Chrumkavé žemle fotorecept

eldina - fotkaeldina, 16. apríla 2018
Chrumkavé žemle (fotorecept)
Foto: eldina

Po nedeli chýba doma len pečivo, tak prečo si ho neupiecť? Chutné žemle z kysnutého cesta, ktoré nemusí kysnúť - na povrchu potreté smotanou Zobraziť celý popisPo nedeli chýba doma len pečivo, tak prečo si ho neupiecť? Chutné žemle z kysnutého cesta, ktoré nemusí kysnúť - na povrchu potreté smotanou a kukuričnou múkou.

9
porcií
10 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Kvások:
1 bal.
125 ml
125 ml
1 PL
1 ČL
Cesto:
700 g
90 ml
1 ks
Na potretie:
4 PL
2  PL




Postup

  1. 1

    Potrebujeme:

    Chrumkavé žemle (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na začiatok upozorním, že múka je cca... Nevážim prísady, ale z toho, koľko mi ostalo nakoniec som usúdila, že som minula dokopy asi 700-800 g múky.

  3. 3

    Ohriať mlieko a vodu, pridať kvasnice ( môžu byť aj sušené, kto má ako rád), pridať cukor a soľ... Všetko dobre premiešať, aby sa spojili prísady... Kvások netreba nechať narásť. (Pre začiatočníkov - mlieko na vytvorenie kvásku by malo byť vlažné, nie horúce, inak by sme kvasnice "zabili")

  4. 4

    Preosiať asi 3/4 múky, pridať olej, vajce, kvások a ešte p.p. posoliť. Zamiesiť cesto. Je vláčne, takže ešte pridávať múku podľa toho, aby sa dalo s cestom pracovať - t.j. vytvárať z neho žemličky.

    Chrumkavé žemle (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Trúbu predhriať na 200 °C, na dno trúby dať hlbší plech s trochou vody ( nie len na dno, ale aby bolo dosť počas celého pečenia... kysnuté pečivo je chutnejšie, ak je v trúbe vlhko). Na plech dať papier na pečenie, z cesta vytvarovať žemle podľa toho, akej veľkosti ich chceme. Pozor, počas pečenia ešte narastú!

  6. 6

    Zmiešať kyslú smotanu s kukuričnou múkou (môže byť samozrejme aj biely jogurt), kôpky smotany dať na žemličky.

    Chrumkavé žemle (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    "Pierkom" rozotrieť po žemliach a dať piecť.

    Chrumkavé žemle (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Najprv na 200 °C cca 8-10 min (rúra už je medzitým predhriata)... potom dopekať na 180 °C ešte asi 20 minút. Prípadne o nejakú minútu dlhšie, závisí aj od vašej trúby... treba potom už len sledovať. Moje boli dokopy za 30 minút.

    Chrumkavé žemle (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Mne vyšlo 9 žemlí, cesto sa dá použiť aj na bochník chleba.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia