Ciabatta s ražným kváskom fotorecept

tizian1cat - fotkatizian1cat, 18. decembra 2010

Kedže môj predchádzajúci recept bol o tom, ako urobiť doma ražný kvások, upiekla som hneď aj môj najobľúbenejší chlebík. Recept som našla už dávno Zobraziť celý popisKedže môj predchádzajúci recept bol o tom, ako urobiť doma ražný kvások, upiekla som hneď aj môj najobľúbenejší chlebík. Recept som našla už dávno v blogu amatérskeho pekára z New Yorku s nickom Breadbakingbassplayer. Neviem ako hrá na tie basy, ale chlieb pečie ako malý boh!!! V byte to teraz vonia tak očarujúco, že padajú všetky snahy o predvianočnú last-minute diétu

35 minút
na 220 °C

Suroviny

675 g
675 g
55 g, stredná
840 g,vlažná
24 g
115 g
1/2 KL




Postup

  1. 1

    Zmiešame všetky ingrediencie, tak aby neboli žiadne suché kúsky,dáme do veľkej plastovej misy, ktorú sme vymazali olejom, aby sa cesto nelepilo na steny, zavrieme vekom a necháme 30min. stáť pri izbovej teplote. Po 30minútach cesto v mise ručne premiesime a znovu zavrieme na 30minút. Nepridávame už múku, v prípade, že sa cesto lepí, navlhčíme si ruky. Procedúru premiesenia cesta zopakujeme este 3x. Po poslednom premiesení nádobu uzavrieme a cesto dáme na 10hodín do chladničky -najlepšie cez noc.

    Ciabatta s ražným kváskom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ráno cesto uz vykúkalo z uzavretej misy. Malo krásne veľké bubliny a nádherne voňalo

    Ciabatta s ražným kváskom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Premiestnime ho na pomúčenú pracovnú plochu, ostrým nožom ho rozdelíme na 4 časti, z ktorých sformujeme podlhovasté ciabatky. Dáme do plastového obalu -ja používam čisté vrecko do košov - a necháme hodinu kysnúť v teplom prostredí.

    Ciabatta s ražným kváskom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dáme do plastového obalu -ja používam čisté vrecko do košov - a necháme hodinu kysnúť v teplom prostredí.

    Ciabatta s ražným kváskom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzitým si priprávím rúru. Keďže nemám špeciálnu pec na chlieb, používam normálnu elektrickú rúru, do ktorej na mriežku položím tzv.pizza kameň, čo je vlastne šamotová platňa, ktorá sa používa pri pečení chleba a pizze, ale keď nie je, kľudne môžte piecť na plechu vyloženom papierom na pečenie. Rozohrejeme rúru na 220 st.C. Asi 10minút pred začiatkom pečenia dám na malý pekáčik lávové kamene (nemusia byť), pekáčik umiestnim naspodok rúry pod pizza kameň a zavriem rúru, aby sa rozohrial aj tento pekáčik.

    Ciabatta s ražným kváskom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď sú chlebíky vykysnuté, môžme pristúpiť k samotnému pečeniu. Opatrne prenesieme chlebíky na pizza kameň - pozor, je horúci( na predlaktiach mám už niekoľko jaziev, preto varujem!!!) Pizza kameň s mriežkou zasunieme do rúry a v tomto okamihu nalejem asi 200ml studenej vody do pekáčika s-alebo bez lávových kameňov. Zavrieme rúru a pečieme.Asi po 10 minútach znížte teplotu na 200 st.C.

    Ciabatta s ražným kváskom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď sú chlebíky na vrchu hnedé, otvoríme rúru a pomocou rukavice ich obrátime hore nohami, aby sa nám dostala spodá čast nahor. Zavrieme rúru a pečieme ešte cca 15 minút - kým nie sú chlebíky hnedé. Netreba sa báť. keď vyzerajú aj trochu pripečené. Je to rustikálna ciabatta a tej to pristane.

    Ciabatta s ražným kváskom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zavrieme rúru a pečieme ešte cca 15 minút - kým nie sú chlebíky hnedé. Netreba sa báť. keď vyzerajú aj trochu pripečené. Je to rustikálna ciabatta a tej to pristane. Vyberieme z rúry a necháme na mriežke vychladnúť.

    Ciabatta s ražným kváskom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na prvý pohľad sa môže zdať tento recept veľmi komplikovaný a časovo náročný, ale pri opakovanom pečení zistíte, že chlieb sa akoby robí sám a vy len z času na čas niečo premiesite alebo hotové vyberiete z rúry. Dobrú chuť!!!

    Ciabatta s ražným kváskom (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

johny46
Recept na pravú ciabattu som hľadal veľmi dlho,tak som sa teraz potešil.Urobím ,vyskúšam ,recept ukladám.dííííík
frezia68
Chlieb pečiem rada aj bez pekárne,ale to je niečo nové,len tie kamene.....skúsim bez nich-ukladám do KK,ták lákavo vyzerajú.
tizian1cat
:frezia68: kamene sú len na predlzenie vlhkosti z rure pocas pecenia, uplne stací naliat tam hrncek vody, mala som z dovolenky doma tie kamene, tak som ich pouzila.
egreska
tak teda tieto ciabatty vyzeraju ohromne a mne sa strašne páči ten rustical look..horšie to je u mna s tým kvaskom,bojím sa toho :-))
dorisa
Veľmi pekne máš spracovaný recept. Páči sa mi aj recept, aj ciabatty.
tinca
@tizian1cat krásne ti nakyslo to cesto akoby chcelo ujsť z hrnca no a výsledok perfektný, hneď by som si dala.
jerica
zabudla som kúpiť chlebík , môžem sa pustiť do práce , krásny zrozumyteľný fotopostup :-)) ABY SI VEDELA UŽ JE NA (A 4) aj ukladám !
sovka62
Ten recept na kvások si asi mala pridať skôr ako tento. Teraz musím dva týždne čakať, kým ten kvások vyrobím, to budú muky, lebo tie tvoje ciabaty sú naozaj na zahryznutie. Ale počkám a určite vyskúšam. Tvoje ciabaty mi pripomínajú chlieb delikates, čo je asi najlepší chlieb, aký sa u nás dá kúpiť, ale je tak nehorázne drahý, že ho kupujem len výnimočne. Nie že by som tak šetrila, poburuje ma, prečo chcú také nehorázne peniaze za 400 g chleba, veď je to len múka a voda!
kika23
dobrý den, recept vyzerá super ..určite časom vyskúšam :-) Ale chcem sa opýtať odkiaľ máte tú šamotovú tehlu čo na nej pečiete? zo stavebnín?
tizian1cat
@kika23 : kupila som z nemecka cez internet, ale urcite aj u nas bude, ja som dala do googlu "backstein" a tak som si to nasla:-)
jamela
Smiem sa opýtať prečo tam pridávaš droždie keď si mala kvások? Kvások sám o sebe nestačí?
nyja
tieto ciabatty vyzerajú najlepšie, aké som kedy videla. Páči sa mi aj to použitie ražného kvásku, i keď Taliani skôr asi používajú bigu, nie? Kvások mám asi 8 mesačný, ale tú ražnú múku,,, asi ju nahradím pšeničnou. Ja som totiž doteraz zbabrala vždy všetky chleby, do ktorých išla ražná :-(
Obdivujem vaše pekárske výrobky, ktoré odtiaľto z varechy poznám. Škoda, že už ďalšie nepridávate ...
zuzanka1367
Podľa Tvojho receptu som založila kvások a dnes som piekla prvé kváskové pečivo. No páni, tak to je dobrota :) Veľký rešpekt som mala a aj mám môj kvások (Kubko) je ešte mládenec, dúfam, že dlho vydrží a u nás dospeje. Srdečná vďaka za recept vďaka Tebe som na seba pyšná :)


kimlo
Dnes som ich robil, sú vyborné, vďaka za recept.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia