Bezlepkový chlieb
Bezlepkový chlieb

Chlieb bezlepkový a žemle asi najjednoduchšie

frezia68 - fotkafrezia68, 5. mája 2019
Chlieb bezlepkový a žemle asi najjednoduchšie
Foto: frezia68

Nezvyknem kupovať chlebové zmesi, ale bola v ponuka v akcii, tak som vyskúšala. Najprv chlieb a pre @Nephilim som na konci komentárov pridala podrobný Zobraziť celý popisNezvyknem kupovať chlebové zmesi, ale bola v ponuka v akcii, tak som vyskúšala. Najprv chlieb a pre @Nephilim som na konci komentárov pridala podrobný postup na žemle tiež z chlebovej zmesi.

60 minút
príprava
50 minút
na 190 °C

Suroviny

395 g
2 hrste (mleté)
1 PL
2 KL
1 PL
20 g




Postup

  1. 1

    Chlebovú zmes som kúpila v akcii, aj teraz bude...

    Chlieb bezlepkový a žemle asi najjednoduchšie - obrázok 1
  2. 2

    Vymiesila som podľa návodu ,len som pridala asi 2 hrste mletých orechov,1 lyžicu psyllia, ktoré som namočila vo vode a štedro rascu, bez ktorej si chlieb neviem predstaviť. Nerobí mi problém surové cesto ochutnať, tak som pridala trocha soli. Miesim ručne, tak viem pridávať tekutinu podľa potreby. Nefotila som, lebo som nemienila tu recept pridávať. Ale možno sa začiatočníkom zíde. Vonku prší už tretí deň, no ten tichý a vytrvalý dážď bol prepotrebný. Nepokosená tráva pri bloku aspoň neškodí alergikom, lebo peľ nelieta.

    Chlieb bezlepkový a žemle asi najjednoduchšie - obrázok 2
  3. 3

    Cesto som nechala v miske kysnúť asi 30 minút a potom som ho dala na dosku a ešte premiesila, prekladala a podsýpala trocha múkou, vytvarovala a dala na plech. Tam kysol asi 40 minút a keď pekne zväčšil objem, narezala som ho žiletkou, dala som na spodok rúry misku s vriacou vodou a vo vyhriatej rúre na 240 °C som nechala 10 min, potom som znížila na 190 °C, vybrala misku s vodou a dopekala ešte 40 min. Krájala som ešte vlažný.

    Chlieb bezlepkový a žemle asi najjednoduchšie - obrázok 3
  4. 4

    Ale na kváskový nedám dopustiť a preto už mi nový kvások dozrieva, to je iná kvalita:

    Chlieb bezlepkový a žemle asi najjednoduchšie - obrázok 4
  5. 5

    A na záver niečo pre potechu očí aj duše. V tom upršanom a zamračenom dni sa zíde, tak všetkým prajem slnko aspoň v duši :-).

    Chlieb bezlepkový a žemle asi najjednoduchšie - obrázok 5

Diskusia k receptu

haji
Pěkně se povedl, chlebík bezlepkový ze směsi. Také jsem jednu dobu směs vyzkoušela. Krásná fota!
radost
čo sa chlebíka týka
tys panna zázračnica
studený máj-v stodole raj
aj tu tichý smoklivý dáždik padá
naša záhradka je rada..
pri chuti a sile sa-Editka milá-dlho uchovaj
a nám radosť rozdávaj...
:-)
martinat
Joj krasny je a vyzera ako taky pravy klasicky. Robievas ten kvaskovy bezlepkovy? Kde si prosim ta kupila tu zmes? Dakujem.
frezia68
@Martinat : Lidl má od 9.5. za 1,19 eur v akcii a získaš asi 900 g chlieb. Neviem,či tá reklama je povolená,ale veď leták je v každej domácnosti.A kváskový robievam,ale recept som nepridala,lebo robím " od oka" ,nevážim a niekedy nie je veľmi vydarený,ale je chutný.Pridávam fotku :-)


1x haji
frezia68
@Izka ,Ty nemusíš kváskovať,bežne už dostať aj kváskové,len tie bezlepkové zriedka.
nephilim
@Frezia68 : ...si mi dala. Túto zmes sme mali doma asi spred Vianoc. Že upečiem teda. Držala som sa postupu na obale. Vody nestačilo. Dolievala som. V duchu neslušne komentovala. Tiež som pridala posekané orechy, ľanové a slnečnicové semienka. Snáď bude jedlý. Zajtra sa uvidí.


1x haji
popoluska340
CHlebik je nadherny,a tu zmes som minule drzala v ruke,a naspet som ju vratila,ze ved peciem osvedcene chlebiky z muky Mix-b a teraz skusam muky z Liana,a tie su tiez vyborne.Bezlepkovy chlieb je fakt,najlepsi co si doma upeciem.
frezia68
@Nephilim :Nuž neviem,kde je chyba.Ak ovládaš kysnuté cesto,odhadneš hustotu.Tvarovala si chlieb na doske? Mal by držať tvar chleba.Možná si dala veľa tekutiny?Asi nebol veľmi jedlý?
nephilim
@Frezia68 Chyba sedí pri notebooku :) Máš pravdu. Kysnuté záležitosti nie sú moja parketa. Málo ich jem. Ešte menej robím. Neverím si. Nenafúkol sa tak pekne ako tvoj. A to som dosť dlho podkysovala. Ale jedlý je. Na hrianky padla polovica. A krásne prevoňal kuchyňu.
frezia68
@Nephilim :Ak chceš,dám tu postup,ak budem robiť o 1 - 2 týždne.Tam nie je jasný postup,napr.droždie dať do múky a pomiešať lyžicou.....ale droždie sa má dať napučať do vlažnej vody s trochou cukru a ak podkysne ,pridáš do múky.Tak cesto nenarástlo......ak nerobievaš kysnuté,ako to máš vedieť?
nephilim
@Frezia68 Budem len vďačná. Nechala som tú polokocku droždia tiež vo vode - mlieko sa mi neosvedčilo nikdy - nacucať. Aj tak sa mi zdalo priveľa múky/zmesi. Alebo som ho dala do prihorúcej rúry. Tak akosi sa v polovici zasekol. Soľ dávaš? Alebo potieraš vodou? Chuťovo mu nič nechýba. Len je taký ubitý. Ale som odhodlaná naučiť sa.

frezia68
@Nephilim : Najprv urobíme žemle,je to jednoduchšie. Urobím asi za 8-10 dní a tu pridám popis,aj fotky.Nebudem dávať nový recept,občas tu nakukni a môžeš robiť aj 1/2 dávku.Alebo z celej a namrazíš.Ja mám teraz namrazené.Droždie v mlieku parádne nakvasí,musí byť vlažné mlieko a pridať lyžičku cukru,alebo medu.A aj voda musí byť vlažná......,ale budeš mať podrobný popis,neboj,podarí sa :-).
frezia68
@Nephilim :Sľúbila som Ti žemle a podrobný popis práce.Tak,začíname.Škoda,že neviem dať fotky vedľa seba a tak to bude ako telenovela.Ale som presvedčená,že sa Ti vydaria,len nekomentuj v duchu neslušne,nalaď sa pozitívne a rob s láskou a chuťou.Veď aj pečenie je hra :-).Robila som z polovičnej dávky,teda 200 g zmes,1/4 čerstvého droždia= 11 g, 10ml oleja=2 kávové lyžičky,140 ml vlažnej vody=1,4 dcl a to všetko podľa ich návodu.Pridala som len orechy a trocha soli. Ak si pozrieš zloženie zmesi,tak je tam aj soľ.Droždie som rozpustila vo vlažnej vode,ktorú som odobrala zo 14O ml (asi 5O ml) a pridala som lyžičku cukru.Na fotke vidíš,ako mi nakyslo za 25 min.



1x haji
frezia68
A pokračujeme.Zmes som preosiala do misky,pridala rascu,orechy,trocha soli a premiešala. Ak robíš kysnuté cesto,všetko má mať izbovú teplotu,tak si priprav skôr.Pridám nakysnuté droždie,vlažnú vodu a nakoniec olej,miešam,vypracujem cesto.Bolo ho málo,tak som nehnietla rukou a oproti receptu som pridala trocha vody(málo,asi lyžicu),ináč návod je v poriadku.Ak budeš robiť z celej dávky,tak budeš mať 8 ks,z tej polovičnej 4 ks.Cesto vyzerá takto a nechala som ho kysnúť v miske asi 20 min.


1x haji
frezia68
Cesto vypracuj tak,aby si videla bublinky...asi 5 min.,vtedy je dobré a nechaj ho prikryté kysnúť asi 20 min.


1x haji
frezia68
Potom ho vyber na dosku,urob šúlok,ak sa lepí tak podsyp múkou a rozdeľ na 4 časti. Urob guľky,daj na plech a trocha zvrchu pritlač,aby boli žemle a nie guľky.Ja mám tvorítko na kaiserky,tak som použila. Na plechu nechaj kysnúť asi 30 min. a sleduj,ak už dostatočne zväčšili objem narež do kríža(prečítaj recept) a daj do vyhriatej rúry na 220°C.Rúru zapni v predstihu.


1x haji
redakcia
Milá @Frezia68 (8.5.2019 09:55)

Chceli by sme Vás poprosiť, či by ste nemohli tieto Vaše cenné rady a postup pridať ako samostatný fotorecept. Bolo by to fajn, recept by sa aj potom neskôr dal na varecha.sk aj lepšie vyhľadať...
frezia68
A už len sleduj cez okienko rúry,či sa nepripekajú,moja rúra dobre pečie,tak som za 10 min. znížila teplotu na 200°C,aby neprihoreli a piekla som celkom 25 min.A už len prajem,aby sa Ti vydarili a dobrú chuť.Zajtra má Lídl tú zmes v akcii za 1,19 eur a pre začiatočníka dobré.Mne veľmi nechutí a radšej budem kváskovať podľa mojich zmesí.A posledný obrázok....nechaj kysnúť,nemusíš dodržať presne čas,vizuálne posúdiš,či sa dostatočne zväčšili.Tak,nech sa darí a potom pridaj fotku :-).


1x haji
frezia68
Redakcia:Poprosím zmeniť názov receptu na : Chlieb a a žemle.......a nemusím prepisovať.Ďakujem :-).
1x haji
nephilim
Ďakujem. Si veľmi milá. Som tvrdohlavá. Budem skúšať, kým sa nepodarí. Z predhotovených LIDl zmesí na chlieb som piekla slnečnicový. Chutil. Len im vypadol z ponuky. Preto som skúsila túto. Cenovo je výhodná.

Pripomenula si mi začiatky s kysnutým cestom. Mlátila som ho ako o život. Spolubývajúca ho mala vždy ľahké a mäkké i na druhý, tretí deň. Vravela, že nemám bojovať. Asi v tom tkvie tajomstvo úspechu.
haji
@Nephilim (6.5.2019 21:13)
Trénink dělá závodníka, chce to vytrvat. Kdyby jsi viděla moje počátky s kváskovým chlebem, i dřevotřískovou desku jsem vyrobila. Hodně trpělivosti a ať se daří!
nephilim
@Haji + @Frezia68 Drevotrieska je to správne pomenovanie. Dnes som zapriahla brata. Nech nosí nákup do auta. Ušetrí za fitko. Neodpustil si iróniu. Majstrovstvá sa blížia, budú aj puky?
Tú zmes momentálne v LIDLi nemajú. Neva. Počkám. Ja sa to podľa tvojho návodu naučím.
Na kysnuté musí mať človek talent. Spolubydla bola z Vysočiny. To je diagnóza. Recept? Nie je. Nikdy nevážila. Robila od ruky a od oka. S citom.

frezia68
@Nephilm : Od oka sa robí,ak Ti niekto ukázal,naučil....potom je to prax. Ale je dobré začínať s niekym,kto vysvetlí,ukáže.Môj prvý chlieb asi v dvatsiatke dopadol na hanbu.Chcela som prekvapiť rodinu,robila som podľa receptu,ale ťažký,hutný a ......nik nechcel :-))))) ,ani ja.
haji
@Nephilim (10.5.2019 19:26)
To znám. Babička a někdy i maminka dělaly kynuté těsto "od oka". No, mohla jsem se dívat kam chtěla a jak chtěla. Babička říkávala : "To mosíš mět v oku!" Jenomže to by mě to svoje musela podarovat.
@Nephilim ty jsi bezlepkárka?
frezia68
Dnešný chlieb z uvedenej zmesi vážil 950 g, len informácia pre záujemcov a tých,ktorí hotovú zmes chcú vyskúšať.


1x haji
nephilim
@Frezia68 : Aby si si nemyslela, že som nevďačnica. Dorazila mi zmes, droždie mám. Náladu piecť a nenechať sa poraziť tiež. Budem slušná. Sľubujem.
nephilim
@Haji Prepáč. Neskoro som si všimla tvoj komentár. Nie som bezlepková. Ale asi ani lepková. Jednoducho skúšam. Mať týždne zduté/nafúknuté brucho bolí. Harmanček/heřmánek pomáha. Iba nie naveky. Hľadám kompromis. A učím sa piecť. (Neznášam pečenie.)
frezia68
@Nephilin :Fíííha? Pekné.....ešte trocha prepracuj,aby bolo hladké,len neviem,či tu nie som neskoro.Ešte kysne? Ale vyzerá sľubne...vydarí sa.
1x haji
frezia68
@Nephilin :Gratulujem !!! Myslela som,že bude z cesta chlieb,ale žemličky sú krásne.Potešila si,vidíš,že si šikovná? Prekonala si sa :-))) Už vidieť,že budú vydarené a možná si pečenie obľúbiš. Aj keď nie si bezlepkáč, možná,že bezlepkové pečivo trocha prospeje Tvojmu zdraviu. Nech sa darí :-)))
1x haji
haji
@Nephilim (29.5.2019 20:02)
Hurá! Gratuluju, povedené - vykysnuté, upečené, voňavé a určitě chutné žemle! Jsi šikulka!
frezia68
@Nephilim : Ak budeš piecť chlieb,nemusíš podľa mňa dať vriacu vodu na spodok rúry,to len ja skúšam.Ten druhý chlieb som robila podľa ich návodu....teraz už poznáš hustotu cesta,vytvaruješ a ak máš menší plech,daj na menší,udrží tvar.Ja som už neraz upiekla posúch miesto chleba,lebo veľký plech mu dovolil sa na plechu rozťahovať. Občas pridám varený zemiak a ten riedi cesto.Ale to mu na chuti neubralo.A keď sa mi niečo nechce robiť,ale " musím - treba" ,tak si spievam s Matuškom ..........co děláš,to dělej rád...... A neveríš,akú dostanem chuť :-))).Nech sa Ti darí :-).
nephilim
@Frezia68 : U mňa dnes šlo Kdyby tisíc klarinetů, Kubišová, Rottrová a Mylene Farmer. A takto to dopadlo. Tuším som sa to konečne naučila.


1x haji
frezia68
No,tak to už je chlebík! Gratulujem! A nepohnevaj sa na mňa,ale ideme postupne k dokonalosti.Keď hnetieš v poslednej fáze na doske,pekne ho tvaruj,pohraj sa sním,vyhlaď povrch hnietením,aby mal tvar hladký,ako môj a potom pri krájaní sa ti nebude rozpadávať.Lebo drží tvar,ale ešte treba trocha upraviť,aby povrch mal uhladený. Ak potom popraská,to nevadí,ale na plech ho daj pekne vypracovaný. Z bežného kysnutého cesta je to hračka,lebo sa ľahko tvaruje.Ale Ty si vyberáš bezlepkový a ten je ťažšie tvarovať,no dokážeš,lebo pečenie je hra a chceš :-).A potom si prosím ešte jednu fotku. Pozri,ako rukou miesi @Cesminas ,ešte v miske tvaruj,aby sa odlepovalo cesto od misky a povrch malo hladký :  varecha.pravda.sk/recepty/borek-fotorecept/66641-recept.h...
haji
@Nephilim (31.5.2019 21:00)
Jsi šikovná, chlebík drží tvar, to je dobrá zpráva. Ještě zapracovat na práci s těstem do tvaru bochníku, tvůj mi přijde, že jsi nechala "svár" /kde se těsto setkává/ hore. Neboj, také mi chvíli trvalo, než mi došlo, že "svár" patří dole a je třeba na to myslet. Někteří milují chrumkavé a tak věřím, že chutnal moc!
haji
@Frezia68 (28.7.2019 13:33)
Povedený, chutný chlebík. Mám dotaz, jestli to srdíčko je z formy?
frezia68
@Haji : trocha som sa hrala.Mám dvojakú veľkosť srdiečka,dala som jedno do druhého a stred posypala múkou :-) . Ďakujem za nákuk.
1x haji
frezia68
@Nephilim :Prepáč,že až dnes reagujem a som prekvapená krásou Tvojej práce s pečivom.Ostáva len gratulovať. Teraz pečiem chlieb a som nakukla na ten recept a ani možná neuveríš,akú radosť si mi urobila.Krásna práca,vypracovala si sa . Gratulujem ! Nech sa darí aj ďalej. Ja síce robím "od oka",ale občas nakuknem na recepty a komentáre mi nechodia do pošty,preto oneskorená reakcia.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia