Chodské koláče podľa Hanče Sladké z Draženova

medovnicek - fotkamedovnicek, 3. augusta 2012

Neviem síce kto je Hanča Sladká z Draženova, ale aj tak som jej veľmi povďačná za recept, o ktorý sa podelila s časopisom Apetit. Zobraziť celý popisNeviem síce kto je Hanča Sladká z Draženova, ale aj tak som jej veľmi povďačná za recept, o ktorý sa podelila s časopisom Apetit. Na Chodské koláče som si ponachádzala veľa receptov a chcem ich postupne vyskúšať, aby som si našla práve ten naj.

Suroviny

Na 10-12 koláčov:
1 kg
500 ml vlažné
220 g
1 ks
3 ks
70 g
250 g zmäknuté
1 ks
z polovice  citróna
1 KL
100 ml (rum)
1 PL
  a hrozienka na ozdobu
  na potretie okrajov
Tvarohová náplň:
1,5 dkg
250 ml
 podľa chuti
 ,citrónová kôra a vanilkový cukor podľa chuti
1 PL
125 g
3 ks
Maková náplň:
250 g
1 ks
5 ks
 podľa chuti
štipka
Lekvárová náplň:
750 g
trocha
trocha
1 PL




Postup

  1. 1

    Hneď na začiatku musím povedať, že ja som si množstvo surovín upravila len na dva koláče, ktoré som piekla na plechu na pizzu o priemere 30 cm. Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, nasypeme trocha cukru, rozdrobíme droždie a necháme vzísť kvások. Keď je kvások vykysnutý, pridáme rozšľahané vajce, žĺtky ostatné ingrediencie, ktoré patria do cesta

    Chodské koláče podľa Hanče Sladké z Draženova - obrázok 1
  2. 2

    Veľmi dôkladne vypracujeme hladké, jemné, stredne tuhé cesto, ktoré zakryjeme utierkou a necháme v teple cca 1 hodinu kysnúť, cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.

    Chodské koláče podľa Hanče Sladké z Draženova - obrázok 2
  3. 3

    Po hodine ho znovu prepracujeme, aby sa dovnútra dostal vzduch a necháme ešte chvíľu kysnúť.

  4. 4

    Potom cesto rozdelíme na 10 - 12 dielov - 1 koláč váži cca 200 g a valčekom alebo prstami vytvoríme koláče, ktoré necháme 15 minút kysnúť.

    Chodské koláče podľa Hanče Sladké z Draženova - obrázok 4
  5. 5

    Okraje koláčov potrieme vajíčkom.

    Chodské koláče podľa Hanče Sladké z Draženova - obrázok 5
  6. 6

    Medzitým si pripravíme náplne. Do tvarohu sa pridá šľahačková smotana, um, citrón, maslo, solamyl a všetko sa dôkladne vymieša. Nakoniec opatrne treba zapracovať sneh z troch bielkov. Doporučujem dať tvaroh do nejakého pláteného obrúska a dobre z neho vyžmýkať vodu, aspoň mne sa tento spôsob osvedčil.

  7. 7

    Mak zomelieme, premiešame s cukrom a sparíme horúcou vodou. Vodu prilievame postupne, aby sme nemali mak príliš riedky. Vmiešame vajíčko a prez sitko prepasírujeme perníčky, ktoré sme deň vopred namočili do vody a slúžia na zahustenie. Keďže som nemala tie perníčky po ruke, tak som plnku urobila klasickým spôsobom - mak som premiešala s cukrom a sparila horúcou vodou. Pridala som aj trocha malinového džemu, aby sa mi plnka dobre vytláčala zo zdobičky.

  8. 8

    Lekvár zriedime trochou teplej vody, pridáme, citrónovú šťavu, um a solamyl.

  9. 9

    Pri Chodských koláčoch existujú dva základné spôsoby zdobenia - merhovania. Ten prvý - každý koláč sa potrie celý tvarohom a na naň prídu ďalšie plnky, hrozienka a mandle. Druhou možnosťou je zdobenie (merhování) do prúžkov, takým koláčom sa hovorí panské. Koláč sa nepotiera tvarohom, ale strieda sa prúžok tvarohu, maku a lekváru. Ja som použila prvý spôsob. Koláč som potrela tvarohom

    Chodské koláče podľa Hanče Sladké z Draženova - obrázok 9
  10. 10

    A zdobila som makovou a lekvárovou plnkou a hrozienkami. Nemala som sparené mandle, tie som tam teraz preto ani nedávala.

    Chodské koláče podľa Hanče Sladké z Draženova - obrázok 10
  11. 11

    A tu je druhý nazdobený

    Chodské koláče podľa Hanče Sladké z Draženova - obrázok 11
  12. 12

    Piecť ich treba pozvoľna, v rúre pred hriatej na 180 C, pokiaľ okraje nezrúžovejú.

    Chodské koláče podľa Hanče Sladké z Draženova - obrázok 12
  13. 13

    A druhý upečený koláč

    Chodské koláče podľa Hanče Sladké z Draženova - obrázok 13
  14. 14

    A čo dodať na záver. Recept ma nesklamal, s cestom sa dobre pracovalo a aj chuťovo mi vyhovovalo. Pri zdobení plniek používam plastové zdobičky, alebo jednorázové sáčky.

    Chodské koláče podľa Hanče Sladké z Draženova - obrázok 14

Diskusia k receptu

melita
Prekrásna práca, posielam svoj obdiv, ....
helca103
hotové umelecké dielo, také krásne vyzdobené som tuším ani nevidela
irenaw
som namäkko z týchto tvojich koláčov a aj ich vďaka tebe robievam :-)
tiginko
ja som vyrastala na domažlicko-chodských koláčoch u mojej prázdninovej českej babičky a vždy som ich veľmi milovala. Priznám sa, sama som si ešte netrúfla a mám radšej jednoduchšie recepty, pri ktorých nemusím stráviť príliš veľa času. Výborné sú aj s čiapočkou vyšľahanej šľahačky. Musím ťa pochváliť, vyzerajú fantasticky, hotové umelecké diela, až ich je hádam škoda jesť :-) Ukladám si ich do KK a hádam sa konečne aj ja odhodlám.
irenaw
jediné, čo sme si so sestrou na Flóre kúpili, boli valašské frgále a dokonca pán mal aj s "hruškovými povidly" (či ako sa to skloňuje). tento rok bola pre mňa Flóra sklamaním, asi si rozmyslím, či na rok pôjdem, ale koláče jedna báseň a ešte keby tam boli tieto :-P
jokin
Jednoducho nádherné. Už aj ukladám do KK. Ak ich budem robiť dám vedieť ako dopadli
pivonka
@medovn íček, už podľa fotky som vedela, že sú tvoje. Si sa vyhrala. Ako píše @tigingo , škoda jesť. Ale zas takej dobrote človek neodolá.
margaretka28
Už podľa obrázka som vedela, že tie koláče sú o teba,lebo také maľované kysnuté vieš len ty !! Už máme na vareche kráľovnú rolád,určite vieš koho myslím a ty si kráľovná kysnutých koláčov.Udeľujem ti rád zlatého valčeka.:-))) Sú nádherné a o chuti vôbec nepochybujem.!!
elian44
Nááádherné, v živote by som ich tak krásne neozdobila:)
medovnicek
Veľmi pekne ďakujem za všetky milé komentáre
@irenaw teší ma, že som ťa inšpirovala, ja si od teba ukladám zasa všetky tvoje famózne chlebíky a keď budem mať viacej času, tak ich budem pomaličky skúšať, mám odložené aj recepty na hruškové povidla, chcem si ich tiež pripraviť na frgále
@tiginko ono to len zložito vyzerá, s cestom nie je skoro žiadna práca, ak máš domácu pekárničku, tak ti ho vypracuje za teba, ja ju mám tiež, ale mne by sa tuším ani nerátalo, keby som ho nevypracovala ručne, náplne sa dajú prichystať vopred, možno len to zdobenie je trocha prácnejšie
@jokin isto daj vedieť či si bol spokojný
@pivonka najväčšou odmenou pre mňa je, že to čo upečiem niekomu chutí, preto som rada, keď sa zjedia:)
@margaretka28 veľmi pekne ďakujem za titul:)
@elian44 určite nazdobila, keďže neviem vôbec kresliť, tak si vždy za základ zoberiem nejakú predlohu, dôležité je len si dobre urobiť náplne, aby sa s nimi dalo dobre zdobiť, potom to už ide samo
kopretina
Úúúžasné, ani Hanče by to tak nedokázala. A já už ani náhodou, bohužel nemám výtvarný talent. Gratuluji!!!
orchidea
tie koláče nie sú na zjedenie...:))) tie sú na okrasu....
havino
no to je nádhera, mať teraz taký dobrý kúsok z neho, tiež milujem tento druh koláčov, ukladám pre inšpiráciu
sneica
naozaj krasne...zlate to ruky co take dielo vytvorili...
zdezda
jéééééémine, veď sú ako okrasné taniere na stenu, no proste nádhera, si jednička !
astheart
Krásné!!!!! :) Jen se chci zeptat, jestli není toho trarohu v receptu moc. Kdybych těch koláčů udělala10, vyjde to na 15 dkg na jeden a to ještě bez té smetany a dalších ingrediencí.... To se mi zdá trošku hodně....... Ale může to tak být. Jen se chci ujistit.......
sonulienka
Hneď ako sa mi otváral obrázok som vedela, že len od Teba može byť taká nádhera a dobrota 1***********
aajka
Ja si takéto koláče pamätám zo svadby v Domažliciach 30 rokov nazad a boli úžasné. Dík za receptík
mariana33
zlaté ručičky...určite je koláčik výborný....ukladám a určite vyskúšam...
hudobnicek
nádherne ozdobené...a výborný fotopostup, vďaka... ešte raz veľký úžas k zdobeniu, krásne... :)
cica2
hneď som vedela koho sú, tieto nádherné koláče :-))

1*
torticka
To je nádherný koláč. Ja som si tiež myslela, že je to namaľovaný tanier. Škoda aj zahryznúť.
medovnicek
Ešte raz vám všetkým veľmi pekne ďakujem za komentáre, ktoré ma veľmi potešili
@astheart ja som piekla z celkového množstva len dva koláče a na tie moje dva o priemere 30 cm som minula cca 400 g tvarohu, plnku som mala zrejme hrubšiu ako by mala správne byť, ale chcela som ju minúť všetku, to množstvo v recepte je uvedené presne podľa pôvodného receptu a poviem úprimne, že som nikdy toľko takýchto koláčov nepiekla, čiže ani neviem odhadnúť či je to množstvo akurát
babav
Krasne kolace .....ako vysivane ,skoda ich krajat;-)
epatras
Krásne koláče, skutočne. Aj ja najradšej pečiem koláče z kysnutého cesta, aj keď teraz už pomenej, deti mi už odrástli. K tej tvarohovej plnke by som chcela len dodať niečo z vlastných skúseností. Veľmi chutné je pridať do tvarohu uvarený grís (stredne hustý). Je to skutočne výborné, treba len vyskúšať.
renfri
vsetci chvalia ake krasne, co je aj pravda, ale ja som ich uz stihla aj upiect a vyborneeeeee, cesto je este aj na druhy den velmi dobre a makucke dakujem za recept
aktevi
Mňam kysnute pečiem ale toto som ešte nerobila idem zamiesit
valeri
Kysnuté koláče môžem vždy, ale tie Tvoje by mi bolo ľúto zjesť, hotové umelecké dielo.
jokin
medovníček sú naozaj super, to cesto je skvelé , neviem sem vložiť foto tých mojich ale sú zverejnené v mojom poslednom recepte, morčacie stehno so syrom, ak chceš tak sa pozri tam ako dopadli tie moje.
sylviaxxl
No nááádhera!!!Už len polovičku donútiť,aby zjedol tvaroh:))
natali
nadherne, len neviem, ci by som to zdobenie tak krasne zvladla, ako ty.ale urcite vyskusam :)
medovnicek
@natali určite zvládneš, keď to zvládnem ja, tak každý, pretože som na kreslenie jedno obrovské poleno:)
martamm
medovnice,. nenachadzam slov na tu nadheru, hotove umelecke diela, toto musim upiect, sladke u nas ide, tak ukladam
mardo
jakoze, cisto povedane, napisane. kedy sa to mozem dojst naucit? :)))
bealen
Aby vzisiel kvasok tak k tomu rozdrobenemu drozdiu a k tej muke a cukru treba pridat mlieko???
medovnicek
@Bealen (4.6.2016 16:09)

Áno, treba pridať aj trochu z celkového množstva mlieka - zabudla som to tam napísať




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia