Churros - španielske šišky fotorecept

lovemuffin - fotkalovemuffin, 12. augusta 2014

S drahým sme boli na večeri v mexickej reštaurácii, kde nám ako dezert servírovali churros, alebo ako ich oni nazvali "vyprážané škoricové vrkôčiky." Celkom Zobraziť celý popisS drahým sme boli na večeri v mexickej reštaurácii, kde nám ako dezert servírovali churros, alebo ako ich oni nazvali "vyprážané škoricové vrkôčiky." Celkom nás nadchli, takže som doma vygooglila recept a urobili sme si vlastné "čurós." Sú veľmi podobné našim šiškám, pochádzajú zo Španielska a zvyčajne ich jedávajú na raňajky s horúcou čokoládou alebo s kávou. Prinášam Vám svoj foto-recept

Suroviny

1 pohár
125 g
1 pohár
štipka
1 PL
3 ks
 na posypanie
 na vysmážanie
Na čokoládový dip:
100 ml
150 g




Postup

  1. 1

    V hrnci si zohrejeme vodu. Keď je horúca, pridáme maslo a štipku soli. Privedieme do varu aby sa maslo celkom roztopilo, stále miešame. Pridáme múku a poriadne miešame kým sa nám vytvorí hladká masa, ktorá sa odlepuje od okrajov hrnca.

    Churros - španielske šišky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Preložíme si cesto do misky, primiešame vanilkový extrakt a necháme vychladnúť. Potom po jednom pridávame vajíčka, dobre ich vmiešame - odporúčam poriadne vymiešať ručným mixérom! - až nám vznikne lepkavá hmota. V hrnci si rozohrejeme olej (treba ho dať viac aby v ňom šištičky plávali). Cesto si preložíme do vrecúška na zdobenie (mne sa osvedčili 2 obyčajné mikroténové sáčky, ktoré som si dala doseba aby boli pevnejšie a odolnejšie voči roztrhnutiu). Ak máte použite zdobiacu špičku, alebo si jednoducho odstrihnite rožtek sáčku.

    Churros - španielske šišky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Budeme vytláčať 5-7 cm pásiky, ktoré odstrihneme nožíkom. Mali by sa vytláčať priamo do oleja, ale kým by ste urobili piatu, tá prvá by už horela. Takže si plech potrieme olejom a naň si vytláčame pásiky (poriadne ho vytrite inak sa vám cesto prilepí a zničíte si pekné pásiky), ktoré vyprážame dozlatista v dobre rozohriatom oleji. Ukladáme ich na papierový obrúsok, nech odsaje prebytočný olej.

    Churros - španielske šišky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ešte kým sú šištičky teplé, obalíme ich v škoricovom cukre. Podávame ich s hustým čokoládovým dipom, ktorý si pripravíme nasledovne: zohrejeme si 100 ml smotany na šľahanie tesne pred bod varu, nalámeme do nej 150 g čokolády a miešame kým nám nevznikne vláčna tekutá čokoláda. Do čokolády môžete pridať rum, koňak alebo vanilku, môžete použiť aj bielu čokoládu. Zaujímavá je aj kombinácia čokolády s chilli. Ja som servírovala churros aj s ovocím, ktoré sme tiež máčali v čokoláde. Hotová mňamka!

    Churros - španielske šišky (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

gitka61
Tieto sisky robievam dost casto .Daju sa krasne piect v oleji,ale moj recept ma iny pomer surovin.Treba davat pozor ,aby olej nemal velmi vysoku teplotu.Ked jedna strana je upecena ,tak sa krasne sami otocia na druhu stranu.,su lahucke ,ako pierko a nenasaju sa olejom.
andiss
@smejkad , pri tomto treba zastavit a kaslat na kila, zijeme len raz...! Pridavam sa, milujem ich, avsak musim skusit aj doma :))
pivonka
Takže odpaľované cesto vysmážané, také nepoznám, len pečené a varené. Môžem skúsiť, ale rada by som vedela, aký je obsah pohára?
brambora
uzasne... same skvele recepty pridavas, aj ked kaloria za kaloriou, ale s.at na to! :D
anajka
Pekný receptík. Ja som robila odpaľované cesto iba iba v rúre (piekla), ale toto ma milo prekvapilo.
kukulienka71
krásne sa ti podarili a s čokoládou, no, tečú mi slinky! už som sa na nich chystala, niekedy na jeseň po hrabaní lístia si doprajeme, aby nám dobre padlo:-) 5*, KK
valeri
Veľmi lákavé :-)), podľa receptu vidím, že ide vlastne o klasické "odpaľované cesto", aleže urobiť z neho vyprážanú dobrotu, to ma nenapadlo :-))
lovemuffin
dakujem za pekne komenty. je tiez poznam odpalovane cesto len ako pecene, preto som to proste musela vyskusat. pomahala mi aj moja 6-rocna sestra, tak sme sa celkom zabavili :)
diduskalw
nedavno som jedla origoš churros v Madride, mozem vam povedat ze jedna básen :) a tento receptík je šikovny jednoduchy, fajnotka :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia