Chlieb a langoše z jedného cesta fotorecept

tassiedevil - fotkatassiedevil, 21. marca 2015

Možno recepty na chlieb vám už určite lezú von krkom ako sa vraví...:) ešte sa chcem s vami podeliť o tento recept, ako kedysi Zobraziť celý popisMožno recepty na chlieb vám už určite lezú von krkom ako sa vraví...:) ešte sa chcem s vami podeliť o tento recept, ako kedysi dávno v domácnostiach pekávali chlebík a zároveň z toho istého cesta sa robievali lángoše. /tie pravé.../

Suroviny

700 g
10 g (alebo sušené)
50 - 60 g
420 ml
14 g
70 g




Postup

  1. 1

    Ako veľakrát čítam, mnohí spomínate že je tažko napodobniť chuť tých madarských langošov...skúšate rôzne kombinácie surovín, pracovných postupov a stále to nie je ono. Nie to je dôležité, čo sa do cesta dáva, ale ako sa s cestom zaobchádza....Ja som piekol chlebík z hore uvedených surovín a z toho istého cesta som upiekol lángoše. Boli krásne nadýchané, ľahučké a tá vôňa a chuť...tu vám neviem opísať..tí, čo si pamätáte na staré časy ako kedysi lángoše chutili, tak poznáte tú chuť ale žiaľ dnes už to nie je to čo to bolo kedysi...mal som tú možnosť to ochutnať naposledy ked som bol v Budapešti. Pokiaľ mi neveríte, skúste urobiť podľa nasledujúceho postupu:

  2. 2

    Večer pred pečením: kus cesta,/ ktoré si stále odložím z predchádzajúceho pečenia, a držím ho zahrabané v krabici s múkou/rozdrobíme, /niekedy je už úplne takmer vyschnuté/ a zalejeme vlažnou vodou a necháme 4-5 hodín rozmočiť, potom pridáme 4-5 lyžíc múky, pridáme droždie /ja som dal 1 káv.lyžičku sušeného, lebo tu je tažko zohnať čerstvé/a dobre zamiešame , dostaneme takú riedku kašičku. Zakryjeme fóliou a necháme do rána v teple kysnúť.

    Chlieb a langoše z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ráno pridám preosiatu múku, nastrúhaný surový zemiak/tak ako na halušky/ a zbytok vody zamiešam a nechám asi pol hodiny zakryté utierkou postáť...potom pridám soľ a miesim strojom asi 8 mim. Dostaneme polotuhé cesto, ktoré sa nesmie lepiť na steny misy. Udať presné množstvo vody je veľmi tažké, nakoľko každá múka je iná, niektorá potrebuje viac a niektorá menej vody. Na to musíte prísť sami.. praxou na to prídete:) Vymiesené cesto necháme asi hodinu na teplom mieste nakysnúť. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, krátko premiesime a tvarujeme do bochníka.. ja nechám bochník kysnúť asi 50 min. na teplom mieste v drevenej mise vyloženej ľanovým plátnom. Môžete použiť aj dobre pomúčenú utierku...

    Chlieb a langoše z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vykysnuté cesto vyklopím na sádzaciu lopatu, ktorú posypem semolínou alebo hrubou múkou,/bochník sa nám ľahšie skľzne z lopaty, pri sádzaní/ vrch bochníka narežem do kríža a vložím do vopred predhriatej rúry na 220 stupňov. Pečieme pri tejto teplote 25-30mim, potom znížime na 170 a pečieme dalších 30 až 45 minút, podľa veľkosti bochníka. Pečiem na kameni a rúru tesne pred pečením zaparím.

    Chlieb a langoše z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    žiletka na zarezávanie...jednoducho pretiahneme špajdlu cez žiletku.

    Chlieb a langoše z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    upečený chlebík

    Chlieb a langoše z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    po prvom vykysnutí som odobral z cesta, asi 80 g kusy, ručne vytiahol na tenko, /nevaľkať/ na dvoch miestach v strede zarezal, /pokiaľ nezarežeme, pri pečení sa nám vytvára kupola a cesto sa po ňou dobre neprepečie, určite poznáte./

    Chlieb a langoše z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Necháme trochu podkysnúť 5-10 min a pečieme na stredne horúcom oleji do červena, asi 20 sec. jednu stranu...dôležitá je teplota oleja...

    Chlieb a langoše z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    upečené

    Chlieb a langoše z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    pekne nadýchané

    Chlieb a langoše z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    narezaný chlebík

    Chlieb a langoše z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    a posledná fotka.... Dobrú chuť.....

    Chlieb a langoše z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

izabella929
@tassiedevil , u nás na juhu ich voláme,,langalló,, sú to lángoše ktoré sa pečú skôr než sa do vyhriatej pece sádza chlebík..ale sú fantasticky chrumkavé...rada spomínam na moju vinicu a murovanú pec v údolí tam ,,,čertovi za uchom,,,..piekli sa v nej všakovaké dobroty..od rétešov všetkých chutí až po divinu, ktorá voňala domovom..)
1x rela
motyka
Prekrásny výsledok. A postup, ako za starých čias, keď babka pekávala chlieb v starodávnej peci. Dávala dookola drevo namočené vo vode, aby sa vytvorila para. Ty si fiškuš. Aj langoše vyzerajú super. A keď ich upečieš v zaparenej rúre, tak to budú starodávne "u nás poplanky". Určite vyskúšam s tou parou. Díky za nápad. 5*.
1x ivet74
manya
si mi pripomenul slová kuchárky, ktorá v LC robila lángoše v Smažienke, že ona robí lángoše z chlebovej múky a zamiesi s vodou, už som dávno také nerobila;
pusta1
klasické zemiakové chlebové cesto s využitím predcesta, od ktorého je nové cesto vláčnejšie, ľahšie a nadýchanejšie, ako aj upečené výsledné pekárenské produkty ako chlieb a lángoše :-)
úžasná stará dobrá technologoia našich babičiek a starých dobrých pekárov :-)
ja síce takéto zvyšky cesta nemám, ale predcesto si aspoň deň vopred pripravím a potom pokračujem.
fotky priam ponúkajú načiahnuť sa a vziať si z tých dobrôt :-)))
len chválim tvoju dokonalú prácu.
dakujem za pridanie kvalitného receptu.
*****
kukulienka71
neposielaš na dobierku?:-) už nehľadám superlatívy, len hviezdičkujem, dala by som aj viac ak by bolo...
irenka
ako si môžem pripraviť predcesto, nerozumiem. Robievala som lángoše z múky , vody soli a kvásku. Poučte ma prosím. Irena
sovka62
Áno, presne takto miesila cesto na chlebík naša starká. Ten zvyšok cesta volala nácesto a zalievala ho vlažnou vodou, v ktorej sa predtým varili obielené zemiaky. Aj "langoše" nám piekla, ale nie v oleji, volali sa podplameník a upiekli sa v peci ešte pred chlebom. Natreté rozpustenou masťou (niekedy v nej boli aj zomleté oškvarky) a cesnakom boli pre nás tým najlepším jedlom na svete. Žiadny mäsom by sa nám ta nezavďačila. Skúšala som ich v rúre, z chlebového cesta, jesť sa dali, ale pec je pec.
rela
@tassiedevil , krásny chlebík za 5*. Keď nemám cesto z predchádzajúceho pečenia koľko treba dať čerstvého, alebo sušeného droždia? O langošoch z chlebového cesta som ešte nepočula, niekedy musím vyskúšať.
lasko
Na chlapa si veľmi šikovný (skúsený kuchár), len nechápem ako to zvládaš časovo. Pekné jedlo
mariadra
Krásny a určite vynikajúci chlieb aj tie langoše. Rovnako sa piekol chlieb aj u nás. Tiež sme ten zvyšok cesta volali nácesto ako píše @sovka62 , ale podplameníkom sa u nás hovorilo osúchy a tie boli najlepšie potreté husacou masťou.
klukodvody
@tassiedevil zase se musím poklonit paráda .Co víc k tomu dodat ukládám do k.k a 5* k tomu .Ale píšeš dám uchované těsto a tady mně dochází rozum .Jestli tomu dobře rozumím .Nejdřív si udělám těsto podle toho co píšeš a nemám žádné z dřívějška .To těsto bude asi základ a z toho co jsem udělal mohu dělat jak chleba tak langoše jenom si kousek schovám na příští pečení .Je to tak ? Povede se to udělat i bez toho schovaného ?
1x jerica
jerica
paráda, k tomu netreba slov, samé sa chváli, už len pohľad na posledné foto a popis je aj pre začiatočníka zrozumiteľný :-)
63629_1426767308 - profilový obrázok
vlk
vlk
Klobúk dole pred tvojou šikovnosťou.
tassiedevil
dakujem Vám všetkým za vaše milé komentáriky a pochvalu, ktorú si vysoko od vás cením,/ved je tu hodne kuchárov a gazdiniek lepších ako som ja/ ale čo je pre mňa viac dôležité zachovať staré tradície našich babičiek a mamiek, ktoré sa pomaly vytrácajú a odovzdať ich pre nasledujúce generácie, tak ako naše mamky a babičky odovzdali nám....:)
tassiedevil
@manya , veľmi dobre si pamätám na Smažienku v LC, chodil som tam takmer denne, pracoval som tam oproti cez cestu:)
tassiedevil
@klukodvody , @irenka , @rela , aby sme dostali to pravé nácesto, /ako nazvala @sovka /musíme si najskôr upiect chlebík bez nácesta, len z kváskom a potom z tohoto cesta si už odložíme na dalšie pečenie a pri dalšom pečení znovu odložíme..atd...niekde musíme začať:)@klukodvody , môžeš urobiť aj bez schovaného, ale to už nebude ono..:)
@rela , musíš pridať viac droždia, v tomto prípade 25 g čerstvého alebo 12-13g suchého, pokiaľ pridáš sušené, tak stále len polovicu z množstva čerstvého...ja používam kvalitné sušené, ktoré držím v mrazáku vo vzduchotesnej krabici...menej starostí.:)
tassiedevil
Milá@pusta1 , presne ako hovoríš, môže sa to nácesto pripraviť deň dopredu, tu to volajú biga starter, ale to stále nie je to ono, ale zo skúseností viem porovnať..to staré nácesto, to úplne ináč pracuje.... neviem prečo, ale je tomu tak...ináč úplne súhlasím z tvojím názorom a dakujem za doplnenie a pochvalu a samozrejme hodnotenie:)-
jarunka
Krasny chlebik aj langose!! Moja babicka tiez nechavala kusok cesta z predosleho pecenia a tak som aj ja skusila. Prvy krat to nebolo to ono, ale minuly tyzden som vyskusala zase a bol to moj najlepsi, perfektny chlebik. Urobila som si aj predceto (100 gr. muka 75 gr. voda a pol caj. lyz. susene kvasnice) aj namocila ten kusok sucheho cesta ale zvlast. Takze som mala 2 "predcesta" nabuduce to skusim tak ako ty, ze urobim len jedno "predcesto" mam odlozene cesto. Chlebik bol naozaj vynikajuci, chutny. Nebol ani vlhky, ani sa nedrobil. Trochu som sa pochvalila :-))
tassiedevil
@jarunka , Dakujem za pochvalné slová, som rád , že aj ty sa držíš tradičných spôsobov pečenia, niet nad krásny doma pečený chlebík..:) a nezabudni pridať aj surový zemiak, tým nič nepokazíš...:) All the best...:)
manya
nie, v galantérke, do tlačiarne sme nosili kartóny
manya
keď som robila ja tak ešte bola vedúca Marča, Anička bola zástupkyňa,
z tlačiarne sa pamätám na pár ľudí, občas stretnem Milana Kubinca, už som 25 rokov len návštevníčka LC,
tassiedevil
Anička mi bola teta...:) Malý svet,,,vieš že si pamätám na to nevinné dievčatko, čo nosilo kartony do tlačiarne...:) tak si poznala aj Evu z tlačiarne..:
manya
pamätám sa na pár ľudí ale mená s istotou neviem, robila v kancelárii..
pekná blondínka, alebo vysoká, štíhla, trošku do ryšava, tá nám občas rezala papier a Pišta s manželkou;
marienka44
@Tassiedevil , , nádherný chlebík, sám sa ponúka . :-)
Pýtam sa, či namiesto predcesta by som mohla použiť od Alnatura Sauerteig (Extrakt). Predávajú to v DM drogériách, jeden sáčok obsahuje 15 g bio extraktu, čo je na 1 kg múky. Na obale je recept na ražný chlieb:
250 g psenicnej múky Alnatura + 400 g Alnatura ražnej múky + 1 balíček droždia Alnatura + 1 balenie tohto extraktu + 1 čajová lyžička medu+ 2 čal. lyžičky jedlej soli a 100 g lúpaných slečnicových semien. Všetko sa zmieša so 400 ml vlažnej vody a necha kysnúť len 45 min. Po premiesení opätovne kysnúť 45 min. Piecť 60 min. v predohriatej rúre s hrnčeko s vodou.
Nahrádza Sauerteig to Vaše predcestO? Ďakujem za radu, pozdravujem.
tassiedevil
@marienka44 , v tomto ti veru neviem poradiť, ja som sa s stým ešte nestretol, možno to bude niečo takého, vyskúšaj budeš vidieť...potom si odober kusok cesta a odlož do múky a budeš mať nácesto...:)
boxik
Do roku 1972, kedy zomrel pekár, u nás fungovala pekáreň do ktorej ráno nosili gazdinky doma zamiesený chlieb , ako deti sme sa tešili na to že mama už ráno pri návrate priniesla upečené presne toto o čom tu je reč , akurát že u nás sa to volalo osúchy, po chlieb sa chodilo popoludní. Chlieb bol samozrejme poctivý kváskový a piekol sa na celý týždeň a ešte v posledný deň bol fantastický.
safran
nechodím sa zbytočne pozerať do lángošových receptov :-) človek iba čo má chúťky potom... svoj "prídel" som si vyčerpala v Mosonmagyaróvár-e pred 2týždňami, asi by som mala čosi k receptom, ale najviac ma dostala tá žiletka :-) to, že si šikovný, nie je žiadna novinka, ale to "udelátko""?!
evanaaa
@tassiedevil , ja už opakovať nebudem, je tu dosť komentárov, ktoré vystihujú tvoje krásne dielko, ja len súhlasím, si veľmi šikovný chlap, zaujímalo by ma, či ťa aj pochvália :)
@marienka44 , to, čo ty spomínaš, to je kvások, kúpila som si ho aj ja, ale nevyužila......a ak pečieš chlieb, stačí zoškrabať zo stien nádoby cesto, alebo si kúsok odtrhnúť a odložiť (nechať vysušiť). Aj moja mama a stará mama tak piekli.......
havino
pekný recept, chvály hodný, žiletku mám v špajdli presne, ako Ty, len sa mi zdá labilná, plánujem ju nasadiť na paličku od nanuka, len nie je toho, kto ten nanuk kúpi a zje :-) s nácestom som sa zaoberala myšlienkami veľmi dlho, aj čo to študovala, ale našla som sa v ražnom kvásku, s pridaním väčší pomer raže oproti pšeničnej a tá vyhovuje môjmu manželovi DIA
tassiedevil
@havino , zastrúhaj si kus triesky z dreva a nemusíš kupovať nanuk:) dakujem:)
@evanaaaa , sem, tam:) u nás sa kvalita boduje, od 1 do 10...:)) vdaka:)
@safran , mám rád tvoje komentáre.:)
@boxik , presne ako hovovoríš, to je tá doba na ktorú si aj ja rád spomínam.....
evanaaa
@marienka44 , prepáč, že sa do toho miešam, ale toto nie je o kvásku, ale o kúsku už hotového CESTA, ktoré sa odoberie z posledného pečenia, kvások je zarobený z múky a vody. A ten článok je čiste len o kvásku a nie o náceste, alebo ako sa to kde volá.....zaujímavé je, že to nepoznáš. Už mama mojej mamy to používala pri pečení a niektorí ľudia na to nezabudli a používajú to, tak ako aj @tassiedevil.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia