Chrumkavé kurča s tymianovo-prosciuttovou plnkou fotorecept

paploska - fotkapaploska, 10. augusta 2013
Chrumkavé kurča s tymianovo-prosciuttovou plnkou (fotorecept)
Foto: paploska

Kurča varím veľmi zriedka, ale práve dnes sme naň dostali chuť. Nevarím štandardné jedlá, takže som trocha experimentovala. Inšpirovala som sa Jamie Olivierom Zobraziť celý popisKurča varím veľmi zriedka, ale práve dnes sme naň dostali chuť. Nevarím štandardné jedlá, takže som trocha experimentovala. Inšpirovala som sa Jamie Olivierom a zmiešala obľúbené ingrediencie, vďaka čomu kurča získalo výbornú chuť a arómu. Vyskúšajte. A pokojne si k nemu dajte fajné letné Mojito :-)

4
porcie
20 minút
príprava
60 minút
na 220 °C

Suroviny

1,5 kg
100 g
1 hrsť
2 strúčiky
100 g
2 ks




Postup

  1. 1

    Kurča umyjeme a poriadne osušíme. Pripravíme si plnku. Maslo, tymián, šťavu z polovice citróna, najemno nakrájaný cesnak a soľ vymiešame. Pridáme potrhané, resp. najemno nakrájané proscuitto crudo, prípadne kvalitnú domácu šunku.

    Chrumkavé kurča s tymianovo-prosciuttovou plnkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Plnkou vyplníme časť pod prsiami, do vnútra kuraťa vložíme zvyšný citrón. Citróny kupujem v bio kvalite (viem, čo sa píše, ale nemôžem si pri citrónoch pomôcť), ak nezoženiete, tak ho olúpte. Kurča osolíme a okoreníme.

    Chrumkavé kurča s tymianovo-prosciuttovou plnkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pečieme v rúre pri 220 stupňoch. Počas pečenia si pripravíme zemiaky, ktoré 10 minút predvaríme. Veľký zeler ošúpeme a pokrájame na väčšie kúsky. Po 20 minútach pridáme na pekáč zemiaky a zeler. Zeleninu poriadne pootáčame vo vzniknutej maslovej omáčke a spolu pečieme v rúre ešte 40 min. podľa veľkosti kurčaťa.

    Chrumkavé kurča s tymianovo-prosciuttovou plnkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    K tomuto pečenému kuriatku sa hodí jednoduchý zeleninový šalát z rukoly, paradajok, redkvičiek ....jednoducho z toho, čo máte najradšej. A aby som nezabudla, zeler je k nemu výborný. Dobrú chuť.

    Chrumkavé kurča s tymianovo-prosciuttovou plnkou (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

eviana
Ej veru kuriatko vyzerá naozaj neodolateľne, skvele nafotený postup aj skombinované suroviny v plnke... chválim, ukladám do KK a isto skoro vyskúšam, ďakujem za krásnu inšpiráciu :)
martamm
Paploska, veľmi zaujímavý recept, u nás sa kurča často vyskytuje na tanieri, vítam každý nový recept, tento Tvoj ma oslovil hne´d podľa názvu, som veľmi zvedavá na výsledný efekt :)
darina11
Tá plnka je zaujímavá,tymián dávam všade,kde sa dá . Ukladám do kk a vyskúšam.
pusta
to je receptík za*****, už som ich udelila + kk.
gratulujem.
afataga
tak to muselo byt vynikos :-) dobry vymyselnik je z teba :-)
mariamka
vymakany recept :) len sa clovek musi ovladat aby to prosutto nezozral len tak same :) verim ze to chutilo a vonalo, paradne ja naopak kura peciem casto,, tak pre mna pekna inspiracia, vdaka :)
paploska
ďakujem za komentíky :-) a verím, že som Vás inšpirovala :-) @afataga tak mi často hovorí aj manžel :-))
bozulka
Tak toto mi bude určite chutiť,ďalší do zbierky receptov,kuriatka máme z farmárskeho dvora,teda dosť často...
paploska
@bozulka mne zatiaľ ostávajú len tie "úprimné" kurčatá :-) mrkla som odkiaľ si, že by som navštívila aj ja tú farmu, no pre mňa to bude ďaleko. (podľa PN)
bozulka
BIO kariatka aj morky objednával syn až z farmy od Chebu,oni vozili na Slovensko,ale už berú objednávky iba pre markety,tak sme hľadali a ďalšiu farmu sme našli neďaleko Novým Mestom nad Váh.a Trenčínom.@paploska , neviem odkiaľ si,ale pozri vo vyhľadávači,možno sa najde farma aj poblíž teba...
paploska
@bozulka , ďakujem krásne, ja som sa už pozerala po okolí a niečo sa mi podarilo zohnať, ale nie je to výhra. som z PP a zvyčajne drobný chovatelia predávajú len v blízkom okolí bez doručenia.
frezia68
@paploska :Nakukni občas do Kauflandu,mávajú Vodňanské kurčatá (rýchlo sa rozchytajú,hoci sú drahšie), celkom iná chuť :-)
paploska
@frezia68 Ďakujem za dobrú radu, to KF nechodievame, bývame na opačnom konci, ale pokúsim sa ju zohnať.
natba
v okoli BA su vyborne kurata (aj sliepky, morky a vajcia) z farmy Lucny Dvor ca 40km
jerica
ts , pozdravujem kuriatko bolo výbornéé :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia