Chlpáče s hubami fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 1. októbra 2016

Tieto chlpáče sú jedlé a celkom rýchlo hotové. Teda vzhľadom k tomu, že sa nerobia z polotovaru, ale poctivo doma.

3
porcie
15 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

1-2 hrste sušené alebo čerstvé
1 ks
1-2 PL
7 ks
1 ks
podľa potreby
 čerstvá




Postup

  1. 1

    Najprv som dala variť 4 očistené a pokrájané zemiaky do osolenej vody. Použila som sušené huby, ktoré som predošlý deň namočila do vody. Cibuľu nakrájanú na kocky som na masti opiekla do sklovita, pridala mletú papriku a hneď po jej premiešaní huby aj s trochou vody, v ktorej sa máčali. Zvyšok vody som si nechala na neskoršie podlievanie. Huby som osolila, okorenila a dusila na miernom ohni.

    Chlpáče s hubami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým zmäkli, priebežne som ich podlievala, ku koncu už má byť tekutina úplne odparená. Scedené uvarené zemiaky som potlačila pučítkom a nechala vychladnúť. Očistila, umyla a najemno som postrúhala zvyšné tri zemiaky. Pridala som ich k popučeným v sprievode vajca, soli a takého množstva múky, aby som dostala formovateľné ale nie tuhé cesto.

    Chlpáče s hubami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mokrou lyžicou som potom z neho hádzala do medzičasom zovretého väčšieho množstva osolenej vody halušky, veľkosťou asi ako štrvtinka lyžice. Varili sa tam cca 10 minút, potom som ich deravou podberačkou presúvala do kastróla s udusenými hubami a dôkladne premiešala.

    Chlpáče s hubami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vajíčko je v ceste opodstatnené, bez neho by sa halušky oveľa viac rozvárali, takto si udržia tvar. Ale môžete aj experimentovať bez neho, mne tam nevadilo. Hotové sa môžu podávať s hocijakou chutnou omáčkou, trebárs aj na sladko, poliate roztopeným maslom a posypané tvarohom, či makom, orechami apod. Vývar po ich vyvarení tiež poslúži ako základ lacnej polievky. V tejto kombinácii s hubami je to také typické slovenské jedlo, čerpala som z knihy Babičkina kuchyňa. Sú chutné posypané čerstvými bylinkami alebo aj strúhaným syrom.

    Chlpáče s hubami (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

denyany
Mám pracovný víkend a nejaké huby v mrazničke.. takže v pondelok by som skúsila tieto chlpáče. Pre ml.dcéru na sladko, ostatným s hubami.
Perfektné foto, mám chuť oblízať obrazovku
terinka55
Vitaj, akosi som Ťa tu nevidela. Veľmi fajnové jedlo si pripravila, takéto máme aj my radi. Určite uvarím podľa Teba, ďakujem za výborný tip. Pochvala!
haji
Dobrotka veliká, takové chlupáče! A ještě s houbami, hmm to bych si hned dala říct! Krásná práce, skvostná fota! Jsi šikulka, milá Kuku! Krásný víkend přeji!!
patroveckypitrs
Dobrý typ, vďaka zaň. Zajtra budu už rastú Michalky ( Vaclavky) tak sníma. Nedávaš do hríbov rascu? Ja si neviem predstaviť hríby bez nej. To som ja. Inak veľmi sa mi chlpáče páčia. Dobrota a pekné foto.5* a K.K.
kecemis
Pri pohlade na tieto chlpace sa mi vsetky chlpy z chutovych buniek nasmerovali k obrazku a presviedcaju ma chod uz konecne na tie huby a daj nam to vyskusat, lebo inak sa stahujeme k lepsiemu majitelovi.
kukulienka71
Ďakujem za každý milý komentár a záujem. Bodaj by vám chutili, ak ich urobíte! Najbližšie ich pripravím s čerstvými hubami. V predlohe sa celé ešte zapekalo, podľa mňa je to už zbytočné, len sa to vysuší. Rascu používam z korenín najviac, k hubám skoro vždy, teraz som chcela zmenu.
Pekný večer želám vospolok:-)
stanci11
Nádherný recept, hneď putuje do KK a teším sa ako ho vyskúšam ;)
jamarlen
super jedlo. ešte jednoduchšie, než robievame my …./strapačky so sušenými hubami , skaramelizovanou cibuľou a smotanovou čiapočkou/, uvaríme v piatok, deti budú u babičky a im ešte huby nedávame… vďaka za rcp. @kukulienka
venusa
Chystám sa ich urobiť, vyzerajú lákavo.
darina11
Tvoj recept ma zaujal.Určite ho skúsim najbližšie uvariť .Ukladám do kk.
kukulienka71
Ďakujem za záujem, dámy:-)
@mariamka , a čo si ich depilovala?:-))hlavne, že chutili, máš tam hojne šťavy,vyzerá to dobre. Vďaka za fotodokument, potešil.
1x haji
mitzy
Fiha tak toto vyzera bozsky dobre :-) dakujem za recept. Ulozeny a za 5*




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia