Domáci chlieb
Domáci chlieb

Chrumkavý domáci chlieb bez kysnutia

namarie - fotkanamarie, 22. apríla 2017
Chrumkavý domáci chlieb bez kysnutia
Foto: namarie

Počas dlhoročného varenia a pečenia som nikdy neupiekla chlieb. A tak včera nastal čas skúsiť to prvý raz. Nechcelo sa mi však čakať dokým Zobraziť celý popisPočas dlhoročného varenia a pečenia som nikdy neupiekla chlieb. A tak včera nastal čas skúsiť to prvý raz. Nechcelo sa mi však čakať dokým bude 12 hodín kysnúť a riešiť podobné odporúčané a zdĺhavé procedúry. Chcela som ho mať hneď! A tak som sa inšpirovala na internete a vytvorila som novú variantu najrýchlejšieho domáceho chlebíka :) Z uvedených prísad vám vyjdú 2 plnohodnotné chleby :) Skúste ho - jeho príprava vám nezaberie viac ako 60 minút a výsledok je BOMBA. Lepší než z obchodu!

2
porcie
60 minút
príprava
30 minút
na 220 °C

Suroviny

1 kg
600 ml vlažná
40 g
1 PL
1 ČL
1 ČL




Postup

  1. 1

    V hrnčeku si pripravíme kvások z droždia, práškového cukru a teplej vody. Zatiaľ čo kvások v hrnčeku pracuje vo veľkej miske vymiešame suché prísady a to 800 g hladkej múky, soľ, a čierne korenie.

  2. 2

    Do druhej misky nalejeme vlažnú vodu a pomaly do nej primiešame hotový kvások. Do tejto zmesi potom postupne lyžicou primiešavame mix suchých prísad.

  3. 3

    Cesto miesime dovtedy dokým sa neprilepuje o misku. Robte to potom rukou. Jeho konzistencia by mala byť podobná ako cesto na langoše. Keďže z tohto množstva prísad nám vyjdú dva krásne bochníky chleba, cesto rozdelíme na dve časti. Dosku na vaľkanie si posypeme zvyšnou hladkou múkou a oba bochníky spracujeme do požadovaného tvaru za pomoci oboch rúk :)

  4. 4

    Na plechy si položíme papier na pečenie, ktorý veľmi, ale naozaj veľmi jemne posypeme hladkou múkou (toto vlastne ani nemusíte robiť - pri najhoršom sa vám veľmi máličko papier o upečený chlieb prilepí - ale nie je to žiadna tragédia) - pozor múkou to posypte len na tých miestach kam uložíme cesto. Hotové a na jemno spracované bochníky uložíme na oba plechy a na cca 15 - 20 minút necháme pod suchou utierkou odležať. Zatiaľ si rozohrejeme rúru na 220 stupňov

  5. 5

    Keď je rúra pripravená a horúca, odkryjeme utierku, chlieb potrieme po celom povrchu vlažnou vodou rozmiešanou s trochou soli, posypeme rascou a dáme do rúry na presne 30 minút.

  6. 6

    Keďže mám malú rúru, zmestil sa mi tam len jeden chlieb a ten druhý som nechala zatiaľ pod utierkou odpočívať a upiekol sa potom. Výsledný rozdiel v časoch kysnutia dvoch bochníkov však vôbec nebol viditeľný :) Po vytiahnutí nezabudnite kôrku chlebíku opäť potrieť vlažnou vodou zmiešanou s trochou soli - udrží to tak kôrku chrumkavú čo najdlhšie. Mojej návšteve veľmi chutil a ja som sa rozhodla, že si už nikdy nekúpim chlieb v obchode a nabudúce vyskúšam aj rožky - uvidíme ako to dopadne :) Podávala som ho s bryndzovou nátierkou, ktorú môžete tiež nájsť v mojich receptoch. Dobrú chuť :)

Diskusia k receptu

namarie
Dakujem Vám dievcata :)
@Afagata - tiež som sa čudovala - 220 stupnov to dalo rychlo :)
ivka268
toto musím určite vyskúšať, ďakujem za inšpiráciu.Mám rada jednoduché a rýchle recepty. A pokiaľ nemusím čakať na chlieb 6 hodín ako v pekárni tak super
zizazi
tak toto určite vyskúšam, už dlho sa chlebík chystám upiecť a vždy ma odradilo dlhé kysnutie. Ďakujem za recept
abubka23
Ahojcek,upiekla som chlebik podla tvojho receptu a vydaril sa. Je naozaj jednoduchy a rychly. Prave peciem druhy a aj so semienkami,tak uvidim ako sa vydari
evelynba
@Namarie (5.5.2017 20:52)

Síce s časovým odstupom, ale mala som ho v KK a včera som vyskúšala, lebo som mala málo času. Musím povedať že z chlebov z Varechy, ktoré som piekla, zatiaľ najlepší. Ďakujem za recept a pre prípadných záujemcov informujem, že sa dá v pohode urobiť aj zo sušeným droždím.
totinaster
V ingredienciach je 1kg múky, ale v postupe je už iba 800g. Koľko teda má byť, aby bolo cesto ok? Práve ho pečiem a nejak som ho doladila, hádam bude ok..
eis4
Ďakujem za recept. Nikdy som lepší domáci chlieb nejedla. Piekla som s polovičnej dávky na skúšku a teraz ľutujem, že som neurobila viac. Použila som sušené droždie.
andy25
Dnes som chlebík vyskúšala, je úplne jednoduchý, mala som málo droždia tak som pridala sušené a aj kvások dr.oetker, semienka tekvice a chia, no čo špajza dala 🤭. Ten guľatý dom zabudla pred pečením potrieť.


namarie
@eis4 (1.11.2020 15:42)

dakujem!!! tak to som uprimne rada - nech vždy chuti! :)