Čierna reďkvička na všestranné uľahčenie fotorecept

sracz - fotkasracz, 19. apríla 2016
Čierna reďkvička na všestranné uľahčenie (fotorecept)
Foto: sracz

Rokmi v zástere a s vareškou, som sa vycvičil aj vo výbere jednotlivých surovín, mäsa, ….., zeleniny, byliniek. Čo ma nenaučili doma, odkopíroval som Zobraziť celý popisRokmi v zástere a s vareškou, som sa vycvičil aj vo výbere jednotlivých surovín, mäsa, ….., zeleniny, byliniek. Čo ma nenaučili doma, odkopíroval som u rodiny od Stropkova až po Kunčinu na Č-M vysočine, aj pri táborových ohníkoch. S hlbokou úctou si spomínam na roky vo funkcii kvestora Vojenskej leteckej akadémie, na kolegyne v kuchyniach, pani Blaženiakovú, Jánošíkovú, Jarku Novickú, Noriku Homolovú, ktoré boli naozaj trpezlivé majsterky odborného výcviku. Vďaka aj nim viem, načo je čo dobré!

4-6
porcie
12-15 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 - 3 PL
1 ks
650 - 750 g
2 - 3 PL
podľa chuti
3 - 4 ks
10 - 12 PL
podľa potreby
podľa potreby (alebo mnohosenienkový)
podľa chuti




Postup

  1. 1

    na prípravu ľahkých chutných raňajok, predjedla, alebo desiaty, s čiernou redkvičkou (ale v prípadoch núdze už mám odskúšané ja s dlhou veľkou „japonskou“ bielou i obyčajnou červenou) toho naozaj nie je treba veľa; moje, viac ako 40 ročné osobné skúsenosti, dusenej prípravy tejto nenáročnej zeleniny touto technológiou potvrdzujú, že je naozaj chutná, v tráviacom trakte ľahko stráviteľná, zjemňujúca črevnú klímu a „blahodárne“ pôsobiaca aj na hrubé črevo

    Čierna reďkvička na všestranné uľahčenie (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    cibuľu (alebo celý zväzok mladej cibuľky aj so zelenými „pierkami“) som pokrájal na ~ 5 mm „mesiačiky“, buľvy olúpanej a umytej čierenej redkvičky postrúhal na „veľkých slzičkách“

    Čierna reďkvička na všestranné uľahčenie (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    cibuľu do sklovita orestoval na 2 PL rastlinného oleja (kto chce, má rád a môže, olej nahradí 100 g vyškvarenej údenej slaniny), uložil na ňu postrúhanú redkvičku, prstami osolil, pridal čerstvo mleté čierne korenie (alebo korenie štyroch farieb), 2 PL čerstvého masla, miešal než sa maslo rozpustilo a potom som tento základ dusil, až redkvička zmäkla

    Čierna reďkvička na všestranné uľahčenie (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pridal som „dobrú hrsť“ aj s halúzkami pokrájanej petržlenovej vňate,

    Čierna reďkvička na všestranné uľahčenie (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    „vbuchol“ 3 vajíčka, premiešal

    Čierna reďkvička na všestranné uľahčenie (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a po krátkom čase to všetko v kuchyni krásne zavoňalo

    Čierna reďkvička na všestranné uľahčenie (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    tak už len naložiť mojej krajšej polovičke porciu na obed v „office“

    Čierna reďkvička na všestranné uľahčenie (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    sebe na raňajky

    Čierna reďkvička na všestranné uľahčenie (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a na krajci domáceho chlebíka (s ľanovými, tekvicovými a slnečnicovými semienkami) to tiež nevyzerá zle a chutí výborne

    Čierna reďkvička na všestranné uľahčenie (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    na cibule „zmijovca“, začiatkom zimy uložené v chladnom tmavom šatníku, som zabudol; takýmito klíkmi sa hlásia o svoje právo; už mesiac myli byť v kvetináči! Dnes ich konečne vysadím a až narastú do „dáždnikov“, odfotím ich pre Vás a predstavím!

    Čierna reďkvička na všestranné uľahčenie (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

danda3
Kedysi sme veľmi často robievali reďkovku s vajcom, voňalo a chutilo to prenáramne, ďakujem za pripomenutie.☺
marienka44
Dočítala som sa o skvelých účinkoch čiernej reďkovky, hlavne pre diabetikov. Upozornila ma na ňu jedna kupujúca v Kauflande. Vzala som si na skúšku 1 buľvu. Ja som ju konzumovala na maslovom chlebíku očistenú a postrúhanú, surovú. Hoci nemám cukrovku, preventívne občas si ju takto rada pripravím.
klukodvody
No příteli vzdálený a velkou louží oddělený zase jsi si vyhrál a vytvořil parádní jednoduché a asi i zdravé jídlo. Tak já to teda beru šéfe a zdravíme Vás všechny.
jjanosik
Mne cierna redkovka, konzumovana za surova, pomohla pri zlcovych kamenoch a po troch tyzdnoch poctiveho pozivania stiplavej hmoty kamene sa dali gravitacnou cestou - Pri prehliadke pred operaciou doktor sa pyta - ale co to treba vyoperovat? A to bolo najlepsie ocenenie mojho prehltania tej stiplaviny kazde odboha rano. Aby som nevysiel z "cviku" s casu na cas ju "znesiem" aj teraz - 10 rokov po "ne-operacii".
monty469
No to je zaujímavý recept, takto som ju ešte nepripravovala, len manžel si ju nakladal do octového nálevu, ale ten smrad, uf. Tento receptík si uložím, zíde sa
cesminaz
Este som take nejedla,ale urcite raz vyskusam.Musi to byt super vecera ci ranajky :-)
babkamt
Môj manžel má rád čiernu reďkovku. Zvykne si ju nastrúhať na raňajky s chlebíkom a šunkou, syrom. Praženicu s reďkovkou poznám, robieval ju môj nebohý švagor, no nerobila som ju už roky. Zajtra ju ponúknem manželovi na raňajky. Vďaka za pripomenutie receptu.
jozka2
Vybornu reception.ano,je to Pravda,ze lieci kamene zlcnikove,kto ju nemozem z nejakych dovodov Staci z nej pit cerstvu stavu denne a kamene sa rozpustia.5*****
babusha
aj ja spomínam kvestora Vojenskej leteckej akadémie, na kuchyňu pod vedením Jarky Novickej... Krásne roky,
kukulienka71
Aj keď nie z najviac účinnej čiernej, ale zato vlastnej skoro bio maďarskej "Jánosnapi retek" (žltá odroda s väčšími hľuzami) to boli vynikajúce raňajky. Mama zvykla často dusiť takto, praženica mi takto chutí po hubách a stratí sa typická štipľavosť. Ďakujem za šmakovnicu, milý @sr ácz:-)






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia