Chlapský kečup

an3da - fotkaan3da, 3. decembra 2013
Chlapský kečup
Foto: an3da

Manžel zostal bez zamestnania a tak robil všeličo doma, medziiným uvaril i kečup.

Suroviny

5 kg
2 kg
3 hlávky
2 dl
2 dl
2 dl
3 lyžice




Postup

  1. 1

    V pôvodnom recepte píše že všetko zomleť - papriku, paradajky a cesnak, pridať ostatné ingrediencie a variť, asi dve hodiny. Manžel všetko najprv uvaril, potom som ja všetko pretlačila - to aby neboli kožtičky, aby bolo hladké. S pripomienkou že bolo tak trochu odoka - všetkého bolo dosť veľa, manžel všetko poumýval a za pomoci jednej susedy pokrájal a bolo toho za kotol.Nevážil nič, ja som mu iba pripomenula aby bolo papriky tak asi jedna tretina a dve tretiny paradajky. Ked som všetko pretlačila, bol už čas na spánok a iba som všetko pridala čo treba. Okukla som iba že je asi tri miery podľa receptu. Nasledovného dňa to manžel varil, znovu v kotle - koľko dlho, neviem. Ešte pridal cukor a štipľavú papriku - mletú. Celková hmota sa asi prepolovila - a bolo to dosť husté. Bolo asi 7 litár. Kečup bol chutný, všetci chválili - i ja.

  2. 2

    Posledný pohár je otvorený - manžel i rozdával na ochutnávku a ostatné sme skonzumovali. Nebol horúci ked som ho lievala do pohárov, tak som ešte vo vodnom kúpeli sterilizovala, tichím varom asi 15 minút.

    Chlapský kečup - obrázok 2

Diskusia k receptu

sovka62
Asi sa pri ňom dosť nastál, má ho naozaj hustý. Vyzerá dobre, rada by som ochutnala.
an3da
@ sovka62 - on to tak, po sediacky, mal tam stoličku a dlhou varechou miešal...
@ amelie, máš pravdu - bez éčiek, teraz som sa spamätala že musím napísať že som sterilizovala.
ajsa20
no ten recept sa mi paci, len nie vsetkemu rozumiem....myslim to tak, ze niektore vety sa mi zdaju popletene :)
an3da
@ajsa20 , všetko je najprv uvarené - paprika, paradajky a cesnak. Potom som všetko pretlačila, pridala ocot, olej, soľ, cukor a manžel to varil asi tri-štyri hodiny. Potom som potlačila lyžicou do pohárov, uzavrela a sterilizovala.
root
Správny prístup! Takýto kečup je určite oveľa zdravší a chutnejší než ktorýkoľvek z obchodu plný somarín. Je to možno máličko prácnejšie než kúpiť prvý, čo sa na mňa "usmieva" v regáli, ale oplatí sa!
an3da
@root , skorej kým bola svokra živá - to ona mala trpezlivosť dlho variť. Ked manžel povedal že bude robiť kečup - prvá dcérina otázka bola: to bude taký ako robila stará mamka? A bol perfektný.
bubaya
Tak toto sa mi veľmi páči, pravý kečup bez kadejakých jabĺk, cvikle, a záveja korenín. Aj ten postup je výborne napísaný, dobre som sa pobavila. Ja mám nerezové hrnce a keď treba niečo dlho a pomaly variť, dám liatinovú platničku na najmenší plyn, na to najväčší hrniec a na najmenšom plyne pomaličky varím, aj celý deň. Netreba miešať stále, len občas. Ak začne veľmi prudko pri miešaní bublať, vtedy ho odstavím a keď sa ukľudní, znova varím. Ukladám a už sa teším na paradajkovú sezónu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia