Chlieb s vločkami piatich druhov (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Patrí sa do Nového roku „vstúpiť“ s novým chlebom, povedal som si! a keď sa mi, naviac, podarilo kúpiť kombináciu vločiek z 5 obilnín (pšenica, raž, jačmeň, ovos a tritikale) so semienkami ľanu, bolo rozhodnuté! Okrem chutného chlebíka som, aspoň troškou, prispel k realizácii odporúčaní vedcov na konzumáciu celozrných vločiek, znižujúcich riziká rakovín gastrointestinálneho charakteru. Keďže obsahujú aj antioxidanty a vlákniny, napomáhajú aj zredukovať nebezpečenstvo vzniku koronárnych chorôb.

12-16
porcií
111 minút
príprava
25/55 minút
na 235/190 °C

Suroviny

Postup

  1. jednotlivé múky (s kuchyňskou teplotou) som preosial do väčšej „kysky“; pridal kopcovitú PL soli a všetky semienka; ľanové so tentoraz vynechal, lebo ich obsahovala zmes použitých vločiek,
  2. ktoré som odvážil z tohoto vrecúška a nechal „naboptnať“ vo ¼ litri vlažnej vody
  3. potom som ich pridal k múkam a pripravil kvások (300 ml vlažnej vody, PL cukru, ½ kocky čerstvého droždia (celá mala hmotnosť 57 g) = vymiešal a posypal hladkou múkou)
  4. na v kyske uložené múky, so soľou a s „napitými“ vločkami som rozmrvil ~ 50 g odloženého cesta (čepet_a), rukou som všetko zmiešal, zalial hotovým kváskom a dôkladne vymiesil cesto na chlebík (na dosiahnutie správnej konzistencie cesta, aby sa nelepilo na ruku, ani na steny „kysky“, som pridal ešte 300 ml vlažnej vody)
  5. dno a boky „kysky“ som posypal HLM_om, vložil do nej vymiesené cesto a vzípätí prstami poprášil opäť HLM_om; dôkladne, na „fest“, som kysku utensil vekom a na dobrú hodinu vložil do elektrickej rúry vyhriatej na 38 °C/100 °F,
  6. po hodine cesto takto narástlo
  7. na pomúčenej „table“ som z neho vytvaroval bochník a prikryrý utierkou som ho nechal ešte ~ 30´ podrásť; medzitým so rúru nechal predohriať na 235 °C/450 °F; asi na 10´ som v rúre nechal „zohriať“ Tupperware pekáč aj s vekom, do ktorého som óóópatrne vložil bochník a prikrytý vekom som ho 25´nechal piecť
  8. potom som teplotu znížil na 190 °C/375 °F, pod rošt s chlebíkom som vložil misku s vriacou vodou a teraz už chlieb bez veka, som nechal 55´dopiecť na takúto krásnu farbu
  9. upečený chlebík som ešte v pekáči štetcom potrel studenou vodou, uložil na mriežku a opäť potrel studenou vodou
  10. no a z vlastnoručne vymieseného a upečeného domáceho chleba sa dokážem naozaj vždy takto potešiť! Svedkom je moja krásna, lepšia ½ , ktorá je aj autorkou tejto fotografie! Veľa šťastia, zdravia a lásky, všetkým Vám aj v roku 2014 a nech sa aj Vám všetky Vaše chlebíky vydaria pre potešenie aj pre dobrú chuť!