Chrumkavý jablkovo-škoricový koláčik

kristtin - fotkakristtin, 3. apríla 2014
Chrumkavý jablkovo-škoricový koláčik
Foto: kristtin

Rýchly koláč z lístkového cesta, ktorý vynikajúco chutí, je ľahký na prípravu a nestojí vás skoro nič .. Volám ho aj spájač rodiny, nádherne Zobraziť celý popisRýchly koláč z lístkového cesta, ktorý vynikajúco chutí, je ľahký na prípravu a nestojí vás skoro nič .. Volám ho aj spájač rodiny, nádherne totižto rozvoniava a láka všetkých príslušníkov domu do kuchyne :) Zjedený je za 5 minút.

8
porcií
10 minút
príprava
20 minút
na 170 °C

Suroviny

1 ks
 nakrájané
 na potretie




Postup

  1. 1

    Trúbu rozohrejte na 170 stupňov. Lístkové cesto si vyvaľkajte do oválneho tvaru ako na obrázku a z každej strany krájajte pásiky s tým, že stred necháte nepokrájaný. Tam pôjdu jabĺčka.

    Chrumkavý jablkovo-škoricový koláčik - obrázok 1
  2. 2

    Pokrájané jabĺčka zmiešame s medom a škoricou, môžete pridať aj škoricový cukor, ale med je zdravší. Tí ktorí lúbite oriešky, kľudne pridajte aj tie podľa vlastného vkusu a chuti.

  3. 3

    Pripravenú plnku vykladieme na stred cesta a začíname pliesť. Začnite obidvoma krajmi, tie zahnite dovnútra. Odkrojené pásiky už preplietate jeden cez druhý, potrieme vajíčkom a dávame do trúby piecť asi na 15 minút - na papier alebo vymastený plech. Kontrolujte cesto, malo by byť upečené do zlatista a chrumkava.

  4. 4

    Na záver už len posypte škoricou nech vonia ešte krajšie a môžete servírovať na stôl.

Diskusia k receptu

naty
akože čo je na ňom zdravé? to že si škoricový cukor vymenila za škoricu a med? si robíš srandu...
kristtin
med je oveľa zdravší ako biely cukor..okrem ineho kolač je bez chemikálií, bez tukov, masla a olejov..je plný šťavnatých jabĺk.keď ti toto nepripadá zdravé tak neviem čo pokladáš za zdravé ty..určite je takýto druh koláča zdravší, ako kysnuté, plnené a maslové koláče.
lovie
kristtin, moc dobře vím, jak takový koláček chutná, křupavý, voňavý, rozplývající se, uvnitř šťavnatý, mňam!...ale zdravý? To asi moc ne :-) nic proti. Přečetla sis někdy složení listového těsta? A i kdyby ses vyráběla s domácím, kostka másla na něj padne...
lucullus
Ale,čo tam!Dobrý je!U mňa je okej! Kristtin- vďaka za super nápad.
smejkad
kym som sa nenaucila piest domace cesta, robievala som ho tiez, jablka na platky, skoricovy cukor, prepliest, nariet vajickom s medom...
nikdy sa nestalo,ze by sa stihol pokazit :-)))
elixir
@kristtin aj mne bolo voľakedy nemilým prekvapením, keď som zistila, že lístkové cesto obsahuje veľké množstvo práve tých priemyselných margarínov horších kvalít... Ak budeš mať chuť, skús niekedy aj cesto podľa receptu v linku. Samozrejme, v rýchlosti prípravy sa to nevyrovná. Je to dlhšia príprava, ale budeš tam mať menej cesta a práve veľa veľa tej voňavej plnky, ktorú máte radi. :) A ktorá sa mi mimochodom veľmi páči, vyskúšam ju.

 varecha.pravda.sk/recepty/prava-tahana-makovo-visnova-a-j...
kristtin
Osobne si myslim ze takyto kolac je urcite zdravsia varianta ako niektoré krémové. kombinácia jablk, medu, orechov a trochu lístkového cesta nie je určite nič nezdravého. tu je link :

 www.domarada.sk/news/preco-prave-med-orechy-a-jablko-/...


Mne takýto koláč velmi chuti, povazujem ho za zdravsi ako niektore ine a v podstate su v nom iba same dobre a chutne veci. Bohuzial kolac sa bez cesta upiect neda, tak som zvolila takuto variantu.A dakujem za kriticke komentare aj za tie pozitivne :)
parisienne
Napln je zdrava, len listkove cesto je vobec natucnejsie z ciest, ide tam totiz najviac masla. Zdravsia varianta by bolo kysnute cesto, alebo cesto na zaviny.
martamm
Milí varecháči,
môj názor je taký, že na názve koláčika naozaj až tak nezáleží, ide o to, že Kristin si dala námahu vložiť sem recept, ktorý je jednoduchý na prípravu a určite vynikajúco chutí. Ja sama lístkové cesto nemusím z dôvodu, že je presýtené tukmi, ale keď tento koláčik upečiem pre ostatných členov rodiny, len sa za ním zapráši. Takže Kristin, nedaj sa odradiť kritickými komentármi, skôr sa skús od nich poučiť. Moje recepty tiež občas niekto skritizuje, ale nehnevám sa za to, vážim si každého diskutujúceho. Veď sme tu ako jedna rodina a v rodine sa tiež občas ľudias nezhodnú, čo povieš? Želám Ti Kristin veľa úspechov v kuchyni :)
pipnat
Ja osobne som recept nekritizovala, občas aj ja použijem lístkové cesto, len slovko "zdravý" môže trochu zavádzať (vzhľadom na zloženie kupovaného lístkového cesta)....jasné, nech sa nikto nenechá odradiť kritickými komentármi:):):)jedine urážajúce, nemiestne komentáre odsudzujem, inak súhlasím s Tebou @martamm :)
denyany
Akokoľvek sa tento koláč volá, je výborný a voňavý, bez diskusie. Ja dávam vééľa škorice všade, kde je to len možné, takže určite urobím, aj keď neviem, či budem mať dosť trpezlivosti na to prekladanie...:-)
kimlo
Super, teraz po obede by som si taký dal ako dezert...páči sa mi. 5*




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia