Chrumkavé vietnamské jarné rolky

Autor receptu: hkbarbie

Azia ponuka nekonecne mnozstvo jarnych roliek, ale zdaleka najlepsie ake som kedy jedla su tieto chrumkave vietnamske. Upecene sa este zroluju do listu z hlavkoveho salatu s par listkami cerstvej maty, bazalky a koriandra a namacaju sa do pikantnej omacky. Chrumkavost a lahkost dosahuju tym, ze sa balia do krehkych ryzovych papierovych listkov. Priprava nie je narocna a daju sa zmrazit. Potom uz len vyprazit niekolko kuskov ako predjedlo. Zarucene velmi chutne!

25
porcií
60 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravime si ryzove rezance do plnky. Namocime ich do misy s teplou vodou na 15 minut. Ked su makke, scedime a nastrihame na dlzku 7.5 cm.
  2. Cinske huby namocime do teplej vody na 20 minut pokial nezmaknu. Premyjeme v studenej vode, vodu vytlacime a huby na jemno nakrajame.
  3. Zatial co sa namacaju huby a rezance, urobime si omacku ako prilohu na namacanie. Vsetky suroviny na omacku zmixujeme v mixeri. Vylejeme do misky a nechame postat aspon 10 minut.
  4. Nahrejeme si wok. Pridame 1 PL arasidoveho (alebo olivoveho) oleja a ked je velmi horuci a zacina sa dymit pridame cibulu, cesnak, jarnu cibulku a shalotku a prazime 3 minuty. Potom pridame bravcove maso, sol, cierne korenie a este prazime 5 minut. Maso vyberieme a nechame vychladnut.
  5. V miske zmiesame bravcove maso, ryzove rezance, huby a krabie maso (ja osobne krabie maso nedavam).
  6. Na pripravu roliek si do velkej misky nalejeme teplu vodu. Do misky namacame jeden ryzovy papier a nechame zmaknut, vyberieme a polozime na utierku, trosku osusime. Prelozime na dosku. Do prostriedku kruhoveho ryzoveho papiera dame 2 PL plnky, prelozime dve strany a pevne zrolujeme. Konce zlepime lepidlom, ktore si pripravime z 5 PL muky a 6 PL vody. Rolka by mala mat dlzku 7.5 cm.
  7. Rolky vyprazame v 400 ml oleja do zlata. POZOR, rolky sa na zaciatku vyprazania lepia, takze vzdy vyprazat len 2-3 naraz. Ak by sa zlepili, tak nerozlepovat pocas vyprazania. Daju sa oddelit, ked trosku ochladnu. Nechame odkvapkat z oleja na papierovom uteraku alebo servitke a podavame este horuce. Kazdu rolku zabalime do listku ladoveho salatu spolu s bazalkou, koriandrom a matou (mozu byt vsetky 3 alebo len tie co mame). Namacame do pikantnej omacky. Dobru chut!