ti vydaril.


  • tothka, 3. apríla 2012 o 20:41
    Ten je ale parádny, no pre nás je aj z polovičnej dávky dosť veľký. A že je chutný o tom niet pochybnosti. Skutočne veľmi vydarený .


  • elantra, 5. apríla 2012 o 17:01
    @lemamito tesi ma ze sa vydaril, @marijanka712 , @tothka dakujem! :-)


  • jozka2, 19. júna 2012 o 21:52
    no tak toto je ten pravy vychodniarsky,ale poviem vam najlepse su tote kamenicke tam /Kamenica nad cirochou/ta tam se pecu kolacky od vydumu sveta dobre a ked ich chces jest tak sa daju odlupovat vrstvy tak ako z nasich 0,30 hal. rohlikov za sociku.


  • marienka44, 22. septembra 2012 o 13:46
    @Elantra , takze ked z pol kila muky je jeden kus, tak ty si spravila 4 ks tych nadhernych kolacov. Ukladam do KK. dakujem.


  • naninka, 30. decembra 2012 o 20:11
    no Pani Elantra , dnes som vyskusala a je krasny , jeden pletenec a jeden bochnik a este na 3 makove strudle my ostalo cesta , velmi vam dakujem ja som dlho hladala spravny recept ale tento klobuk dole , uzasny je , a robila som ho zo suseneho drozdia, ine som tu v uk nenasla, dakujem este raz prijemny novy rok, a prineste este vela receptou od babicky


  • elantra, 7. januára 2013 o 22:17
    @naninka : som velmi rada, ze sa kolac vydaril a chutil, dakujem mily komentar. aj vam vsetko dobre v novom roku!


  • jozka2, 29. marca 2013 o 16:36
    mas ho krasny ,ale ked urobis asi 50 cm sulky sulaj tak aby konce boli tensie ako prostriedok,oni sa spolu spajaju a kolac nie je na koncoch hruby,ked ich spojis nakoniec ich trochu ptreba podohnut do spodu,toto som raz videla na ruskom blogu a tak robim a je to veru prakticke.


  • elantra, 29. marca 2013 o 17:39
    @jozka2 dakujem za vybornu radu prave som zarobia kvasok na tento kolac, pokusim sa usulat tie konce tensie snad bude mat aj krajsi tvar:-)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Modranské rakvičky
Nebojte sa, nepôjdeme na kar. „Po rozum“ pôjdeme do kuchyne Aničky Horáčkovej do Sudoměříc.

Červená grilovačka
Grilovanie (vraj) umožňuje šetrnejšiu prípravu potravín ako klasické vyprážanie alebo pečenie.

Šéfkuchár Oldřich Sahajdák: Chceme mať reštauráciu plnú spokojných ľudí
Pražská reštaurácia La Degustation Bohême Bourgeoise, v ktorej je šéfkuchárom a spolumajiteľom Oldřich Sahajdák, získala Michelinovu hviezdu prvý krát v roku 2012 a od tej doby si prestížne ocenenie každý rok obhájila.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 32/2015: Kuracina Kuracina
Časopis Varecha v piatok 7. júla v denníku Pravda.


TOPlist