Čínska ostro-kyslá polievka fotorecept

hanee - fotkahanee, 26. januára 2013
Čínska ostro-kyslá polievka (fotorecept)
Foto: hanee

Po mnohých výzvedných akciách v čínskych bistrách a preštudovaní niekoľkých receptov z netu som sa odhodlala k uvareniu našej milovanej ostro kyslej polievky. Nechápem, Zobraziť celý popisPo mnohých výzvedných akciách v čínskych bistrách a preštudovaní niekoľkých receptov z netu som sa odhodlala k uvareniu našej milovanej ostro kyslej polievky. Nechápem, prečo som s tým tak dlho čakala. Je vynikajúca.

15
porcií
20 minút
príprava
100 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
2 ks
2 ks /akýkoľvek/
15 g sušené
2 ks
25 g
 platok (na dusenie)
120 g
6 PL
3 čl
3 PL
3 PL
3 ks
2 PL




Postup

  1. 1

    Nazhromaždíme všetky suroviny, aby sme zistili čo nám chýba :o)

    Čínska ostro-kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kuracie a morčacie mäsko umyjeme, vložíme do hrnca, zelejeme STUDENOU vodou, robíme vývar! Bez rozpakov prihoďte bujón, aj dva. Ja som mala hovädzí. Počkajte kým voda zovrie, stíšte a pomaly varte, kým mäsko nieje mäkké.

    Čínska ostro-kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Hríby dajte do misky a zalejte horúcou vodou. Prikryte a nechajte aspoň 15 minút odpočívať v pokoji. Radili mi, že aspoň dva druhy hríbov nech tam sú, spravila som tak, ale priznávam, nevidím v nich po zapracovaní do polievky žiaden rozdiel...

    Čínska ostro-kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Teraz otravná časť: očistíme mrkvu a nakrájame na čo najmenšie kúsky. Lenivci nastrúhajú na strúhadle ale mrkva po uvarení nebude chrumkavá. Bambusové výhonky nakrajáme tiež na menšie kúsky. Hríby scedíme a tiež nakrájame na menšie kúsky.

    Čínska ostro-kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vrátime sa k polievke. Vyberieme uvarené mäsko a na výmenu pridáme do vývaru nakrájané hríby, necháme variť na miernom ohni.

    Čínska ostro-kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na panvici rozpustíme plátok masla a pridáme mleté mäso. Keď sa mäsko opečie pekne do ružova, pridáme do panvice nakrájanú mrkvu a minútku poopekáme spolu s mäskom. Po opečení zmes pridáme do polievky. Pridáme tam aj nakrájaný bambus.

    Čínska ostro-kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Začíname dochucovať /udávam množstvá tak ako som dávala ja, samozrejme nieje to striktné, vychuťte si to podľa seba. Sojovka, cili, ocot, cukor. Zamiešajte, ochutnajte, mne sa zdala málo slaná, tak som prisypala trochu soli, alebo pridajte ešte sójovku. Do misky so vyklepnite tri vajíčka a poriadne rozmixujte.

    Čínska ostro-kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Polievku dajte na silný oheň nech poriadne bublá a skúste jednou rukou miešať polievku a druhou do nej z misky pomaly prilievajte vajíčka. Tadáááááá a už sa to podobá?!?

    Čínska ostro-kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Mäsko medzitým vychladlo, môžete ho nakrájať na kúsky a pridať naspäť do polievky. Kosti,kože a vyvarená žalúdky sme dobrovolne odovzdali štvornohým kamarátom. Do polievky pojde iba čisté kuracie mäsko.

    Čínska ostro-kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Prichádza finále: Do hrnčeka dajte dve lyžice škrobu a rozmixujte v studenej vode. Prilejte do polievky a nechajte ešte 5 minút povariť.

    Čínska ostro-kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Hotovo! Polievku už po naservírovaní môžete dozdobiť koriandrom, alebo pažítkou. DOBRÚ CHUŤ!

    Čínska ostro-kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Všetky suroviny sú z bežných obchodných reťazcov, ak však máte možnosť nakúpiť v "špeci azia shope" určite to nebude zlá voľba. Domorodci vraveli, že polievka má byť z troch druhov mäsa. Pokojne si ju však môžete pripraviť vegetariánsky zo sójovej drte a tofu. Ešte špeci tip, v jednom bistre mi povedali že po odstavenej polievky ešte pridávaju na drobno nakrájanu redkvičku, neskúšala som ,o)

Diskusia k receptu

karem
Wau , konečne jednoduchá a chutná verzia tejto výbornej polievky . Ďakujem , ukladám a uvarím . :)
marijanka712
ta polievka aj rozpráva taká je krásna a viem si predstaviť tú úžasne dobrú chuť uložim všetko mám okrem húb tie si musim niekde pozháňať a iste si ju uvarim...ukladám
denyany
tak toto sa mi veľmi páči. slinky mi len tak tečú a najradšej by som si hneď dala z tejto tvojej polievky, zbožňujem takéto ázijské chute. vďaka za recept!
frezia
Azijsku kuchynu mam velmi rada,tuto polievku som uz varila,ale trochu inak,bez mleteho mäsa. Tentoraz vyskusam tvoju. Ukladam.
yogy1972
Dakujem.Casto idem len koli tejto polievocke do Cinskeho bistra ,konecne si ju mozem urobit aj sama ...:)
shera
.........AKY BUJON PROSIM VAS....AKE KURACIE KRIDLA A AKE ZALUDKY PRE BOHA????AKE HOVADZIE MLETE MASO??? BAVIME SA O TRADICNEJ OSTROKYSLEJ POLIEVKE????
.....varievam ju doma casto a chutovo konkuruje akejkolvek polievke z cisnskych restauracii kde som bola a nieje ich malo....

...polievka sama o sebe je jednoducha len treba mat spravne ingrediencie....postup tohoto receptu je uplne zly.....az mi je do placu...


OSTROKYSLA POLIEVKA ORIGINAL

kuracie prsia
olivovy olej
ryzovy ocot
svetla sojova omacka
mrkva
bambusove vyhonky
tofu
sampiony v konzerve
judasovo ucho
vajce
solamyl
cukor
sol
chilli pasta

Potavte si na sporak hrniec a naplnte ho vodou alebo vyvarom...(.nie vyvar nieje bujon a voda)

Nakrajajte si bambusove vyhonky na pasiky, tak isto aj mrkvu (najlahsie to ide ak si osupete mrkvu a skrabkou ju z jednej strany supete na dlhe platky ktore potom nakrajate na platky ovela lahsie,krajsie a rychlejsie.)Nakrajajte na drobno sampiony a judasovo ucho ktore ste mali namocene v studenej vode aspon pol hodinu

Pridajte sojovu omacku, chilli pastu a ryzovy ocot... (nie nestaci obycajny ocot.ma inu chut aromu a nepouziva sa nikdy do tejto polievky)
Dajte vsetko do hrnca a povarte.
NIKDY NIKDY NIKDY nedavajte kuracie maso do polievky surove!!!!
Oprazte kusocky masa na panvici aby ste sa vyhli hnusnej hnedej pene na kraji hrnca.Potom maso vysypte do hrnca a varte.
Ak mrkva zmakla, je cas pridat tofu.Na koky a tesne pred dokoncenim.
Vajicko vymiesajte v miske a znizte plamen alebo hrniec uplne odstavte na chvilku bokom. Z co najvacsej vysky lejte vajicko do polievky a hlavne nemiesajte.Inak sa dormrvi a bude to vyzerat ako domaca vacjova polievka
Pridajte trochu cukru lebo nam chyba stale sladka zlozka ktora je tam potrebna

Solamyl si nasypte do misky a v asi dvoch deci studenej vody ho vidlickou rozmiesajte.Pri liati do hrnca silno miesajte lebo sa poji v strede a len tazko ho potom rozmiesate

....polievka je jednoducha a o to v celej azijskej a cinskej kuchini predsa ide
2010
@shera , este pridaj aj bravcove mlete a kacaciu alebo kuraciu krv a potom hovorime o tradicnej 酸辣湯 to co ty volas "originalna" je bistro verzia tejto polievky upravena pre poulicne europske chute :-)
 
酸辣湯.com/
 
blog.iset.com.tw/chef/?p=5089
miruss
Prosím Vás, v akom velkom hrnci sa robí táto polievka? resp. kolko litrový má byť vývar?.. aby som vedela pomer.. ďakujem
rulik
ostrokyslých polievok som už čítal niekoľko, jedna bola aj na stránke"nahuby.sk" a tá bola jednoduchšia, ne som si istý či aj ten recept od @shera je ten originálny, ked sa to tak vezme tak takmer každý recept je originál, a bude to tiež regionálne tak je zbytočné kritizovať ten či onen recept tak vehementne
nouveauvie
Shera mam na teba otazku ked tak bozeks nad tym receptom. Bola si v cine a jedla original cinsku polievku? Myslim ktory pripravoval cinan a cinskych surovin niekde na ulici? To je cinska polievka a nie cinska polievka v slovenskej restauracii ktoru robi slovensky kuchar :) Mozno ju robi podla tvojeho receptu a luda ako ty si myslia ze to je cinska polievka :) Chod do Azia a ochutnaj tam len ovocie a uvidis ci chute ak isto ako u nas to dovazane a po ceste dozrievane vdaka postrekom. V cine zjedia vsetko co nezje ich tak preco by tam nemohli ist zaludky ved to je este delikatesa oproti inym veciam co jedia.
juloi
Ahoj, v surovinach pises ze tam idu huby cinske a v postupe tam spomynas hriby. Znamena to ze tam nemusia ist len cinske huby a mozu tam ist aj hriby. Pripadne sampinony?
tyrenus
Shera má pravdu, toto nemá nič spoločné s tradičnou Čínskou ostrokyslou polievkou, no ani jej recept nie je originál. :D Nejde tam ani kuracie mäso, ani žalúdky, a mleté mäso takisto nie. Idem tam mäso z kačacích pŕs. Bujón v tej polievke nemá čo robiť, dochucuje sa koreninami (badián, škorica, čierne korenie a fenikel). Taktiež sa tam pridáva sezamový olej a slivkové víno. Na zahustenie sa nepoužíva solamyl ale tapiokový škrob. Solamyl vám v polievke spraví nechutný kal. Solamyl je navyše zdravší a čistý. A na záver by som len dodal toľko, že vajce sa nemieša pri nalievaní do polievky ale rozmieša sa až keď je celé vajce naliate v polievke, aby sa s ním nestalo presne to, ako môžete vidieť na obrázku. Polievku mám otestovanú a informácie mám priamo z Číny od jednej babičky. Plánujem v blízkej dobe pridať aj pár receptov a medzi nimi aj recept na túto polievku. :)
Ale polievku podľa tohto receptu som ešte nerobil a určite nebude zlá, no vnútornosti ja osobne nemusím a bujón mi je tiež trochu proti srsti. :D
2010
@tyrenus , slovensko je mala krajina a nema len jednu tradicnu kapustnicu? preco by velka krajina ako cina mala mat len tu jednu jedinu co mas od tej babicky je to asi tak jedna verzia zo 100.
alena54
tak ľudkovia moji darmo sa tu hadate o tejto polievke a myslim si ze este nik zo slovakov neurobil tu polievku ako prava cinska kazdy si chvali svoju verziu aj ja ju milujem ale este sa mi nikdy nepodarila urobit tak ako v cinskej kuchyni a to som uz niekolko cinskych rest.pochodila....
elalea
....@alena54... mam dobru kamosku,ktora bola dlhsiu dobu na stazi v Cine....a cuduj sa svete,nikde na tuto polievku nenatrafila....;-)....to je vymysel azijskych imigrantov,aby mali co predavat v tych ich nehygienickych bistrach....;-D
wallaq
Skúsil som tento recept (ja, čo som pred mesiacom nevedel, čo je sporák). Síce som všetky dávky zmenil, ako napr. omnoho viac čili a škrobu, nezohnal žalúdky a tak použil kuracie pečene, musím uznať, že je to vynikajúce a chutí všetkým.
A navyše mi stačí spraviť ryžu a mám aj druhý chod z pečení, ktoré mi ostali. :)
jame19
Ach jaj tety, tety ja som ju neskusal ale moze byt dobra i ked stale sa snazim spravit taku polevu ako robia v Maxe v Trencine.. Inak ziadna vdaka ale zato v buzeracii ste podaktory excelentny dakujem za radu aj ked ju nebudem varit podla teba skusal som to takto pre vsetkych!!!! Myslim ze je lepsie učit sa od skutocnych mistrov!!




kike
Ved je to jedno. My ju zase robime inak. Kazdy si ju upravy podla chuti.
..a myslim, ze original je tam vyvar z kosti, ktore dlho varia az do hustej konzistencie...
Dobru chut kazdemu, komu nevadi, ze si ju upravi posvojom!
bembo
mne sa táto polievka páči aj na fotke,aj čo sa týka receptu.čo sa týka názvu,to beriem tak,že je to jeden z mnoho receptov na čínsku polievku.pokiaľ hociktorý recept z varechy nevyskúšam ,nebudem ho dopredu kritizovať.ak sa mi páči,uložím si ho do KK.ten ktorý sa mi po vyskúšaní páči si dám do svojej rubriky test gut,čo znamená že je vynikajúci,a urobím ho aj inokedy,poprípade doporučím svojim známym.recepty z varechy ktoré sa mi nepáčia,alebo nie sú mi po chuti ignorujem a nekomentujem ich.myslím si že táto polievka stojí za vyskúšanie,a potom kto chce,sa môže vyjadriť v komentári
ecika
Šampiony tam nemajú čo robiť.
amaterskykuchar
Do ostrokyslej urcite nedavajte hriby, radsej si trosku nastusujte hubarcibu a pridajte tam huby, ktore tam patria. S akymikolvek hribami to nie je dobre, hribovite huby su mazlave a tym padom je polievka nedobra
alfino2
@Shera (23.5.2013 22:48)

Keď už toľko kritizuješ, mohla by si vedieť, že šampiňóny tam nemajú čo hľadať, majú tam byť síce dva druhy húb, ale ide o judášovo ucho a šitake. Taktiež solamyl nie, to je zemiakový škrob, po ktorom jedlo ostane matné. Originál sa používa tapioka, ale kto nemá prístup, dá sa použiť gustin alebo akýkoľvek iný kukuričný škrob, po ktorom ostane zahustená polievka číra.
Tiež to robím inak, ale nemyslím, že to treba zbytočne kritizovať, podľa fotiek to vyzerá výborne...
1x jhony
tobajko
Vďaka za recept, až na to, že tam nejdu hríby, ale huby ;-) môže to byť metúce.
tibunkto
@elalea (21.1.2015 16:33)
Ja som bol v Číne 3mesiace detto v USA to čo som si dal v bistre na svk majú aj v pouličných bufetoch v Číne a v Čínskej štvrti New yourku Chinatown( je ich na viac spôsobov 酸辣汤 alebo 碗仔翅,tak tu netrepte že to robia iba v Európe lol

patrik8500
..výborná pokievka,..robil som ju už viac krát,..rôzne kombinácie mäsa..,dokonca aj z rybacieho mäsa 😃




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia