Čierna polievka z Terchovej fotorecept

alenka25 - fotkaalenka25, 26. decembra 2013
Čierna polievka z Terchovej (fotorecept)
Foto: alenka25

Každá rodina ma svoje jedinečné recepty, spôsob prípravy jedál, či stolovania na Vianoce. U nás v Terchovej roky pripravujeme túto Čiernu polievku, ktorá nasleduje Zobraziť celý popisKaždá rodina ma svoje jedinečné recepty, spôsob prípravy jedál, či stolovania na Vianoce. U nás v Terchovej roky pripravujeme túto Čiernu polievku, ktorá nasleduje po oblátkach, kapustnici a rybe so šalátom. :) Jej vôňa je typická, vianočná - zmes sušených sliviek, klinčekov a škorice, hmmm :) Podľa našej starej mamy je to typické terchovské vianočné jedlo, avšak mladí ľudia ju už nepoznajú...Nech sa páči, vyskúšajte :) Alebo pozývam na ochutnanie do Terchovej ;)

Suroviny

200  g
440  g
 podľa chuti
cca 2 ks
cca 6 ks
10 g




Postup

  1. 1

    Recept na túto polievku som na internete hľadala márne, preto vám ho prinášam ja. Vopred sa ospravedlňujem za kvalitu fotiek....Na noc namočíme fazuľu. Na druhý deň ju dáme variť, osolíme ju. Pridáme celé klinčeky, celú škoricu a necháme povariť.

    Čierna polievka z Terchovej (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď je fazuľa mäkká, pridáme slivkový lekvár a necháme ho rozvariť vo vode. Stále mierne varíme!!

    Čierna polievka z Terchovej (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď sa lekvár rozpustí, pridáme sušené slivky a maslo (to necháme tiež rozpustiť). Odstavíme z ohňa a môžeme dochutiť ešte soľou alebo cukrom, pretože každý lekvár má inú chuť. Najlepší lekvár na prípravu tejto polievky je od Hamé :)

    Čierna polievka z Terchovej (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tesne pred podávaním pridáme kopček šľahačky. Ak máte tú možnosť, vyšľahajte si sami šľahačku, nepoužívajte tie hnusné sprejové verzie z obchodu :)

    Čierna polievka z Terchovej (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

radost
fazuľu na kyslo-so smotanou-a sušenými slivkami varievame...ak nie sú slivky-lekvár je náhrada..škoricu a klinčeky nedávame..to je zas naša verzia..pamiatka na babku..
výborná..chutná..sýta polievka..nemusí byť druhé jedlo..
ancicka
Každý má tu svojú polievočku,ktorá nesmie chybať na vianočnom stole,ale takú so slivkovým lekvarom som ešte nejedla.So slvkami áno.Už slivky urobia svojú chuť,ale lekvar ,to si neviem predstaviť,budem musieť niekedy vyskušať.kk
stacy77777
@alenka , bývam len niečo okolo 30km od Terchovej, ale veru tiež nepoznám takúto vianočnú polievku, občas robievam fazuľovú so slivkami, ale ten lekvár ma prekvapil, tiež si ukladám,som na ňu zvedavá
viera1
Moja mama je spod Belianských Tatier a tiež ju mávame na Vianoce.U nás je to strakatá tmavá fazuľa so sušenými slivkami,soľ,cukor a sladká smotana,ktorá sa zavarí do omáčky.Je to taký prívarok-hustý.Jedávame to ako teplé predjedlo len tak za 2PL na dezertnom tanieri.
medovnicek
veľmi zaujímavá polievka, nepoznám ju veru, ja sušené slivky pridávam do kapustnice
alenka25
Ďakujem za komentáre :)
@radost , tak táto naša verzia je na sladko, ale vašu polievku si viem dokonale predstaviť, určite musí byť veľmi chutná :)
@ancicka , @stacy77777 , @medovnicek , treba vyskúšať...je to naozaj zaujímavá chuť a hodí sa neskutočne k Vianociam. Robievame ju aj na Veľkú noc, ale na Vianoce mne osobne viac chutí :)
@Viera1 , pochodila som kus Slovenska a vždy som sa miestnych pýtala na túto polievku. A keďže ju nikto nepoznal, rozhodla som sa ju tu pridať. Bola som veľmi zvedavá, kto sa ozve, že ju pozná tiež :) My sladkú smotanu do polievky nezavárame, ale tiež ostane celkom hustá.
elixir
Takúto polievku som ešte nejedla, ale je to ozaj pravá zmes Vianočných chutí... :) Vyskúšam v najbližších dňoch.
emery
u nás sa robí vzdy na vianoce, ale bez fazule a s haluskami. do vody dam varit slivky susene, pridam lekvar, a ked su makke tak halusky, tie su len z vody a muky. a skoricovy struk a klinceky.