Choucroute (šukrút)

tiginko - fotkatiginko, 27. apríla 2013
Choucroute (šukrút)
Foto: tiginko

Vo Francúzsku často podávaná alsaská špecialita mi prišla vhod, potrebovala som minúť klobásky a navariť niečo v jednom hrnci, čo sa dá preniesť na Zobraziť celý popisVo Francúzsku často podávaná alsaská špecialita mi prišla vhod, potrebovala som minúť klobásky a navariť niečo v jednom hrnci, čo sa dá preniesť na záhradu. Sýta, voňavá dobrota, nevhodná pre vegetariánov ...

6
porcií
30 minút
príprava
170 minút
na 180-200 °C

Suroviny

1,5 kg
1/2
3 ks
4 nožičky
6 ks
200 g
2 ks
6 strúčikov
8 guľôčok
8 guľôčok
3 ks
300 ml
1 PL
6 - 7 ks
troška
podľa potreby
8 guľôčok




Postup

  1. 1

    Z kapusty vytlačíme prebytočnú tekutinu. Na masti opražíme na väčšie kocky pokrájanú anglickú slaninu, cibuľu a cesnak. Zalejeme dobrým suchým vínom, použila som rizling. Pridáme kapustu a zamiešame. Kotlety jemne posolíme a okoreníme. Do vhodnej väčšej nádoby na zapekanie (v mojom prípade namočený rímsky hrniec) rozložíme polovicu kapusty, položíme koleno a kotlety a zakryjeme zvyškom kapusty.

    Choucroute (šukrút) - obrázok 1
  2. 2

    Nádobu uzavrieme a dáme piecť na 1hod a 50 min na 180 st. Medzitým si očistené celé zemiaky v miske posolíme a okoreníme sušeným tymiánom, pokvapkáme trochou oleja a necháme marinovať. Občas premiešame.

    Choucroute (šukrút) - obrázok 2
  3. 3

    Potom nádobu opatrne otvoríme, vyberieme na chvíľu všetko mäso, kapustu premiešame a ak je v nej málo tekutiny, polejeme ju trochou horúceho vývaru, ja som dala asi 200ml. Vložíme do nej koreniny,vrátane polámaných bobkových listov, buď zabalené v gáze, ale použijeme ako ja, nerezové "srdiečko" na koreniny. V pôvodnom recepte sa tieto koreniny pridávajú hneď od začiatku, ale vzala som si k srdcu slová @ethanel , že zbytočne vône vyprchajú počas dlhého pečenia a dala som ich teda až teraz. A naozaj pekne prevoňali celé jedlo. Na kapustu naukladáme kožou hore koleno, kotlety, párky a klobásu. Na vrch ešte položíme zemiaky a znovu uzatvoríme. Pečieme ďalej na 200 st 45min, potom odkryjeme, klobásky poprekrajujeme na polovice, aby z nich vytiekla šťava do kapusty a 15 min dopečieme odkryté. Necháme odpočívať vo vypnutej rúre pol hodinu a až potom servírujeme.

  4. 4

    Pred servírovaním som naberačkou zvrchu odobrala trocha červenej mastnej vrstvy. Na odľahčenie ;-) Kapustu vyberieme na väčšiu servírovaciu misu alebo tanier, na kapustu poukladáme všetky mäsové dobroty a upečené zemiačky. Môžeme k tomu podávať chlieb a dijonskú horčicu. Vraj je to najlepšie na druhý deň, ale to sa nám nepodarilo zatiaľ overiť :-)

Diskusia k receptu

daguska
Ako vravis, vegetariani by utekali, ale tym ostatnym sa isto tvoj recept pozdava. Parada.
frezia68
Uf,to musí byť dobrota,len žlčník by nesúhlasil :-)))
silvia68
Jedno veľké áno.Dobrota. To urobím ked sa zídeme všetci.
afataga
kto by to bol do teba povedal? :-) vyzera to super az na tie parky, len si neviem predstavit nechat to odpocivat v rure, to sa da vydrzat?
mracik9
mňam,tam sa určite oblizovali aj susedove mačky z tej vône,dobrý nápad :))
mijaita
Dělám tak 3X do roka, je to naročné, všichni se doslova přežerou. Peču na zelí od klobás přes jitrnice, uzená žebra, koleno, uzená stehna kuřecí. Podlejvám pivem. Moc se mi líbí tvé brambory, ty udělám i bez uzenýho ! :-)



luss44
už týždeň rozmýšľam, ako minúť zvyšnú kyslú kapustu zo suda - a už viem - takto :)
slavka2012
@Tiginko , mas ho naozaj fantasticky, az sa mi slinky zbiehaju, a vegetariani nam urcite zavidia, ze si mozeme dopriat takuto dobrotu. Ukladam, urcite vyskusam podla tvojho receptu.
slavka2012
@Tiginko , mas ho naozaj fantasticky, az sa mi slinky zbiehaju, a vegetariani nam urcite zavidia, ze si mozeme dopriat takuto dobrotu. Ukladam, urcite vyskusam podla tvojho receptu.
angast
tak takéto chucruty milujem. Tomu sa ani nedá povedať jedlo. Toto je riadná žranica. Neskutočne krásne "dietné " jedlo.
irenaw
to sa nedá neuložiť, naši budú nadšení :-)
zuzkabluzka
@tiginko , takto ma traapit?! ja si tieto dobroty mozem zatial len predstavovat, ale v juni sa ide domov, ulozim a navarime... na taku malu zabku mas dobry apetit a vies, co je dobre :))))
manya
tak toto je super, uložené, vyskúšam.
giussa
Parada, pekny recept pre "masozravcov" ako stvorený!
tiginko
@afataga keď Francúzi povedia, že kvôli rozkoši sa ti oplatí počkať pol hoďky, tak im ver :-) ... a na párky sa vykašli, sú v originál recepte, tak som sa snažila zohnať aspoň kvalitné. Ale len preto, aby nikto nemohol napadnúť môj názov, lebo "párky" tam patria :-)
tiginko
@mijaita všimla som si, aj "Kluci v akci" použili verziu s pivom, veď ako inak :-) Ja mám pre tieto odchýlky pochopenie: pochádzam z Plzne :-)
elixir
Tiez si myslim, ze i macky sa oblizovali a tiez suhlasim, ze vedia, co je dobre... :)
margaretka28
A kde som ja pozerala, ked som si toto nevšimla ? No ja párky tiež nejedávam, ale všetko ostatné je eňo-ňuňo ! krása :-)
tiginko
@margar étka neuveríš, ale takmer všetky párky zostali psíkovi :-) nabudúce určite bez nich
havino
super jedlo, doslova žrádielko, vyskúšam, krásne vyzerajúce
tiginko
@havino len je to trochu ťažšie, to sa dá naozaj len výnimočne. @afataga nikto nás našťastie neudal :-) @nazarboncuk jasné že môžeš prísť, ty kedykoľvek, samozrejme na oplátku prines nejakú tvoju "tureckú" dobrotu, tie zase môžem ja
manya
@tiginko , toto je vynikajúci recept, dnes som sa znovu nechala inšpirovať a mali sme vynikajúci obed, manžel aj večeru a bude aj na zajtra. Dlhšiu dobu som ho chcela vyskúšať, ale pre dvoch sa mi to zdalo veľa, ale nie je veľa. Prvýkrát som robila na Silvestra, víno som nahradila paradajkovou šťavou a potom som ešte kapustu zaliala šľahačkovou smotanou,mäso som nechala zapiecť na kapuste, mali sme k tomu knedľu, dnes som robila so zemiakmi, je to výborné tak aj tak, párky som vynechala, mala som čerstvú domácu klobásku zo zabíjačky. Ďakujem za super recept a mám dojem, že bude u nás častejšie na stole, lebo manželovi veľmi chutí a čo nespravíš pre pokoj v rodine.
tiginko
@manya prepáč, nevšimla som si tvoj komentár, tak síce oneskorene, ale predsa zaň ďakujem. Potešil aj po tak dlhom čase :-)
chorvatka
Nuz vo Francuzsku, ktorého je Alsasko sucastou, zijem temer 48 rokov, ale nikdy som nevidela, ze by sa sukrut korenil novym korenim, ale skôr pomliazdenymi borievkovymi bobulkami (nazyvaju sa genièvre, od ktorych je odvodené anglické slovo GIN = borovicka). A toto korenie je aj na Slovensku. ide to ovela lepsie chutovo s kyslou kapustou a pomaha proti nadymaniu) Odporucam.
1x haji
haji
@chorvatka (3.11.2020 20:45)
Moc děkuji za koment, info o borievke. Je to moje velmi oblúbené kornie a cpu ho snad všude. Jeden se pořád učí.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia