Chutné zelerovo-mrkvové hranolky s pohánkou

erikapasinska - fotkaerikapasinska, 19. februára 2016

V zimných chladných dňoch sa môžeme zahriať okrem teplého čajíku aj s pohánkou, ktorá je u nás známa svojimi priaznivými účinkami na kŕčové žily. Zobraziť celý popisV zimných chladných dňoch sa môžeme zahriať okrem teplého čajíku aj s pohánkou, ktorá je u nás známa svojimi priaznivými účinkami na kŕčové žily. Doplnila som ju zelerovo-mrkvovými hranolkami. Keďže na makrobiotickom tanieri by nemala chýbať strukovina, hranolky si môžeme namáčať do šošovicovej omáčky. Ešte za lyžicu pickles a je to hotovo.

4
porcie
20 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
70 g
1 ks
2 ks
1/2 ks menší
 na ozdobu
 za studena lisovaný




Postup

  1. 1

    Preláchnutú šošovicu zalejeme vodou v pomere 1:3. Dáme variť spolu s trochou riasy arame a bobkovým listom. Riasa okrem toho, že obsahuje prirodzené minerály, napomáha nášmu telu pri trávení strukovín. Šošovicu varíme asi 30 minút potom pridáme soľ a povaríme ešte 10 minút. Keď pridávame soľ skontrolujeme či je v hrnci dostatok vody, aby sme po uvarení mohli šošovicu rozmixovať na omáčku. Keď je málo, vodu dolejeme. Uvarenú šošovicu rozmixujeme a dochutíme umeoctom. Ak by ste chceli mať omáčku krémovejšiu môžete pridať rastlinnú smotanu.

  2. 2

    Pohánku prepláchneme a dáme variť s vodou v pomere 1:1,5 a štipkou soli. Necháme zovrieť vodu, povaríme maximálne 3 minúty a necháme dôjsť 30 - 45 minút.

  3. 3

    Cibuľu nakrájame na pásiky. Zeler a mrkvu na hranolky. Orestujeme cibuľu, keď dáme cibuľu na olej hneď ju osolíme. Pridáme zeler a mrkvu. Restujeme podľa toho či máme radi chrumkavú zeleninu alebo mäkkú.

  4. 4

    Na tanieri ozdobíme doma vypestovanou žeruchou, pridáme za lyžicu pickles alebo kyslú kapusty (tá nie je na fotke, lebo som si na ňu spomenula až keď som sa pustila do jedenia :-) Prajem všetkým dobrú chuť :-)

Diskusia k receptu

monty469
Zelerove hranolky su super, mne velmi chutia,len tej pohanke neviem prist na chut,ale chvalim je to zdrave .Pohanku by som si nahradila napr.psenom 5*
monty469
Zelerove hranolky su super, mne velmi chutia,len tej pohanke neviem prist na chut,ale chvalim je to zdrave .Pohanku by som si nahradila napr.psenom 5*
gabriele
recept sa mi paci...aj ked nie som makrobiotik a nepouzivam riasy ani umeocot :)
erikapasinska
@Monty469
Treba si dať čo ti chutí. Ja som pohánku tiež nemala rada. Začala som ju jesť postupne, tak, že som ju miešala s bielou ryžou. Dnes ju mám veľmi rada, s kyslou kapustou je to veľká pochúťka :-)

@Gabriele
Možeš kľudne veriť aj bez rias a umeoctu. Jedlo bude rovnako chutné :-)

@Katarinaskralikova
Krásne to vyzerá, hneď by som si dala :-)






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia