Chrumkavý pstruh na čiernom korení fotorecept

pusta - fotkapusta, 27. augusta 2012
Chrumkavý pstruh na čiernom korení (fotorecept)
Foto: pusta

Pstruh je u nás doma obľúbená rybka. Obyčajne ho upečiem na masle, po predchádzajúcom nasolení a pokvapkaní citrónovou šťavou. Teraz som pridala ešte čerstvo Zobraziť celý popisPstruh je u nás doma obľúbená rybka. Obyčajne ho upečiem na masle, po predchádzajúcom nasolení a pokvapkaní citrónovou šťavou. Teraz som pridala ešte čerstvo mleté korenie a tesne pred pečením som pstruha obalila v múke. Rybku som sprudka opiekla v rozpálenom masle z oboch strán pekne do červena a do chrumkava. Na tanieri som upečeného pstruha posypala petržlenovou vňaťou, aj zemiaky, ktoré som preliala výpekom z ryby.

1
porcia
10 minút
príprava
5 + 5 minút
na 100 °C

Suroviny

1 ks kuchynsky upravený
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
1 PL
1 - 2 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Kuchynsky upraveného pstruha som umyla pod tečúcou vodou a osušila som ho papierovou kuchynskou utierkou. Ak máte mrazeného pstruha, najprv ho nechajte úplne rozmraziť pri izbovej teplote a dalej postupujete rovnako.

    Chrumkavý pstruh na čiernom korení (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do pstruha som ostrým nožom spravila z oboch strán zárezy cca 3 cm vzdialené od seba a hlboké asi 2 - 3 mm.

    Chrumkavý pstruh na čiernom korení (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pstruha som osolila zvonka i zvnútra.

    Chrumkavý pstruh na čiernom korení (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Okorenila som ho čerstvo mletým čierny korením, korenie a soľ som vmasírovala aj do zárezov.

    Chrumkavý pstruh na čiernom korení (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pstruha som pokvapkala citrónovou šťavou a nechala som ho odpočívať 4 hodiny pri izbovej teplote.

    Chrumkavý pstruh na čiernom korení (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Obalila som ho v hladkej múke, ale ať tesne pred pečením, aby múka nenavlhla - nevytvorila by sa chrumkavá kôrka pri pečení. Prebytočnú múku som z ryby sklepala.

    Chrumkavý pstruh na čiernom korení (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V panvici som rozpálila olej a maslo, musí byť naozaj dobre rozpálené, inak sa pstruh nebude piecť, ale dusiť. Opiekla som ho z oboch strán do chrumkava a do červena, čo trvalo asi 5 minút z každej strany

    Chrumkavý pstruh na čiernom korení (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Podávala som pečeného pstruha s varenými novými zemiakmi, ktoré som preliala výpekom a posypala petržlenovou vňaťou. K rybke som pridala aj lievik z citrona. Rybka bola správne ochutená, kožička krásne chrumkavá a obedík bol chutný a prudko jedlý, rýchlo sa minul.

    Chrumkavý pstruh na čiernom korení (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

tatranka
Pstruha pripraveného na akýkoľvek spôsob máme najradšej.Vábivé foto,aj rovno na zahryznutie.
pusta
@tatranka , aj my máme radi pstruha na akýkoľvek spôsob, je to vynikajúca a chutná ryba. dakujem, som rada, že sa ti páči.
izabella929
no mňam.-)) aj ja som mala včera rybku, a bolo vynikajúca.-) tvoje je krásna chrumkavá a iste aj veľmi chutná.-))) paráááda....
pusta
@michsamant , verím ti, ale hádam až prídeš domov nás pozrieť, dáš si aj chutného pstruha. dakujem.
valeri
V sobotu som piekla pre rodinku pstruhy, ale jedného som si ešte nechala v mrazničke pre seba :-)). Toho si urobím možno takto.
dogagador
@pusta : ked opekas pstruha na rozpalenom masle, nezhori to maslo? alebo pridas kvapku oleja do toho? inak klobuk dolu - je to super!
pusta
@dogagador , nespáli sa rozpálené maslo, lebo som tam pridala olej, okrem toho sa pstruh v rozpálenom masle rýchlo opraží - asi za 5 minút, za ten čas sa s olejom nestihne spáliť. v tom tkvie ten fígeľ. ak by maslo nebolo rozpálené, pstruh by sa nepiekol, ale len dusil, čo v tomto prípade nebolo cieľom. tým maslom som potom omastila varené zemiaky a boli veľmi chutné. dakujem za ocenenie.
danielas
Je to fakt pochúťka. Tá chrumkavá kôročka....Urobím podľa tvojho receptu. Zmena nezaškodí. Ja robím málinko inak. Korenie , soľ a trošku ostrej papriky dávam do múky,ktorou obaľujem a citrónom a kvalitným olejom pokvapkám hotového pstruha.
pusta
@danielas , uvažovala som aj o podobnom korenení, kde bola jednou z komponent aj štipľavá paprika, ale rozhodla som sa pre tento jednoduchý spôsob, ktorý dáva vyniknúť práve jemnej chuti mäsíčka zo pstruha. však skús a daj vedieť, ako ti chutilo toto. dakujem.
pusta
@danielas , aspoň budeš mať možnosť porovnať, zaujímalo by ma potom tvoje hodnotenie. vdaka.
danielas
Chlapi idú podvečer na vodu,ak prinesú,spravím podľa tvojho rp.a dám vedieť. Inak, tú štipľavú papriku a koreniny so soľou v múke nie je nijak výrazne cítiť,neboj sa toho. Práve, že je to jemné a rybka má kôročku,ako píšeš aj ty. Citrón a dobrý olivový olej trebárs s bylinkami na hotovú rybu nemá chybu. Robím takto roky a ešte sa "nezunovalo" :-)
denyany
Včera som si našla pár receptov na prípravu pstruha. Tento tvoj vyhral, chcela som čo najjednoduchšiu prípravu. Pstruh bol fantastický, chutilo aj deťom a vraj môžem rybu urobiť takto aj na budúce. Tak vďaka za recept.:-)
pusta
@denyamy , to je fantastické, deti vedia najúprimnejšie oceniť čo je dobré a chutilo im :-)
nesmierne ma teší, že si vybrala pre vás všetkých práve tento môj receptík a boli ste všetci spokojní :-) a najmä, že spravíš aj na budúce.
dakujem ti za úžasnú správu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia