Chrenovo-jablčková pochúťka k mäsu /fotorecept/

izabella929 - fotkaizabella929, 7. augusta 2012

Chren si pestujem na záhradke a teraz keď začínajú padať zimné jablčka, sú ešte dosť kyslé...zvyknem ich kombinovať s chrenom..je to výborný doplnok k Zobraziť celý popisChren si pestujem na záhradke a teraz keď začínajú padať zimné jablčka, sú ešte dosť kyslé...zvyknem ich kombinovať s chrenom..je to výborný doplnok k údeným a pečeným mäskám..príprava nezaberie veľa času, ale výsledok je výnikajúci...

5
porcií
60 minút
príprava
3 minút
na 70 °C

Suroviny

100 g
1 kg
8 lyzíc
štipka




Postup

  1. 1

    Chren som si nazbierala spolu s jablčkami..

    Chrenovo-jablčková pochúťka k mäsu /fotorecept/ - obrázok 1
  2. 2

    poriadne očistila..bolo ho spolu 100 g..

    Chrenovo-jablčková pochúťka k mäsu /fotorecept/ - obrázok 2
  3. 3

    jablčka som iba ošúpala, nekrájala ani som neodstránila jaderník, lebo tieto padavky sú dosť poškodené červíkmi/preto padli pred dozretím/ tak ich v celosti obstrúham dookola..

    Chrenovo-jablčková pochúťka k mäsu /fotorecept/ - obrázok 3
  4. 4

    Chren som dala do mixéra a rozmixovala som ho,,,nezvyknem celkom na drobnúčko, lebo potom dosť štépe...a hneď som do postrúhaného pridala šťavu z celého citrónu pretože až potom začnem strúhať jablčka priamo do chrenu,aby zostali pekné bielučké...aby nezhnedli..

    Chrenovo-jablčková pochúťka k mäsu /fotorecept/ - obrázok 4
  5. 5

    s postrúhanými jablčkami a hneď som pridala štipku soli a cukor..všetko som spolu poriadne premiešala a nechala postáť 20 minút...

    Chrenovo-jablčková pochúťka k mäsu /fotorecept/ - obrázok 5
  6. 6

    naplnila do čistých pohárov..

    Chrenovo-jablčková pochúťka k mäsu /fotorecept/ - obrázok 6
  7. 7

    zatvorila poháre...a sterilizovala 3 minúty..

    Chrenovo-jablčková pochúťka k mäsu /fotorecept/ - obrázok 7
  8. 8

    po sterilizácii som ich nechala v horúcej vode postáť 10 minút.. potom som ich vybrala z hrnca a nechala otočené hore dnom 5 min.

    Chrenovo-jablčková pochúťka k mäsu /fotorecept/ - obrázok 8
  9. 9

    Po 5 minútach som ich otočila,,,,môžu sa zakryť ešte dekou,,,ja hodím na ne vankúšik...nechám vychladiť a šup na poličku.. keď sa ten chren úplne rozloží v jablčkach, je to výborná pochuťka k pečeným a údeným mäskám...šunke, proste, podľa uváženia..prajem dobrú chuť.. , pozor pri strúhaní čerstvého chrenu, veľmi šťípe na oči aj nos..

    Chrenovo-jablčková pochúťka k mäsu /fotorecept/ - obrázok 9

Diskusia k receptu

marijanka712
@izabella929 super receptík ja som to ráz jedla , ale do toho primiešali surovú postrúhanú cviklu je to bomba na chuťové poháriky som rada, že si to tu dala len kde vziať chren???
izabella929
@marijanka712 , iba mňa sa opýtaj,,,,poradíme,poslúžime,,,, predávajú ho v Bille...alebo rastie divoko na mokrých lúkach a pasienkoch...keď si ho kúpiš, odrež kúsok a zasaď niekam do kúta na záhradku....na rok už budeš mať.-))nech sa ti darí.-)))
1zdenko
Zda sa mi vela jablcok an tak malo chrenu. Nie je potom "slaby"?
izabella929
@1zdenko ,tak treba pridať viac chrenu, možno bude silnejší...my to máme takto radi...potom mi o tom napíš, ako chutil ten silnejší.-)) dík za komentár.-)
medovnicek
pri strúhaní toho chrenu si si isto prečistila všetky dutiny:), ale stálo to za to, takáto pochúťka musí byť výborná
cistinka
recept sa mi veľmi páči... robievam chrenové jabĺčka vždy len čerstvé, koľko sa zje...nenapadlo ma to zavariť ...
izabella929
@medovnicek , presne si to definovala,,,))) strúhal mi to mixér, ale keď som ovorila vrchnák, skoro ma šmarilo o zem...)))oči a nos, to sa nedá ani vypovedať a vošlo mi to do čelnej dutiny...hrúza...slzy mi tiekli viac, ako pri cibuli...))ale zvládla som to..dík za komentár.-))) je to fajnotka...)
margaretka28
Hm tiež veľmi zaujímavé,ale od teba ma už nič neprekvapuje,viem že to bude skvelé.:-)
margaretka28
No tak už sa na ne veľmi teším.:-) Ty sa smeješ,ale u nás sa jablká s chrenom nikdy nerobili,len samotný chren,pre mňa je to neznáme.:-))
tiziana
tento rok si už toho pozavárala hory-doly, čo sledujem, prepáč, že ma zaujíma, ale to aj stihnete zjesť za jeden rok? si naozaj pracovité žieňa, obdivujem ťa, že toľko toho stíhaš :-)
izabella929
@tiziana ,ďakujem veľmi pekne.-)ja som to už tu písala,že ,,,aj,, zásobujem jednu veľmi príjemnú 5 člennú rodinu vo veľkom meste,ktorá sa mi tiež pomáha...
mariaklara
S jabĺčkami som tiež nerobila, ale určite je to vynikajúca kombinácia, na jar som si zasadila aj ja, už sa teším.
ancicka
izabela,je to zaujínave,viem,že chren sa môže pridať podľa chutí do hocičoho,napr aj do šľahačky,ale zberá sa na jar a v jeseni.Vtedy je najlepší a najsilnejší.Neviem,ale už môj dedo vravieval,že v lete sa chren nezbiera a ani som to nikdy neskušala.Chcela by som vedieť akú ma chuť.Ja si chren na jar zasterilizujem alebo dám do mrazaku a tak ho používame podľa potreby.
izabella929
@ancicka , ja ho používam počas celého roka, má chuť stále rovnakú...len kvôli tomu by sa nemal počas leta vyberať, lebo rastie..ale mala som ho veľa, trosku som ho preriedila teraz...nuž silný bol poriadne, mi slzy vytiahol...
olga42
Velmi pekne ďakujem za recept.Jablk máme vela.Urobím aj ja.
honestka
robievam tiez iba na cestvo, toto iste vyskusam aby bol poruke vzdy. s tym struhanim je vzdy problem, nech sa robi akakolvek metoda, ja pouzivam plavecke okuliare a nos upcham kuskom vaty...

@izabella929 , ked si zasadis do zahrady kus chrenu, maj na pamati, ze sa ti rozrastie kade tade /podobne ako mint-mäta/; ak mas vela miesta, zrejme nevadi ale ak chces mat pekne korene chrenu skus ako robim ja: - vykopala som velku jamu, do nej dala stary crepnik, ktory ma predierkovane alebo napolo odstranene dno /aby korene rastli iba v nom/ a chren je ukazkovy. takto rastiem aj Ginger koren a vobec vsetko co sa rozrasta ako burina. A ked sa zacne rozsirovat vykopem a presadim nanovo.
izabella929
@honestka , ďakujem pekne za radu...mala som ho posadený pri chodníka a veru som ho musela presadiť ku plotu, lebo sa mi už motal pod kasačku...vždy som mu listy obrezala...teraz mám pokoj, nech si rastie veselo.-))) dajujem pekne za komentár.-)
dvorka
Tak toto som hľadala. Jabĺk plno a chren tiež pestujem. Určite urobím. Ďakujem za recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia