Chutný bezlepkový chlieb fotorecept

majkas - fotkamajkas, 24. augusta 2010
Chutný bezlepkový chlieb (fotorecept)
Foto: majkas

Tento recept som našla ako video na youtube, kde ho po anglicky predvádza pani s francúzskym akcentom :). Veľmi ho chválila, tak mi Zobraziť celý popisTento recept som našla ako video na youtube, kde ho po anglicky predvádza pani s francúzskym akcentom :). Veľmi ho chválila, tak mi nedalo ho nevyskúšať. Keďže ešte nemám pekárničku, piekla som ho v rúre. A výsledok celkom za to stál :) Chlebík je ozaj veľmi chutný, po upečení bol krásne voňavý a mäkkučký.

14
porcií
45 minút
príprava
50 minút
na 220/180 °C

Suroviny

410 ml
3 ks
45 g
1 KL
500 g
2 KL
1 KL
25 g
1,5 KL




Postup

  1. 1

    Pripravíme a odvážime si potrebné suroviny.

    Chutný bezlepkový chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misky postupne pridávame tekuté suroviny v poradí ako sú uvedené v zozname surovín a premiešame. Ocot som použila vinný balzamikový, olej panenský olivový. Čo sa týka vajíčok, v originál recepte pani odvážila presne 160g vajec bez škrupinky, ja som to zo srandy vážila tiež, moje 3 ks M-kových vajíčok mali 151g :)

    Chutný bezlepkový chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme sypké suroviny, droždie ako posledné. Rovnako postupujeme pri použití pekárničky.

    Chutný bezlepkový chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vymiesime cesto, robota som nechala pracovať asi 5 minút. Cesto bolo po vymiesení konzistenciou také hutnejšie.

    Chutný bezlepkový chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hotové cesto dáme do vymastenej a vysypanej formy. Lyžicou namočenou v studenej vode ho vo forme pekne zarovnáme.

    Chutný bezlepkový chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť cca 30 min (vraj by to malo zdvojnásobiť objem, čo sa u môjho nestalo, ale nijako mu to neublížilo, pretože krásne narástol pri pečení).

    Chutný bezlepkový chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Naspodok rúry dáme misu s vodou. Dostatočná vlhkosť v rúre zabezpečí, že chlebík nebude po upečení vysušený. Vykysnutý chlebík dáme piecť do rúry predhriatej na 220st. Po 5 minútach teplotu znížime na 180 st. a pečieme ešte 40-45 min. Pri pečení v pekárničke to pani zapla na 2 hodinový program.

    Chutný bezlepkový chlieb (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

elisticka
@majkas ozaj vyzera nadherne ten chlebik ja ho tiez vyskusam v rure lebo v tej pekarnicke nie je az taky ako v rure.si sikulka:-)))
coldbery
Pekný a aj chutne vyzerajúci chlebík....posielam ho dcérke ona má celiatičku....dík... :-)))
aresko
ja ho okamžite preposielam dcérke do Sydney, tiež dodržiava túto diétu, verím že bude spokojná, ďakujem...:-))
emsen
mne tam chýba kmín ,ale vyskúšam ..ja pečiem zemiakový ....
22janka22
Nemám formu na pečenie chleba a neviem či zoženiem tú gumu a ani nejedávam "bezlepkovo", ale vyzerá veľmi chutne tak ho predsalen pridám do svojej KK :-)
honestka
@22Janka22 : nemusis ho davat do formy, bude ti drzat tvar aj tak na plechu. alebo urob z neho vrkoc, aby mal troska iny tvar...
majkas
dakujem za pochvaly, verim ze aj vam bude chutit tak ako chutil mne:)
silvia68
piekla som ho dnes , fantastický. Chuť úžasná aj pekne vyzeral. vdaka za fajn recept.
majkas
tak sa tesim, dufam ze sa aj ten druhy podari:)
silvia68
25g je 1PL lyžica a 45g olivového oleja je 75ml. teraz som to vážila a merala
zuzulca
mne sa nepodaril,neviem co som spravila zle,najprv sa v trube pekne zdvihol,uz vyzeral suprovo,ale ked som ho po 40 min.vytiahla,tak spadol,az sa tak scvrkol,asi som ho mala piec dlhsie,mozte mi poradit?
majkas
A aku muku ste pouzili? ScharB alebo inu? Mne sa napr z promixu xhleboveho este nepodaril pekny chlieb atk uz pouzivam len MixB od schar. A piekli ste ho len tych 40min? lebo dokopy by sa mal piect minimalne tych 50min. neviem mne sa zatial vzdy podaril a uz som ho piekla aj v pekarnicke a tiez sa podaril. Este mi napadlo ze ako ste mali zapnutu ruru. ja peciem na teplovzdusnej funkcii. ak ste mali pecenie bez horuceho vzduchu tak si treba pridat k teplote tusim 20st, cize piect na 200st, nie 180st. ak je nizsia teplota tak urcite treba piect dlhsie. Niektore chleby som piekla aj bez horuceho vzduchu ale potom nemali taku peknu korku, len taku tensiu a spodok bol vzdy taky bledy, ale mozno to zavisi od rury... budem drzat palce nech sa vam najblizsie podari.
zuzulca
Pouzila som ScharB,asi to bude suvisiet s tou trubou,mam teplovzdusnu ,ale piekla som na funkcii horne a dolne vyhrevne teleso 45 min,tak nabuduce skusim ventilator a kruhove vyhrevne teleso,i ked tam pisu,ze sa pouziva pri peceni 2 a viac plechov naraz a necham to aj dlhsie kysnut,dakujem za radu ,este len sa zaucam
evasustiakova
dobry den, robievam si tento chlebik pravidelne odvtedy ako som nasla vas recept, ale zakazdym mi praskne navrchu a nechce drzat tvar vzdy splasne, neviete mi poradit kde robim chybu? dakujem
majkas
Evi, to ze praskne sa stava aj mne a to najme vtedy ked mi pred samotnym pecenim malo vykysne. ale ked aj praskne tak vacsinou nesplasne, tak to neviem poradit... mozno skuste piect len na konstatnej teplote, napr. 190 st na teplovzdusnej funkcii , ze sa na zaciatku az tak velmi nenafukne ako pri 220 a potom ani nesplasne.
ketty
Dakujem za skvely recept,,vyskusany,velmi chutny chlebik,uloženy .
janinar
no ja som momentalne dopiekla,no mam ho zabaleny v navlhcenej utierke,tak mi poradila dietna sestra v nemocnici,len neviem dokedy ho mam takto nechat a tiez,ze vraj je dobre nakrajane kusky zamrazit...je vecer,uz ho papat syncek nebude a neviem aky bude zajtra ....
mitrik
no ja som ho prave dopiekla, ale namiesto mix pan som dala taku tmavu muku od scharu a 140 g som nahradila ryzovou mukou hladkou... tiez mi velmi pri kysnuti nenarastol, ale pri peceni pekne isiel hore, teraz si pochutnavam je fakt super !!!! dakujem za super receptik
amonka
uzasny chlieb. ten, co sme piekli predtym sa ani neda porovnat. dakujem krasne
mitrik
vcera som ho piekla je super :- )!!! len ja som si namiesala ine muky... dakujem za receptik
martab
Ja som nezohnala MixB od schar, ale poradili mi promix uni. Idem skusit piect. Dufam, ze sa podari