Chlieb so sušenými rajčinami a olivami fotorecept

evusik - fotkaevusik, 31. januára 2013
Chlieb so sušenými rajčinami a olivami (fotorecept)
Foto: evusik

Minulý rok sa mi konečne podarilo nasušiť rajčiny. Naložila som ich spolu s bazalkou a cesnakom do olivového oleja. Čo som neminula to som Zobraziť celý popisMinulý rok sa mi konečne podarilo nasušiť rajčiny. Naložila som ich spolu s bazalkou a cesnakom do olivového oleja. Čo som neminula to som dala do mrazničky. Keď miniem tie naložené, dosypem mrazené, týždeň počkám a môžem si zase pochutnávať. Tentoraz som piekla môj obľúbený chlieb....

30 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

350 g
100 g
50 g
350 ml
21 g - 1/2 kocky
1 KL
Na posúch:




Postup

  1. 1

    Hladkú múku, špaldovú múku a ovsené vločky (alebo ľubovoľné iné zloženie múk) dáme do misky, do stredu rozmrvíme droždie a nalejeme trochu vlažnej vody. Necháme vzísť kvások. Pridáme zvyšok vody, soľ a zamiesime cesto. Cukor nedávam.

    Chlieb so sušenými rajčinami a olivami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto prikryjeme a necháme vykysnúť, asi za hodinu ho premiesime a znova necháme kysnúť zhruba hodinu

    Chlieb so sušenými rajčinami a olivami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    potom cesto vyklopíme na dosku, (ja som si ho rozdelila na dve časti) rukou roztiahneme a na vrch poukladáme olivy, sušené rajčiny a bazalku... ja mám bazalku tiež naloženú v oleji, ale môže byť aj sušená. Pokvapkáme trochou oleja zo sušených paradajok

    Chlieb so sušenými rajčinami a olivami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    cesto zavinieme ako keď sa robia oškvarkové pagáče a necháme 15 minút podkysnúť

    Chlieb so sušenými rajčinami a olivami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    potom už len upravíme tvar, čiže rohy zavinieme pod cesto tak, aby sme dostali tvar bochníka a dáme na pekáč, ja som použila malú tortovú formu, tá chlieb pri pečení nepustí a bude mať pekný guľatý tvar. Formu dobre vymastím aby mal chlieb peknú kôrku aj zo spodu.

    Chlieb so sušenými rajčinami a olivami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    z druhej polovice cesta som si upiekla chlebový posúch. Cesto dáme na vymastený plech a rukami roztiahneme. Slaninu nakrájame na malé kocky, pridáme roztlačený cesnak a olej. Touto zmesou potrieme posúch, zmes prstami dobre pozatláčame do posúcha, posypeme rascou a ak chcete aj soľou. Chlieb aj posúch necháme ešte podkysnúť a rozpálime si rúru na 250°C.

    Chlieb so sušenými rajčinami a olivami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Posúch pečieme na 250°C asi 10-12 minút.... je výborný len tak s horúcim čajom na večeru, alebo miesto chleba k dobrej fazuľovej (alebo inej) polievke :-)

    Chlieb so sušenými rajčinami a olivami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vykysnutý chlieb potrieme vodou do ktorej sme pridali trochu oleja a dáme piecť do rúry vyhriatej na 250°C, ihneď stíšime na 200°C a pečieme asi 30-35 minút záleží to samozrejme od veľkosti chleba, ja som robila malý, s polovice cesta, z celej dávky by sa piekol samozrejme dlhšie. Asi v polovici pečenia som dala dole obruč z formy aby sa pekne upiekli aj boky. Upečený, ešte horúci chlieb dáme na mriežku a potrieme studenou vodou aby sa pekne leskol.

    Chlieb so sušenými rajčinami a olivami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Chlieb má zvláštnu trochu nakyslastú chuť a ja ho môžem jesť len takýto samotný :-)

    Chlieb so sušenými rajčinami a olivami (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

anina6
nádherný chlebík, vyskúšam aj ja podľa tvojho receptu.
marianne
Je uzasny,moja najoblubenejsia kombinacia paradajky susene,olivy,bazalka..mam nasusene dva pohare,sa mi vydarili tento rok chutovo.Takze @evusik ja Ti velmi pekne dakujem za tento recept.Velmi sa mu tesim...
katkat
no to je nadhera :) skusim upiect takyto chlebik
helca103
pekný chlebík ale ja len bez olív - zatiaľ som im neprišla na chuť ale sušené paradajky áno :-)
denyany
joj, ale si mi narobila chute! moji doma nemajú radi ani sušené paradajky ani olivy, tak si sama pre seba chlieb piecť nebudem. ale viem si predstaviť, ako skvelo chutí, mňam...
marcy
pojala si to rustikálne,veľmi ,veľmi lákavé :-))
palokuchki
Vyborna kombinacia susene paradajky, olivy a bazalka. Ten chlebik musel rozvoniavat a urcite aj chutit. Mas ho velmi pekny.
hannah22
@evusik , si velmi velmi šikovná a kreatívna,tvoja skúsenost so spracovaním paradajok ma nadchla, rada sa od teba priučím, recept ukladám a už sa teším na výsledok.... ďakujem..... :))
evusik
@micanela v pekárničke sa dá urobiť ale len cesto, potom musíš vybrať pridať rajčiny, olivy a zelinky a ďalej postupovať tak ako je napísané v recepte. Ak by si rajčiny a olivy dali do pekárničky tak by ich háky rozdrvili na kašu a neviem čo by z toho nakoniec bolo....
@hannah22 ďakujem tebe aj všetkým ostatným za milé komentáre :-)
naninka1
Výborný recept, super, určite vyskušam. Tie rajčiny musia byť nakladané v oleji, alebo môžu byť iba suché?
evusik
@naninka1 určite môžu byť aj suché, ale ja by som ich asi predtým namočila do oleja... ale netuším, nemám s tým skúsenosti....
martina34
Ďakujem za inšpiráciu, večer som ho upiekla, už je aj po degustácii, chválim, olivy so sušenými paradajkami dajú fajnú chuť... aj keď som si recept pozmenila, ako vždy, o piekla som s novým kváskom, čo som zarobila v sobotu a včera už dal prvý chlebík...
evusik
@martina34 mám radosť, že som ťa inšpirovala :-) ja to robím presne ako ty, niekedy mi stačí obrázok, nápad a ostatné si už spravím podľa vlastných chutí...
janci27
chlebik vyzera uzasne, len nerozumiem velmi ako sa to cesto zvinie, aby vznikol taky obdlznik ako je na foto
evusik
@janci27 ak myslíš bod č.4 tak cesto si vyvaľkáš do obdĺžnika (približne) pravú stranu preložíš asi do jednej tretiny, potom cez to preložíš ľavú stranu... vrch prehneš smerom do stredu a cez to preložíš spodok... ak ti to nie je jasné nájdi si oškvarkové pagáče, pri mnohých je aj fotopostup ako sa to prekladá
ináč to nie je až také dôležité ako to preložíš....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia