Čínska vyprážaná ryža

mishchoc - bez fotkymishchoc, 22. februára 2014
Čínska vyprážaná ryža
Foto: mishchoc

Keď som jedného dňa bola u kamarátky na obede, ponúkla mi neobvykle pripravenú ryžu. Vraj ju vypražila na panvici, pridala zeleninu a chilli. Tak Zobraziť celý popisKeď som jedného dňa bola u kamarátky na obede, ponúkla mi neobvykle pripravenú ryžu. Vraj ju vypražila na panvici, pridala zeleninu a chilli. Tak som sa postavila ku sporáku a lámala si hlavu nad tým, ako inak by sa dala táto ryža ochutiť. A veru, že som na to prišla! Vznikla z toho táto mňamka, nad ktorou všetci krútili hlavami lebo vraj, to bude hnusné. Ach tie predsudky. Celá panvica zmizla len sa zaprášilo. P.S.: Ohľadom množstva surovín.. koľko toho chcete, toľko tam toho dajte :)

10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

 (rezne)
 (alebo cibuľa)




Postup

  1. 1

    Panvicu polejeme trochou oleja a na to nasypeme chili (korenie alebo rozdrvenú papričku) a soľ. Mäso pokrájame na kocky a na panvici opečieme. Mäso z panvice vyberieme a zatiaľ dáme mimo do misky alebo na tanier.

  2. 2

    Z vajíčok si spravíme praženicu a tiež ju zatiaľ odložíme mimo.

  3. 3

    Všetku zeleninu pokrájame na menšie kúsky a hodíme na panvicu. Keď všetko zmäkne, vyberieme ju von a dáme do misky nabok.

  4. 4

    Panvicu polejeme olejom a pridáme ryžu. Opražíme ryžu a ochutíme trochou sójovej omáčky.

  5. 5

    Do ryže pridáme zeleninu, mäso aj praženicu a poriadne zamiešame. V prípade potreby ešte dochutíme worchesterovou a sójovou omáčkou.

Diskusia k receptu

jozka2
jedlo vyzera chutne,len nerozumiem suchu ryzu oprazis a zmiesas ale na obrazku ryza vyzera ako po oprazeni uvarena/ma zvacseny objem.Inac ryza iba oprazena musi byt veeelmi tvrda.
martinis
Veľmi dobré jedlo, existuje mnoho verzií, každý ho robí inak. Ja pridávam aj najemno nastrúhanú mrkvu, ale zasa nepoužívam redkvičky a pór, ale hrášok a jarnú cibuľku. A všeobecne, postup mám trochu iný, ale toto je jedlo je výborné takmer vždy :-))
alena45
tiež mi nejde do hlavy tá opražená ryža. Niečo si nám náhodou nezatajila ?
zitus
ja ju tiez tak robievam s prazenicou,a potom do nej pridam takuto zeleninku mrazenu,predtym samozrejme nad parou ohriatu


raz som aj kupila taku cinsku zmes,bol to nejaky cinsky salat v kyslom naleve,vraj sa to je ako priloha samostatne,ale ja som to scedila a dala do tej ryze a bolo to vyborne,neviem to sice vygooglit,ale kupila som to v kauflande a stalo to nieco cez 2eura a bolo to v pohari ako zavaranina,velmi odporucam ak to najdete :)
a dámy,jasné,ze je ta ryza predtym uvarená :)
zitus
www.chemievjidle.cz/nakladane-potraviny/cinsky-salat-zluva-impoexpo nie je to presne ono sice,ale zlozenie sa celkom zhoduje,mysleli ste toto? :-)
janger
Ale ono to bude podobne, ako to tvoje (aj to ma povod z Holandska)...Len mozno trosku ine zlozenie zeleniny. A tuto sa to aj prifarbuje kurkumou, preto je to zltsie :-).
2010
Aby sa dala ryza vyprazat nepouziva sa cerstva ale od vecera trochu obschnuta a tak isto mrazena zelenina sa neda vyprazat len cerstva aspon tak to robia odkial je ten recept.
zitus
@2010 tak ja urobim zeleninu najprv na pare a potom ju primiesam k ryzi,ked davam mrazenu zeleninku...
@janger teraz som tu cinsku zmes v naleve videla v novom letaku lidl na dalsi tyzden :-) to je asi na jedno kopyto :-)
turanec
Ahoj myslíš si že v Čine poznajú a použivaju worcester? Asi nie.
jayrro
Tvoj recept je zdomácnená verzia ázijskej opekanej ryže. Nazýva sa to aj jedlo chudobných, lebo často sa robilo zo zostatkov z predošlého dňa. Staršia ryža, kúsky včerajšieho masa, nejaká zelenina a všetko sa to hodilo na vajíčko. Prípadne dochutilo sójovou omáčkou a čili. Ale aj napriek tomu, že je to jedlo chudobných, chutí neskutočne dobre.

Ešte jedna malá rada: Nerob praženicu, ale keď máš všetko ostatné hotové, rozbi vajíčko na panvici a hneď prihoď ostatné a miešaj. Vajíčko tak spojí všetky chute do jednej.
1x bubaya
bubaya
Ja zas robím tak, že vajíčko poriadne do penista rozšľahám, vylejem ho na ryžu a dobre rozmiešam, je to hneď hotové. Má to takú peknú penistú konzistenciu. Keď nemám žiadnu zeleninu, tak len čistú ryžu, aj to je veľmi dobré. Naučila ma to kamarátka, čo bola pár rokov v Thajsku a žila tam väčšinou na ryži s vajcom.
vivibela
@jozka2 (22.2.2014 14:43)

Logicky, že ryža musí byť minimálne predvarená, ak nie uvarená 😊




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia