Čínska ostro-kyslá polievka (fotorecept)

Čínska ostro-kyslá polievka (fotorecept)
Foto: hanee
haneeHanee, recept pridal: 26. januára 2013 13:29Ďalšie jeho recepty

Po mnohých výzvedných akciách v čínskych bistrách a preštudovaní niekoľkých receptov z netu som sa odhodlala k uvareniu našej milovanej ostro kyslej polievky. Nechápem, prečo som s tým tak dlho čakala. Je vynikajúca.

Suroviny

15
porcií
20
minút
príprava
100
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Nazhromaždíme všetky suroviny, aby sme zistili čo nám chýba :o)
Čínska ostro-kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 1

2

Kuracie a morčacie mäsko umyjeme, vložíme do hrnca, zelejeme STUDENOU vodou, robíme vývar! Bez rozpakov prihoďte bujón, aj dva. Ja som mala hovädzí. Počkajte kým voda zovrie, stíšte a pomaly varte, kým mäsko nieje mäkké.
Čínska ostro-kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 2

3

Hríby dajte do misky a zalejte horúcou vodou. Prikryte a nechajte aspoň 15 minút odpočívať v pokoji. Radili mi, že aspoň dva druhy hríbov nech tam sú, spravila som tak, ale priznávam, nevidím v nich po zapracovaní do polievky žiaden rozdiel...
Čínska ostro-kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 3

4

Teraz otravná časť: očistíme mrkvu a nakrájame na čo najmenšie kúsky. Lenivci nastrúhajú na strúhadle ale mrkva po uvarení nebude chrumkavá. Bambusové výhonky nakrajáme tiež na menšie kúsky. Hríby scedíme a tiež nakrájame na menšie kúsky.
Čínska ostro-kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 4

5

Vrátime sa k polievke. Vyberieme uvarené mäsko a na výmenu pridáme do vývaru nakrájané hríby, necháme variť na miernom ohni.
Čínska ostro-kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 5

6

Na panvici rozpustíme plátok masla a pridáme mleté mäso. Keď sa mäsko opečie pekne do ružova, pridáme do panvice nakrájanú mrkvu a minútku poopekáme spolu s mäskom. Po opečení zmes pridáme do polievky. Pridáme tam aj nakrájaný bambus.
Čínska ostro-kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 6

7

Začíname dochucovať /udávam množstvá tak ako som dávala ja, samozrejme nieje to striktné, vychuťte si to podľa seba. Sojovka, cili, ocot, cukor. Zamiešajte, ochutnajte, mne sa zdala málo slaná, tak som prisypala trochu soli, alebo pridajte ešte sójovku. Do misky so vyklepnite tri vajíčka a poriadne rozmixujte.
Čínska ostro-kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 7

8

Polievku dajte na silný oheň nech poriadne bublá a skúste jednou rukou miešať polievku a druhou do nej z misky pomaly prilievajte vajíčka. Tadáááááá a už sa to podobá?!?
Čínska ostro-kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 8

9

Mäsko medzitým vychladlo, môžete ho nakrájať na kúsky a pridať naspäť do polievky. Kosti,kože a vyvarená žalúdky sme dobrovolne odovzdali štvornohým kamarátom. Do polievky pojde iba čisté kuracie mäsko.
Čínska ostro-kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 9

10

Prichádza finále: Do hrnčeka dajte dve lyžice škrobu a rozmixujte v studenej vode. Prilejte do polievky a nechajte ešte 5 minút povariť.
Čínska ostro-kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 10

11

Hotovo! Polievku už po naservírovaní môžete dozdobiť koriandrom, alebo pažítkou. DOBRÚ CHUŤ!
Čínska ostro-kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 11

12

Všetky suroviny sú z bežných obchodných reťazcov, ak však máte možnosť nakúpiť v "špeci azia shope" určite to nebude zlá voľba. Domorodci vraveli, že polievka má byť z troch druhov mäsa. Pokojne si ju však môžete pripraviť vegetariánsky zo sójovej drte a tofu. Ešte špeci tip, v jednom bistre mi povedali že po odstavenej polievky ešte pridávaju na drobno nakrájanu redkvičku, neskúšala som ,o)



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 7 ľudí (4,1 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • izabella929, 26. januára 2013 o 13:55
    to je ale prekrásna polievka a nepochybne aj chutná.-)


  • karem, 26. januára 2013 o 14:52
    Wau , konečne jednoduchá a chutná verzia tejto výbornej polievky . Ďakujem , ukladám a uvarím . :)


  • marijanka712, 26. januára 2013 o 15:27
    ta polievka aj rozpráva taká je krásna a viem si predstaviť tú úžasne dobrú chuť uložim všetko mám okrem húb tie si musim niekde pozháňať a iste si ju uvarim...ukladám


  • denyany, 26. januára 2013 o 16:50
    tak toto sa mi veľmi páči. slinky mi len tak tečú a najradšej by som si hneď dala z tejto tvojej polievky, zbožňujem takéto ázijské chute. vďaka za recept!


  • frezia, 27. januára 2013 o 09:17
    Azijsku kuchynu mam velmi rada,tuto polievku som uz varila,ale trochu inak,bez mleteho mäsa. Tentoraz vyskusam tvoju. Ukladam.


  • yogy1972, 27. januára 2013 o 10:25
    Dakujem.Casto idem len koli tejto polievocke do Cinskeho bistra ,konecne si ju mozem urobit aj sama ...:)


  • smorko, 27. januára 2013 o 11:04
    Vyzerá lákavo.Pekný recept ukladám.


  • pseudocognac, 5. februára 2013 o 21:15
    Sojovku nejem.


  • shera, 23. mája 2013 o 22:48
    .........AKY BUJON PROSIM VAS....AKE KURACIE KRIDLA A AKE ZALUDKY PRE BOHA????AKE HOVADZIE MLETE MASO??? BAVIME SA O TRADICNEJ OSTROKYSLEJ POLIEVKE????
    .....varievam ju doma casto a chutovo konkuruje akejkolvek polievke z cisnskych restauracii kde som bola a nieje ich malo....

    ...polievka sama o sebe je jednoducha len treba mat spravne ingrediencie....postup tohoto receptu je uplne zly.....az mi je do placu...


    OSTROKYSLA POLIEVKA ORIGINAL

    kuracie prsia
    olivovy olej
    ryzovy ocot
    svetla sojova omacka
    mrkva
    bambusove vyhonky
    tofu
    sampiony v konzerve
    judasovo ucho
    vajce
    solamyl
    cukor
    sol
    chilli pasta

    Potavte si na sporak hrniec a naplnte ho vodou alebo vyvarom...(.nie vyvar nieje bujon a voda)

    Nakrajajte si bambusove vyhonky na pasiky, tak isto aj mrkvu (najlahsie to ide ak si osupete mrkvu a skrabkou ju z jednej strany supete na dlhe platky ktore potom nakrajate na platky ovela lahsie,krajsie a rychlejsie.)Nakrajajte na drobno sampiony a judasovo ucho ktore ste mali namocene v studenej vode aspon pol hodinu

    Pridajte sojovu omacku, chilli pastu a ryzovy ocot... (nie nestaci obycajny ocot.ma inu chut aromu a nepouziva sa nikdy do tejto polievky)
    Dajte vsetko do hrnca a povarte.
    NIKDY NIKDY NIKDY nedavajte kuracie maso do polievky surove!!!!
    Oprazte kusocky masa na panvici aby ste sa vyhli hnusnej hnedej pene na kraji hrnca.Potom maso vysypte do hrnca a varte.
    Ak mrkva zmakla, je cas pridat tofu.Na koky a tesne pred dokoncenim.
    Vajicko vymiesajte v miske a znizte plamen alebo hrniec uplne odstavte na chvilku bokom. Z co najvacsej vysky lejte vajicko do polievky a hlavne nemiesajte.Inak sa dormrvi a bude to vyzerat ako domaca vacjova polievka
    Pridajte trochu cukru lebo nam chyba stale sladka zlozka ktora je tam potrebna

    Solamyl si nasypte do misky a v asi dvoch deci studenej vody ho vidlickou rozmiesajte.Pri liati do hrnca silno miesajte lebo sa poji v strede a len tazko ho potom rozmiesate

    ....polievka je jednoducha a o to v celej azijskej a cinskej kuchini predsa ide


  • jujoska, 23. mája 2013 o 23:57
    a ty si kto, @shera , cinsky boh polievok? Ved ked ti je z nej do placu, tak ju nemusis ani jest, ani varit, ani citat. Ostrokyslych je viac ako kapustnic a gulasov, kazdy kanton ju vari inak, kazda rodina ju vari inak. A to nehovorim o europskej kuchyni...


  • 2010, 24. mája 2013 o 01:42
    @shera , este pridaj aj bravcove mlete a kacaciu alebo kuraciu krv a potom hovorime o tradicnej 酸辣湯 to co ty volas "originalna" je bistro verzia tejto polievky upravena pre poulicne europske chute :-)
    »
    酸辣湯.com/
    »
    blog.iset.com.tw/chef/?p=5089


  • miruss, 3. júna 2013 o 11:53
    Prosím Vás, v akom velkom hrnci sa robí táto polievka? resp. kolko litrový má byť vývar?.. aby som vedela pomer.. ďakujem


  • rulik, 20. augusta 2013 o 18:05
    ostrokyslých polievok som už čítal niekoľko, jedna bola aj na stránke"nahuby.sk" a tá bola jednoduchšia, ne som si istý či aj ten recept od @shera je ten originálny, ked sa to tak vezme tak takmer každý recept je originál, a bude to tiež regionálne tak je zbytočné kritizovať ten či onen recept tak vehementne


  • nouveauvie, 13. novembra 2013 o 19:28
    Shera mam na teba otazku ked tak bozeks nad tym receptom. Bola si v cine a jedla original cinsku polievku? Myslim ktory pripravoval cinan a cinskych surovin niekde na ulici? To je cinska polievka a nie cinska polievka v slovenskej restauracii ktoru robi slovensky kuchar :) Mozno ju robi podla tvojeho receptu a luda ako ty si myslia ze to je cinska polievka :) Chod do Azia a ochutnaj tam len ovocie a uvidis ci chute ak isto ako u nas to dovazane a po ceste dozrievane vdaka postrekom. V cine zjedia vsetko co nezje ich tak preco by tam nemohli ist zaludky ved to je este delikatesa oproti inym veciam co jedia.


  • juloi, 8. apríla 2014 o 21:28
    Ahoj, v surovinach pises ze tam idu huby cinske a v postupe tam spomynas hriby. Znamena to ze tam nemusia ist len cinske huby a mozu tam ist aj hriby. Pripadne sampinony?



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Orechovo-chrenová nátierka
Po rokoch moravské vinárky opäť ožili. Pod taktovkou Evy Kloudovej vydali nedávno voľné pokračovanie Kuchařky moravských vinařek.

Jesenná chrípka nechutí naozaj nikomu
- Inzercia -
Prichádza jeseň a s ňou aj zvýšená záťaž na váš organizmus. Pripravte sa.

Varecha 38/2014: Pivová kuchárka
Časopis Varecha v piatok 19. septembra v denníku Pravda.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 38/2014: Pivová kuchárka Pivová kuchárka
Časopis Varecha v piatok 19. septembra v denníku Pravda.


TOPlist