Čistý koláč fotorecept

elantra - fotkaelantra, 24. apríla 2011
Čistý koláč (fotorecept)
Foto: elantra

Čistý kysnutý alebo biely koláč robievame pravidelne na Veľkú noc a Vianoce. Na "vichodňarskim vešeľu" sa podáva k perkeltu i k holubkom. Recept pochádza Zobraziť celý popisČistý kysnutý alebo biely koláč robievame pravidelne na Veľkú noc a Vianoce. Na "vichodňarskim vešeľu" sa podáva k perkeltu i k holubkom. Recept pochádza od mojej 91- ročnej babky.

80-100 minút
na 180-200 °C

Suroviny

2 kg
1,5 l
2 ks čerstvé
100 g
1 ks
0,5 dcl
100 g
2 ks
100 g
1/2 balenia
3 KL




Postup

  1. 1

    Koláč som piekla prvýkrát sama, takže zo začiatku som nestihla urobiť fotopostup. Ja som robila z 1,5 kg múky ale suroviny uvádzam v množstvách podľa pôvodného receptu.

  2. 2

    Z múky si odoberieme 1PL do kvásku. Zvyšnú múku preosejeme s práškom do pečiva, pridáme soľ a sušené mlieko a hrozienka.

  3. 3

    Pripravíme si kvások - rozdrobíme droždie, pridáme 1 PL cukru, odloženú lyžicu múky a 1 dcl vlažného mlieka. Necháme vykysnúť 5-10 min (nie viac ako 15 min, kvások by prekysol).

  4. 4

    Do stredu múky si urobíme dieru a vlejeme do nej mlieko.

  5. 5

    Všetko spolu vymiešame a cesto miesime cesto buď rukou (aspoň pol hodiny), alebo mixérom. Cesto je dosť vlhké a lepkavé, ale také ho chceme mať. Vymiesené ho poriadne pomúčime a necháme hodinu kysnúť. Ak máme v izbe veľmi teplo, stačí aj menej.

  6. 6

    Vykysnuté cesto premiesime na doske, rozdelíme na 4 rovnaké bochníky, prikryjeme plátnom. Necháme znova podkysnúť 20 minút až pol hodiny. Medzitým si vymastíme formu na pečenie. To už som aj fotila :-)

    Čistý koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Bochníky rolujeme na rovnako dlhé šúľky, uložíme si ich vedľa seba a pletieme.

    Čistý koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Neviem či je to najlepší spôsob zapletania, koláč nebol dokonale symetrický, ale nám to nevadilo. Ako sa tomu hovorí, rustikálny? :-) Konce šúľkov z jednej strany spojíme a prepletáme - najprv pravú stranu: druhý šúľok sprava cez prvý sprava...

    Čistý koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...potom druhý zľava cez ten prvý zľava...

    Čistý koláč (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...a nakoniec vnútorné dva šúľky prekrížime:

    Čistý koláč (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Takto pokračujeme kým nemáme zapletený celý koláč. Medzitým si vyhrejeme rúru na 220°C.

    Čistý koláč (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Preložíme ho do vymastenej formy a potrieme vajíčkom.

    Čistý koláč (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Nakoniec ho ešte popicháme špáradlom po stranách.

    Čistý koláč (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Koláč pečieme aspoň 80 minút, najprv pri 200°C a po pol hodine pečenia znížime teplotu na 180°C. V polovici pečenia môžeme koláč prikryť alobalom, aby kôrka celkom nestmavla. Ak robíme z 2 kg múky, treba piecť aj 90-100 minút. Každý pozná svoju rúru tak si to prispôsobí.

  15. 15

    Koláč vyberieme z rúry a ešte horúci potrieme cukrovou vodou - aby krajšie zavoňalo, dáme do vody lyžičku vanilkového cukru. Prikryjeme plátnom a necháme vychladnúť. Tuto je rozkrojený:

    Čistý koláč (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

frezia68
Krásny, vydarený koláč a robím ako Ty,len pridávam trocha soli.Ani neviem prečo,ale aj do sladkého aspoň štipku :-)))
elantra
@frezia68 dakujem... a nedala som sol do surovin?! idem opravit, samozrejme ze som tiez dala stipku :)
cica2
ten je krásny! A to je velmi vzácny recept, keď je od babičky:))
sovka62
Vydaril sa nádherne. Takéto mám veľmi rada, ale manžel to veľmi nemusí a pre mňa samú by bolo veľa aj z polovičnej dávky. Tak sa uspokojím s kúpenským mazancom (včera som našla taký celkom malý) aj keď to, samozrejme, nie je ono. Tvoj by mi chutil viac.
stefanm
...na tak tu sa priznám,lebo ti závidím aký je krásny,že aj ja som podobný piekol ale cesto som pripravoval v domácej pekárni a zabudol som pridať droždie.!!!Takže bolo doma trochu "dusno" ale teraz sa už z toho smejeme a budeme mať na čo spomínať.Malý "nezdar" sa predsa stáva všade nie?
dajanca
vďaka za recept...krásne sa Ti vydaril ...niekedy určite vyskúšam....je uložený v KK- kysnuté cesto... :-)
zdezda
To je krásny vrkoč :-), a to sa ti zmestil do rúry? neviem si predstaviť, keby bol robený z tých dvoch kíl, vďaka za recept, urobím z polovičnej dávky:-) veselé sviatky ti prajem
marianne69
....je kraaasny...(KK),zvlastny nazov,tiez si ho neviem predstavit s 2 kg muky,pekne sviatky...
babidka
veruze sa ti vydaril !!!! My ho volame aj "papireny"/papierovy/ kolac a veru nie je lahke ho upiect tak , aby bol akurat :-) robievame ho iba z pol kila muky aby sa zmestil do malej rury .Ale moja svagrina ho pekavala donedavna tiez taky obrovsky ..."lem zeby bulo dosc":-)))))
pekarik
domáci,zemplinský,papirový koláč sa piekol vo veľkých tepšách,formách,naozaj jeho kvalita je závislá od času ručného miesenia,aby sa cesto nakyprilo,ale neprehrialo,aby bola aj striedka porovitá sa necháva aj vo forme silne nakysnuť
violetacamorova
Je nádherný a poznám ho z Humennoho od švagriny, tiež ho podávali pri každej slávnostnej príležitosti, ale niekto im ho piekol, ukladám.
noelia
Kraaaaaaasna......k dvojkilovemu receptu by som si mohla kupit "nahradnu ruru" a musela by som pozvat susedov.....ale je fajnova....
Prijemne Velkonocne dni !
ancicka
Paráádny koláč.Tie naše staré mamy vedeli určite veľmi dobré piecť.Ja si takéto rcp. veľmi vážim a aj uznávam.My takéto koláče pečieme iba občas,ale oni to piekli stále a mali to veľmi dobré odskúšané.Boli to recepty jednoduché a chutne.Určite vyskúšam,ale s polovičnej dávky.kk
alexdidi
Krááásny, vydarený koláč....milujem ho práve k veľkonočnej šunke....
dogagador
robim podobny z miesanej hladkej a polohrubej muky 1:1, nedavam hrozienka,...je fakt najsuper!!! a ja mam recept , ze ho treba potriet olejom, potom nie je leskly, ale to vobec nevadi. verim, ze aj tento tvoje je perfis, recept mam od starej mamy a ta bola vychodniarka...:-)
3sandra3
fakt krásne,,, do tej formy je to uložené s veľkým citom
kata50
Ľahký a nadýchaný - takéto recepty sú vzácne :-))
daewootn
....je to paráda ale aj papina, babke prajem aby jej to cesto ešte pár rokov dobre kyslo, mojej mame je 96 r. a tiež ešte pečie, zajtrá ideme na kontrolu.....
elantra
dakujem vam za take mile komentare a pozitivne ohlasy! velmi, velmi ma to potesilo :-)

@stefanm : :))) nevadi, maly nezdar sa stal aj mne. z kokosovych rezov teraz na sviatky som spravila kokosove keksy, lebo som ich piekla akosi pridlho :)

@zdezda : do rury sa zmestil, mame ju sirsiu, tak som formu vlozila na sirku, ale do uzsej truby by isto vosiel na dlzku. u nas by sa mensi ani neratal - @babidka ma pravdu "lem zeby bulo dosc" :D

@ancicka : presne ako vravis, moja babka piekla kazdu sobotu sedem chlebov :)

a kedze je velkonocny pondelok, tak zenam vela vody a chlapom vodky!
janger
Obrovsky kolac :-)))). No, ale teda krasavec !!!
klaura
teda, ten ale je ... nádhera, ďakujem a ukladám si ...
takú chuť si mi narobila .... :)))
nazarboncuk
tento koláč je celé moje detstvo!!! neviem síce či sa na neho niekedy odhodlám ale určite si ho uložím. Je nádherný a až sem cítim tu vôňu:)
orchidea
Veľmi pekný koláč, krásne upečený a lesklý, že bol výborný nepochybujem, už si ho aj ukladám.
jaja71
Ja čistý koláč pečiem stále, do cesta treba nastrúhať citrónovú kôru a vtedy to má krásnu vôňu a po vybratí z rúry potrieť palmarínom bude mäkký .
lemamito
Tak po delším pátrání jsem objevila to, co jsem chtěla.
Včera jsem ho na zkoušku z půl kg mouky upekla a je to přesně to, co jsem potřebovala.
Nedávala jsem do koláče ale rozinky, máme ho rádi bez.
Díky za tento vynikající recept.
marijanka712
krásný koláč @lemamito dobre , že si ho vylovila aj mne sa velmi páči a iste si ho upečiem bez takéhoto koláčiku by mi ani šunka nechutila. autorke receptu velmi pekne dakujem a musím uznať , že si velmi šikovná -krásne sa ti vydaril.
tothka
Ten je ale parádny, no pre nás je aj z polovičnej dávky dosť veľký. A že je chutný o tom niet pochybnosti. Skutočne veľmi vydarený .
jozka2
no tak toto je ten pravy vychodniarsky,ale poviem vam najlepse su tote kamenicke tam /Kamenica nad cirochou/ta tam se pecu kolacky od vydumu sveta dobre a ked ich chces jest tak sa daju odlupovat vrstvy tak ako z nasich 0,30 hal. rohlikov za sociku.
marienka44
@Elantra , takze ked z pol kila muky je jeden kus, tak ty si spravila 4 ks tych nadhernych kolacov. Ukladam do KK. dakujem.
naninka
no Pani Elantra , dnes som vyskusala a je krasny , jeden pletenec a jeden bochnik a este na 3 makove strudle my ostalo cesta , velmi vam dakujem ja som dlho hladala spravny recept ale tento klobuk dole , uzasny je , a robila som ho zo suseneho drozdia, ine som tu v uk nenasla, dakujem este raz prijemny novy rok, a prineste este vela receptou od babicky
elantra
@naninka : som velmi rada, ze sa kolac vydaril a chutil, dakujem mily komentar. aj vam vsetko dobre v novom roku!
jozka2
mas ho krasny ,ale ked urobis asi 50 cm sulky sulaj tak aby konce boli tensie ako prostriedok,oni sa spolu spajaju a kolac nie je na koncoch hruby,ked ich spojis nakoniec ich trochu ptreba podohnut do spodu,toto som raz videla na ruskom blogu a tak robim a je to veru prakticke.
elantra
@jozka2 dakujem za vybornu radu prave som zarobia kvasok na tento kolac, pokusim sa usulat tie konce tensie snad bude mat aj krajsi tvar:-)
stefany80
Ja robím podobný a na velku noc dávam tu srvatku z velkonocneho syrka
elantra
@stefany20 zvyknem davat kysle mlieko do kolacov aby boli vlacnejsie, ale tuto ma srvatka nenapadla, dobry napad
alsim
chystám sa piecť tvoj koláč, a mám dotaz. Vajce do cesta nepatrí a je len potretie cesta?
elantra
@Alsim dakujem za upozornenie, neuviedla som presne co s vajickami - davam ich aj do cesta (toto jedno na potretie navyse som tam neuviedla), cize na 2 kg muky 2 cele vajcia do cesta, okrem toho na potretie 1cele vajicko. upravim to v recepte.
@Smejkad mna mamka ucila, ze s vajcom je cesto viac krehke.. ci bez vajca vydrzi dlhsie som velmi nemala moznost zistit... :))
lenkarich
Prosím vás koľko gramov má 1 ks droždia. Chystám sa spraviť tento úžasný koláč na veľkú noc. Ďakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia