Chrumkavé pivné rožky fotorecept

nyja - fotkanyja, 20. júla 2016
Chrumkavé pivné rožky (fotorecept)
Foto: nyja

Za málo peňazí veľa muziky! Tak by sa dali charakterizovať tieto doma upečené pivné rožky, v ktorých navyše nemáte žiadne chemikálie ako prídavky na Zobraziť celý popisZa málo peňazí veľa muziky! Tak by sa dali charakterizovať tieto doma upečené pivné rožky, v ktorých navyše nemáte žiadne chemikálie ako prídavky na lepšie kysnutie, na predlžovanie trvanlivosti... Aj tak by ste ich tam darmo pridávali, keďže rožky sú také dobré, že idú "nadračku" :-)

14 ks
porcií
2 minút
príprava
15 - 17 minút
na 210/180 °C

Suroviny

230 g
160 g
190 g
250 ml
100 ml
1 ks
20 - 22 g
4 PL
2 KL
1 KL
1 KL
Na dokončenie:




Postup

  1. 1

    Odvážime všetky múky a zmiešame ich v jednej mise. Do menšej misky vlejeme polovicu mlieka, pridáme cukor a rozdrobené droždie, dobre vymiešame lyžičkou a pridáme 2 - 3 PL múčnej zmesi, premiešame a necháme zakryté 20 minút kysnúť. V pive rozmiešame sladenku a nalejeme do misy na múku, môžeme pridať aj zvyšné mlieko. Všetko zhnetieme rukou, aby múka nasala tekutiny. Zakryjeme utierkou a necháme stáť. Po 20 minútach (alebo po 30 min) pridáme k múke vybehnuté rozpustené droždie a znova len tak rukou v mise trocha prehnetieme. Túto nahrubo prehnetenú zmes vložíme buď do misy robota alebo nádobky domácej pekárne. Pridáme ešte žĺtok, olej a soľ a necháme vymiesiť jemné cesto. Necháme ho vykysnúť 1 hodinu. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, cesto rozkrájame na 12 rovnakých kúskov, sformujeme do bochníčkov, prikryjeme utierkou a 10 minút ich necháme tak.

    Chrumkavé pivné rožky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom postupne bochníčky rozvaľkávame na tenšie placky, no na jednej strane necháme trocha hrubšie

    Chrumkavé pivné rožky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Placku zmotáme od hrubšej strany a tento útvar môžeme o dosku pekne vyšúľať do tvaru rožka, ktorému sa hovorí pivec - na koncoch má špic. Ja som to nerobila, lebo môj muž má také vrtochy, že tie špice na koncoch neznáša. (Ja ich mám rada, tak občas ich urobím tak, ale potom musím počúvať tirády ). Rožky dáme na plech s PNP. Môžeme, ak chceme, zahnúť do oblúčika.

    Chrumkavé pivné rožky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečivka potrieme olejom a dáme na plechoch do rúry zapnutej na minimálnu teplotu (do 50 °C) kysnúťešte 15 - 20 minút. Nie viac, aby neprekysli. Na spodok rúry dáme kastról s horúcou vodou, čím imitujeme kysáreň :-D Bielok, čo nám zvýšil, rozšľaháme s 1 PL mlieka. Plechy z rúry povyberáme a teplotu rúry nastavíme na 200 - 210°C. Pečivká ponatierame bielkovou zmesou, posypeme soľou a rascou, prípadne semienkami, aké máme radi.

    Chrumkavé pivné rožky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plechy šupneme dnu, priestor rúry vysprejujeme vodou a necháme ich 10 minút piecť. Potom prepneme rúru na horkovzdušné pečenie a necháme upiecť dozlatista. Po vybratí z rúry kladieme na mriežku, znova ich posprejujeme a necháme vychladnúť.

    Chrumkavé pivné rožky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kto nechce šúľať rožky, môže formovať žemličky. Taktiež ich môžete po vybratí z rúry pomocou maslovačky ponatierať studeným mliekom. Budú sa trocha lesknúť.

    Chrumkavé pivné rožky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Uskladniť ich môžete zabalené v utierke v nejakom uzavretom priestore. Ak ich na druhý deň budete jesť, len ich trocha postriekajte vodou , dajte na 5 - 6 minút do rúry a znova budú ako po upečení.

    Chrumkavé pivné rožky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

frezia68
Len do nich zahryznúť :-) , že by som skúsila z bezlepkových múk namixovať? S pivom som ešte nerobila,ak sa vydaria,pridám fotku,ak nie,nebudem sa chváliť :-).
frezia
5*, ulozene a zajtra budu aj vyskusane. Treba este nieco dodat?
afataga
paradne a hlavne s normalnym drozdim :-) pre nas mantavych :-), pozerala som na nete co je sladenka, kde to kupujes?
nyja
@Frezia (20.7.2016 16:00)

@Frezia , @Denyany , @Ancicka ďakujem... @Frezia , vyskúšaj ich, veď na týchto sa nemá čo pokaziť. Síce nepoznám tie bezlepkové múky, ale to už zas poznáš ty, takže pivo či mlieko dávaj opatrnejšie, aby konzistencia bola vhodná. Nech sa ti podaria ;-)

@Afatagaa áá :-D :-D ja som z teba dostala záchvat smiechu :-D A nemyslím, že by si bola mantavá ;-) asi skôr bojazlivá. Minule som pri chlebe písala o sladenke - tam je obrázok balenia. Je to z jačmenného sladu, obsahuje to enzýmy a slad... dáva sa toho tak 1 KL. Kúpila som to v predajni zdravej výživy.
haji
Vypadají úžasně a musí také úžasně chutnat! Tleskám!
1x nyja
sovka62
Práve som vydala zákaz nákupu chleba a pečiva. Musím z mrazničky minúť posledné žemle s prefermentom, polovicu chleba a kaiserky a potom budú na rade tieto rožky. Ako to dovtedy vydržím neviem, lebo slintám ako Pavlovov pes. Veď tie rožky vyzerajú jedlé, dokonca sa z nich asi bude dať normálne odhryznúť, čo o kúpených teda neplatí. Občas rozmýšľam, či sa im do receptov nepriplietol recept z Matadoru, podľa ktorého tam vyrábajú pneumatiky. 5*.
tiginko
ooo, pred takýmito nádhernými dielkami by sme sa mali klaňať. Už aby som mala čas takéto krásne pečivo vypekať! Teším sa a ukladám pre budúcnosť do mojej kuchárskej knihy. Si veľmi šikovná @nyja
nyja
Veľmi sa teším, že sa Vám rožky zapáčili a všetkým Vám tiež vďaka za komentíky. Vybrala som spomedzi svojich receptov aj takéto jednoduché. Veď keď si ich urobíte, zistíte, že na tie šmejdy z obchodu nie ste odkázané/í a bez nejakej veľkej námahy si urobíte oveľa zdravšie a lepšie. Urobíte si ich druhýkrát a pri treťom raze už fičíte a necítite to ako záťaž. Ešte mám v talóne ďalšie :-D
afataga
@Nyja (20.7.2016 17:01)

nazvime veci pravym menom: som viac leniva ako bojazliva :-), v kazdom pripade som rada, ze som ta pobavila a dakujem za odpoved
1x nyja
vieraa
Vyzerajú úžasne, určite ich urobím, len si musím kúpiť tú sladenku
aroooo
sú krásne a určite aj také chutné. Tá Sladenka tam musí byť? Skúsim ju zohnať. Ešte jedna otázočka : pozerám, že na nich máš takú hrubozrnnú soľ alebo je to normálna? Kde ju kupuješ?
nyja
@Aroooo (21.7.2016 14:58)

@Vieraa , @Aroooo ďakujem za pochvalu, sladenku nahraď medom, ale rovnocenná náhrada to nie je, lebo tam chýbajú enzýmy a ten slad... Enzýmy sa podieľajú na fermentácii tiež, ale kým si zoženieš tú sladenku, tak skús s tým medom... aspoň tú sladivosť dodá . V mede síce enzýmy sú tiež, lenže iné ako v nakvasenom slade. Sladenku zháňaj v potravinách zdravej výživy. Soľ je obyčajná morská hrubozrnná kúpená v Kauflande.
katka78
Som z toho jeleň - sladenka je to isté, čo melasa? Používam trstinovú melasu na domáce pečenie, mám veľmi rada jej chuť v pečive, ale neviem, či je to to isté.
haji
@Katka78 (21.7.2016 16:28)
Kati, silně se mi kouše noťas, tak jen ve zkratce - poku nemáš sladěnku, tak podle mě melasa nemůže uškodit, zvlášť, když ji máš ozkoušenou. Uvidíme co na to @Nyja. Pamatuji doby, kdy stála pár korun, teď jsem málem vypadla z kalhot, když jsem viděla cenu. Nejen sladěnky, bo mouky, semínka apod. - suroviny pro domácí tvoření jsou teď někde na nebesích. Jsi šikulka, určo to vyřešíš. Krásné odpoleden přeji!
danda3
Škoda, že nemám komu vypekať, pretože Tvoje rožky vyzerajú neodolateľne, ale až vnúčik dorastie, budem mu s radosťou vypekať takéto dobroty.
kukulienka71
Počúvaj, veľavážená @nyja , ty si sem prišla provokovať?? :-) Ja si len ukladám rad zaradom tvoje skvelé návody so skoro živými fotkami a nemám kedy piecť...Ako vyjadrenie môjho obdivu pridávam všetky hviezdičky a samozrejme vďaka za poctivé recepty;-)
nyja
@Katka78 (21.7.2016 16:28)

Melasa sa vyrába z repného cukru alebo trstiny... je to v podstate odpadový produkt, ale plný minerálov a vitamínov. Tiež ju občas používam.
Sladenka je vyrobená z nakvaseného jačmenného sladu, tiež obsahuje vit. + miner., ale aj enzýmy, ktoré pomáajú štiepiť polysacharidy... tiež je to sladivé ako melasa, ale nemá to tú príchuť ... Proste trocha iné. Kým si zoženieš sladenku, skús to s medom, prípadne skús aj melasu. Asi bude cesto trocha tmavšie. No a čo? Neviem, odkiaľ si, ale ja som ju kúpila na Groslingovej v tej predajni so zdravou výživou. Stálo to cca 2,5 € ...a vlastne aj tú melasu mám odtiaľ... Tak pohodové pečenie :-)




nyja
@Danda3 (21.7.2016 20:08)

Darinka, kľudne upeč, nesoľ zvrchu a daj po vychladnutí do mrazničky. No a podľa potreby budeš vyberať ;-)

@Kukulienka71 , ďakujem :-) Aj ja to tak robím, vidím fajn recept, napíšem na papier, potom ho stratím a za rok ho nájdem v dákej knižke ako záložku :-D alebo uložím niekam do dákeho priečinka s receptami a potom ho aj tak medzi nimi nenájdem... Asi v počítači mám horší binec ako v receptových zošitoch... Chcelo by to dáky zlepšovák... :-) Ale tu na Vareche je to ok, ten chlapík, ktorý tvoril túto elektronickú kk musí byť šikovný ITčkár :-)
Keď budeš mať čas, potom skúsiš predsa ;-)
katka78
Ďakujem Vám dievčatá @Haji aj @Nyja za info a vysvetlenie, ja som to predtým pozerala aj na webe, ale aj tak som bola z toho jeleň. Radšej sa opýtam, keď neviem :-) Majte obe krásny deň :-)
1x haji
veronikkka
Milá @Nyja , Tvoj receptík bol taký neodolateľný, že som ho vyskúšala, začala som včera večer, bola som však taká unavená, že som na noc odložila cesto do chladničky a ráno boli skvelé raňajky :-)
Ničím som neposypala, všetko ostatné som dodržala, pripájam foto a dakujem za výborný recept!


nyja
@Veronikkka (22.7.2016 15:54)

@Veronika , ty si žena činu :-D Tým, že si dala cesto do chladničky, si svojim rožkom pridala ďalší bonus ! Akurát čítam knihu od Petra Reinharta a on toto kysnutie v chlade veľmi propaguje. Verím, že raňajky boli bezvadné ;-) Pekný deň ešte ...
nyja
@Marienka44 (2.8.2016 09:28)

ďakujem Marienka :-) potešilo ma, že ti chutili ;-) Pekný deň!
sovka62
Tak sa priznám, celozrnné rožky jedávam so sebazaprením, len preto, že sú zdravšie ako biele. Lebo tie kúpené sú na hranici požívateľnosti, skúšala som už aj nejaké domáce recepty, ale nebolo to ono. Lenže žiadne nevyzerali ako tie tvoje, tak konečne prišli na rad. A lákali ma i preto, že spojenie "chrumkavé" a "celozrnné" mi znelo ako oxymoron. Bola som viac zvedavá, ako hladná. Dopadlo to výborne, vzhľad, chuť a to netvrdím len ja, lebo som z nich hneď posunula kolegyniam, manžel ich prihryzol ku kotlíkovému gulášu, všetci chvália do nemoty. Tak už len vyskúšam, ako budú chutiť z mrazničky (ak sa mi zo dva podarí zachrániť) a môžem vypekať. Ďakujem za recept, naozaj výnimočný.


1x jerica
nyja
@Sovka62 (15.8.2016 16:33)

Teda keby som ich mala obodovať, tak ti, Sovka, dám 10/10 ... Vyzerajú krásne, proste dokonalý home made rožok ! Verím, že ti recept padne na úžitok a teším sa :-)
nyja
@Fr ezia68 (20.7.2016 17:50)

ahojte obidve :-) @Fr ézia i @Fr ezia68 ...zlaté :-)
tiginko
včera večer som ich upiekla, z múk hladká polohrubá, špaldová chlebová celozrnná a špaldová grahamová, pivo som dala kvôli vyššiemu podielu celozrnných špaldových múk celé tretinkové (330ml). Sú perfektné nielen za čerstva, ale na rozdiel od mnohých kolegov aj na druhý deň. Zatiaľ môj rožkový favorit, tá striedka je naozaj dokonalá. Ešte musím vypilovať tvar, lebo mi po vykysnutí trošku zbuchtičkovali, ale naozaj nemajú najmenšej chyby, čo sa týka konzistencie a chuti. Veľká vďaka za recept a podrobný postup @nyja


nyja
@Tiginko (12.7.2017 23:19)

ahoj,Tiginko, potešila si ma, že si rožky vyskúšala a dala sem fotku :-D Najdôležitejšie je, že rožky chutili. Tvar dotrénuješ :-) a možno si len mala trocha redšie cesto, ak ti trolinka prekysli v tomto horúcom počasí. Gratulujem ti, krásne si ich zvládla :-)
martinale
@Veronikkka (22.7.2016 15:54)

Veronika pozdravujem. Zaujima ma to chladnickove kvasenie. Mam si vytvarovat rohliky a dam ich do chladnicky. Ale prosim Vas na ako dlho.. dakujem za odpoved..