Pečený cícer

Cícer (cicer arientium)

Autor receptu: eldina

V poslednom čase konečne aj v našich končinách "opäť" objavená strukovina, ktorá je veľmi zdravá. Zo všetkých používaných na Slovensku snáď najzdravšia.

Postup

  1. Cícer nie je len veľmi chutná a zdravá zelenina, ale aj veľmi užitočná pre tráviacu sústavu. Ako jedna z mála potravín je zdraviu prospešná aj diabetikom.
  2. Cícer pochádza z Perzie, dôkazy o jeho používaní sú staré už 7000 rokov. Bolo to obľúbené jedlo starých Grékov, Egypťanov , ale aj Rimanov. Dnes je častou prísadou v tzv. Levante kuchyni (sú to krajiny východného Stredomoria).
  3. Medzi najznámejšie jedlá z cíceru patrí Hummus (nátierka) a Falafel (vysmážané guličky z cíceru).
  4. Cícer obsahuje nutrienty (nutrienty sú výživné látky podporujúce činnosť všetkých systémov v organizme, teda aj imunitného. Echinacea, imunoglukán, vitamín A, C, E, ale aj D, koenzým Q10, probiotiká, zinok, nenasýtené tuky tzv. omega 3, to všetko sú nutrienty a sú dôležitým faktorom pri zvyšovaní imunity.)
  5. Obsahuje minerálne látky - zinok, železo, horčík (magnézium), obsahuje proteíny, má nízky glykemický index (28 - 32) a znižuje cholesterol. Ako každá strukovina, tak aj cícer je bohatý na vlákninu, tak veľmi potrebnú pre našu tráviacu sústavu (a taktiež aj funciu čriev).
  6. Cícerová múka: Vďaka výborným nutričným vlastnostiam je vhodná pre deti a tehotné ženy, diabetikov aj celiatikov.
  7. V niektorých štátoch Ázie sa z pečeného zomletého cíceru varí nápoj pripomínajúci zdravý variant "kávy".
  8. Pravidelná konzumácia cíceru predchádza aj koronárnym ochoreniam srdca.
  9. Cícer sa pridáva do šalátov, do všetkých druhov mäsa, či v kombinácii s inou dusenou zeleninou. Pri pravidelnej konzumácii sa budete cítiť sýti, teda sa odporúča aj ľuďom, čo skúšajú schudnúť vďaka diéte, pomáha aj proti pocitu únavy.
  10. Ak radi niečo chrumkáte a nechcete, aby to boli mastné chipsy či niečo podobne nezdravé, aj z cíceru sa dá urobiť zdravá a ľahká pochúťka. Suchý cícer namočiť na 24 hodín do vody, pár minút povariť, scediť a trochu osušiť, potrieť trochou olivového oleja a dochutiť korením a soľou, mletou paprikou, či pizza korením, ako to máte radi. Na plech dať papier na pečenie, vysypať naň cícer a piecť asi pol hodinu na 180 °C (nie dlhšie, lebo bude priveľmi vysušený a tvrdý na chrúmanie). Občas ho počas pečenia vareškou poprehŕňať.... Je dostať aj už uvarený cícer v konzerve, ktorý stačí len premyť a nechať trochu presušiť.
  11. Dúfam, že som Vás navnadila na staronovú a zdravú plodinu - cícer, ja ho v poslednom čase používam do všetkého možného, ale aj nemožného :), tak mi zachutil. (Dnes som napríklad robila cesnakovú polievku a namiesto zahustenia so zemiakmi, som zomlela namočený cícer, spolu s vodou a to dodala do polievky.)
  12. Takže, ak bude od Eldiny častejšie pridaný recept, ktorý obsahuje cícer - vedzte, že sa dá pridať do x jedál , ktoré budú chutnejšie a v neposlednom rade aj zdravšie. Lebo nežijeme preto, aby sme jedli, ale jeme preto, aby sme žili..