Bezlepkový chlieb

Chlieb bezlepkový a žemle asi najjednoduchšie

Autor receptu: frezia68

Nezvyknem kupovať chlebové zmesi, ale bola v ponuka v akcii, tak som vyskúšala. Najprv chlieb a pre @Nephilim som na konci komentárov pridala podrobný postup na žemle tiež z chlebovej zmesi.

60 minút
príprava
50 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Chlebovú zmes som kúpila v akcii, aj teraz bude...
  2. Vymiesila som podľa návodu ,len som pridala asi 2 hrste mletých orechov,1 lyžicu psyllia, ktoré som namočila vo vode a štedro rascu, bez ktorej si chlieb neviem predstaviť. Nerobí mi problém surové cesto ochutnať, tak som pridala trocha soli. Miesim ručne, tak viem pridávať tekutinu podľa potreby. Nefotila som, lebo som nemienila tu recept pridávať. Ale možno sa začiatočníkom zíde. Vonku prší už tretí deň, no ten tichý a vytrvalý dážď bol prepotrebný. Nepokosená tráva pri bloku aspoň neškodí alergikom, lebo peľ nelieta.
  3. Cesto som nechala v miske kysnúť asi 30 minút a potom som ho dala na dosku a ešte premiesila, prekladala a podsýpala trocha múkou, vytvarovala a dala na plech. Tam kysol asi 40 minút a keď pekne zväčšil objem, narezala som ho žiletkou, dala som na spodok rúry misku s vriacou vodou a vo vyhriatej rúre na 240 °C som nechala 10 min, potom som znížila na 190 °C, vybrala misku s vodou a dopekala ešte 40 min. Krájala som ešte vlažný.
  4. Ale na kváskový nedám dopustiť a preto už mi nový kvások dozrieva, to je iná kvalita:
  5. A na záver niečo pre potechu očí aj duše. V tom upršanom a zamračenom dni sa zíde, tak všetkým prajem slnko aspoň v duši :-).