Chlieb zo zeleného čaju

malapiskota - fotkamalapiskota, 4. apríla 2013

Už pečiem pol roka chlieb, ale ešte som nerobila dva rovnaké. V tomto je zelený čaj a strúhaná mrkva. Chlebík nebude zelený, nebojte sa. Zobraziť celý popisUž pečiem pol roka chlieb, ale ešte som nerobila dva rovnaké. V tomto je zelený čaj a strúhaná mrkva. Chlebík nebude zelený, nebojte sa. :)

90 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
150 g
2 ks väčšie
1 bal.
1 PL
2 čl
350 ml
troška alebo cukor




Postup

  1. 1

    Uvaríme si čaj, radšej viac, veď vypijeme, a necháme vylúhovať a vychladnúť. Zatiaľ nahrubo nastrúhame mrkvu. Väčšinou robím kváskový chlebík, ale naposledy sa mi nepodaril, tak som tentokrát išla na istotu s droždím. Preto je v recepte aj ocot.

  2. 2

    Ja miesim v pekárničke. Namiesto vody teda silný čaj, trochu octu. Na to všetko múku, mrkvu, soľ, ďalej od soli sušené kvasnice, na ne kvapku medu. Môžeme pridať zrniečka podľa chuti.

  3. 3

    Po hodine a pol je cesto vykysnuté, vymiesené. Vyhrejeme rúru na 230 C, spolu s pekáčom v ktorom budeme piecť. Cesto vyklopíme do horúceho pekáča, ja pečiem v teflone tak nevysypávam, ale už sa mi párkrát stalo že z obyčajného pekáča chleba nešiel vyklopiť a jedli sme rustikálne trhance, tak radšej vysypte múkou. Pre istotu, veď oprášite.

  4. 4

    Pečieme 10 minút na 230, potom stiahneme na 180 a aspoň 40 minút dopekáme. Necháme vychladnúť na mriežke a krájame až keď je naozaj vychladnutý. Ak už neviete vydržať, odkrojte si konček, ale keby ste chlieb prekrojili na polovicu, ujde para, tá v ňom stále pracuje. Na fotke sú dva chleby, jeden je ražný slnečnicový a je v ňom taká istá múka ako v čajovom. Čaj chleba zafarbí a zjemní zvláštne chuť. Samozrejme aj mrkva. Čítala som, že niekto do chleba dáva ovocný, alebo šípkový čaj, prečo nie. Nech sa vám podarí.

Diskusia k receptu

tatranka
No teda,ten chlebík je ukážkový !!!!!!!!!! Uložila som si ho do KK.Ja mám nachystaný kvások,ktorý som práve nakŕmila a rada by som upiekla chlieb v sobotu.Vyskúšam ten tvoj ak budem piecť.
Pekný recept.
pusta
nádherný chlieb, už je v kk. gratulujem
tiginko
máš ho krásny, pekne deravý. Ja som v chleboch konzervatívna, teda okrem pridávania rôznych zrniečok, semiačok a celozrnných múk. Takže žiadny čaj a asi ani mrkva u mňa nehrozí, ale možno si niekoho inšpirovala. Veľa zdaru v ďalších pokusoch :-)
malapiskota
Mrkvu som prvy raz pridala ked kamoska doniesla z dmka polkilovy bochnik mrkvovo-tekvicoveho za tri eura... Samozrejme baleny-krajany. Nehovorim ze bol zly, ale musela som vyskusat svoj. :) ona tam vela mrkvovej chuti nenecha, skor farbu, a je to predsa len zelenina a dalsi sposob ako ju do seba dostat.
angast
parádny chlebík. Pekné ďurky su tam . Mestí sa tam hromada masti.
Vynikajuci , ale tiež radšej ten semiačkový.
malapiskota
Jou, veru som robila aj s mastou ;) na kacacej som uprazila cibulu, pridala do cesta a to bol tusim jeden z najlepsich. Ten urcite zopakujem.
bojar
a čo tak vývar zo smradlavých ponožiek?
evusik
neviem ako chutí, ale upečený je parádne :-)
mracik9
No mrkva v mojom chlebíku málo kedy chýba,ja som to začala používať,keď sa mi nechcelo variť zemiak,môžem všetkým odporučiť,a s tým čajom,prečo nie,za pokus to stojí,chlebík je krásny a určite aj chutný.
ruzova
mne sa recept paci, ja to urcite vyskusam, obdivujem kazdeho ochotneho cloviecika pridat svoj recept aj ked riskuje, ze budu pribudat podobne komentare
tassiedevil
chlebík skutočne vyzerá pekne...kvalitne upečený...ja myslím že to už samo o sebe hovorí šikovnosti gazdinky....ale sa len zamyslime..prečo vlastne chceme niečo vylepšovať a zdokonaľovať čo už je raz dokonalé, čo sa už vylepšiť nedá...ako napríklad pridať mletý mak do domácich klobás....prepáč @malapi škota, memal som v úmysle ťa kritizovať....chlebík nás každodenný nech len zostane chlebíkom takým ako bol pre nás stvorený.....to je môj osobný názor....
malapiskota
no a ja si zasa myslim, ze kazdy nech je to, co mu chuti. lebo inak by asi Varecha bola zbytocna, ci? :) ako by k tomu napriklad prisli celiatici, keby sme sa drzali stale toho isteho? vsetky veci na svete sa predsa menia, niekedy k lepsiemu, niekedy nie. niekto pije vyvar z ponoziek, niekto si rad da klobasu s makom, ak mu to chuti, nech pokojne prida recept tiez. :)

@daniella9 , je to len bezne zaliaty horucou vodou zeleny indonesian sencha od Liptonu, mne najlepsie vonia.

dogagador
Horuci rimsky hrniec, alebo cast iron, alebo iny kameninovy hrniec, ked ho zohrejes a do zeraveho das cesto, netreba vysypat, chlebik sa nikdy neprilepi a pekne sa vyklopi
malapiskota
Viem @dogagador , ale ked ja uz v tejto kuchyni nemam miesto... Az v novej :) a vsetky co som nasla su obrovske. Nemusi byt glazovany?
používateľ nemá avatar
cz
cz
Chtela jsem se zeptat jestli tento chleba na obrazku je peceny v domaci pekarne. Podle tvaru a kurky mi to nepripada. Jinak tedy vypada mo dobre.
gabbriella
prosím ťa,keď robíš tento chlebík z kvásku,koľko dávaš kvásku a koľko čaju?
sislik18
Je možné tento chlebík dopiect v pekarničke a nie v trube? Bude tiež taky pekný okaty ako váš? Ďakujem za rady.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia