Chilli con carne arabico

zemo - fotkazemo, 19. októbra 2009
Chilli con carne arabico
Foto: zemo

Kuchári všetkých krajín spojte sa! Presne tak som spojil mexický, stredoamerický a arabský priečinok s receptami v jeden, lebo som pripravil Chilli con carne Zobraziť celý popisKuchári všetkých krajín spojte sa! Presne tak som spojil mexický, stredoamerický a arabský priečinok s receptami v jeden, lebo som pripravil Chilli con carne arabico!

6 - 8
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 220 °C

Suroviny

6 - 8 ks
300 g
na potieranie
na chilli a či čili:
500 g
800 g
750 - 800 g
3 ks
1 ks
2 strúčiky
3 lyžice
1 lyžička
1 lyžička
1 lyžička
stredná konzerva
500 ml
3 lyžice




Postup

  1. 1

    Budete potrebovať osem arabských chlebov. Sú to také duté posúchy. Majú ich v supermarketoch. Myslím si, že sú balené po štyri, či šesť kúskov. Urobíme na nich kapsu. Na jednej strane ich jemne rozrežete, ale nie po celej dĺžke. Do kapsičky vložíte náplň – teda klasické chilli con carne. Môžete aj neklasické. Namiesto mäsa použijete klobásku či slaninu alebo pre vegetariánov úplne nič alebo sušené namočené sója kocky. Ak ste mäsožrúti, máte dve možnosti. Chilli si urobte podľa receptu, ktorý nájdete na vareche.sk – pridal ho freedomko – je to v chlieviku pre mexickú kuchyňu. Alebo podľa tohto môjho receptu. Upozorňujem, že ja som to robil pre väčšiu spoločnosť.

  2. 2

    Papriky nakrájame nadrobno. Podobne aj cibuľu. V hrnci zohrejeme olej, pridáme mleté mäso a počas stáleho miešania 5 minút opekáme. (Pre vegetariánov - mäso samozrejme vynecháme. Ak dáme klobásku, nie pol kila, ale stačia dve - tri nôžky na drobno pokrájanej. Vtedy aj menej solíme!) Primiešame papriku, cibuľu a cesnak. O 10 minút pri slabom ohni miešame a varíme.

  3. 3

    Zmes osolíme, pridáme chili, rascu a oregano. Do hrnca ďalej šupneme paradajky, pretlak, vývar i fazuľu (ozaj, ja keď som to robil, dal som aj bielu konzervovanú fazuľu namiesto jedenj kozrevy červenej a bolo tiež fajn). Všetko spolu varíme v otvorenom hrnci 15 minút. Častejšie miešame. Ak chceme mať hustejšie chilli, dáme menej vývaru. Dobre však je, aby sme odparili dostatok vody a mali hustejšiu kašu, ktorá by po naplnení do arabských chlebíkov nevytekala po plechu v trúbe, kde sa všetko zapečie.

  4. 4

    Nakoniec nasekáme čerstvú petržlenovú vňať a vmiešame do hotového jedla. Už máme pripravené chlebové kapsy na plnenie. Ešte nezabudnúť vymastiť veľký plech, na ktorý ich poukladáme. Opatrne, aby sme chlebík neroztrhali, ich naplníme veľkou lyžicou. Na niekoľko krát do nich vkladáme chilli. Chleby naplníme asi do polovice až trištvrtiny a otvorenú časť kapsy preklopíme na vrch kapsy na pekáči. Trochu poťapkáme rukou. To aby navrchu držalo.

  5. 5

    Keď takto na plech poukladáme všetky potrebné chleby a zvýši nám niečo v hrnci, nevadí, dá sa to dojesť so slovenským chlebom. Alebo si kúpite v obchode tie mexické lupienky toprdelíni, či ako sa volajú a zbaštíte to s nimi. Ale čiľ sa venujeme naďalej nášmu chilli. Kapsy potrieme navrchu jemne olejom so štetcom na varenie a posypeme po vrchu nastrúhaným syrom.

  6. 6

    Dáme zapiecť do trúby pri teplote asi 220 stupňov na niekoľko minút. Sú za chvíľku chrumkavé, pozrite si obrázok. Takto by mali vyzerať, keď ich vytiahnete. Dáte každému hladošovi jeden plnený chlebík na tanier. Mal by mu stačiť. Jedlo je sýte ako dlhoročné sombréro mexického caballera. Ale zaujímevaé je, že jedlíci sú po hodine opäť hladní a sfutrujú zvyšok. Aj za studena!

Diskusia k receptu

zemo
Zlatko, ja to píšem pre variacich nedoukov. Pre teba, ako babenku kuchárku je skrátený recept: Do arabského chleba natlač chilli, daj na vymastený pekáč a prelož, aby chilli neputovalo kade ľahšie, nastrúhaj na to syr a peč, kým neuznáš, že to bude hotové.
Som skrátka cool, čo povieš? ::)) Ahoj, mám dcéru Luciu presne v tvojom veku, počúvam vaš teplé rezance, milujem ich a teším sa, že sa aj také baby ako Ty, zaujímajú nielen o japonském anime, ale aj o varechu. Ahoj!
zemo
Chybiška sa pritrafila - "vaš teplé rezance" - kapela Kukiho od vás spod Zobora.
babidka
Zemo , potešim ta ...pred 5 rokmi som takmer identicke jedlo jedla v Kalifornii v mexickej restauracii a moje slovenske ucho vyrozumelo iba čast nazvu- "Čimičanga" . No a teraz konečne viem , ako sa to da urobit a tak som potešená aj ja .
zemo
Ale ja som za Atlantikom v živote v tomto nebol. Že by reirkanácia? Kokso, to sú veci, to sú veci! Činičnaga con amricano de le arabico! Krásny Nový rok, a aj tie dni za ním sa želá všetkým, ktorých Tvoja duša postretne a ruka pohladí! Od mojej celej rodiny...
babidka
tak som neodolala a vyskúšala. mexicka čimičanga nebola taka dobra ako tvoja...
zemo
Joj, ako mi krásne odlahlo. Ďakujem.
janaalizibolenova
Zemo, dnes som robila Vase Chilli, velmi chutilo, ale urobila som ho s mensimi obmenami, namiesto oregana som dala majoranku, miesto lupanych paradajok, som dala cerstve, a fazulku som dala bielu, varenu, nie z konzervy, nabuduce skusim s oreganom, a cervenou fazulkou,
dakujem za tento recept
zemo
Niet nad ženskú krásu a samostatnosť! Zdravím tam dole.
janaalizibolenova
Zemo, dovolila som si Vas recept dat aj na inu stranku o vareni, pretoze si myslim, ze je skoda, aby sa k nemu nedostali dalsi ludia, samozrejme som na danej stranke uviedla, ze povodnym autorom receptu ste Vy, aj s linkom priamo sem, tak len dufam, ze sa na mna za to nenahnevate, ak by Vam to vadilo, dajte mi vediet a recept odtial vymazem, dakujem
zemo
Prebúh, proč by mi to malo vadiť? Veď pomáhate hrncom a verechách iných ľudí, ktorý dávaju na tento portál recepty s tým, aby potešili chuťové poháriky a žalúdky ďalších ľudí, čo ešte o vareche.sk ani nechyrujú. Ďakujem hlavne za nich!!! Pkné zdravie a pohodu do Káhirska a pozdravujte faraónov.
P.S. Aby som nezabudol - ešte krátke poučenie z histórie egyptskej kuchne, ktoré nájdete aj mojich zážitkoch. Vám sa asi najviac hodí a poučte tam neznalých pravej histórie gurmánstva u vás v Egypte. Určite nezostane nikto z nich ľahostajní...
V starom Egypte sa muži namiesto varenia venovali stavbe pyramíd. To je do určitej miery pochopiteľné, lebo postaviť pyramídu nie je hračka. Vyžadovalo si celého muža takmer 29 hodín denne. Neúnosnú situáciu nevyriešila ani reforma Ramzesa II., ktoré svojim papyrusom nariadil 24 hodinový pracovný deň s tým, že zvyšných 5 hodín mali muži venovať oddychu a vareniu. Zámer panovníka stroskotal na lenivosti staviteľov pyramíd, ktorí venovali svojich 5 hodín iba spánku.
Jemný posun nastal za vlády Amenhotepa V. Faraón novátor sa rozhodol inovovať stavbu pyramíd. Tú svoju začal stavať obrátene - na špičke. Keďže vždy najviac práce a nosenia kamenia bolo treba pri stavbe základov pyramídy, muži mali po jeho inovácii viac času. Na základy stačil jeden kváder a postupne pribúdali ďalšie.
Preto sa až odvtedy datujú prvé zmienky o kuchárskych majstroch a vznikajú prvé recepty. Za zmienku stojí recept na „Vajcia boha Ra“ . Sú to krokodílie vajcia upečené pod horúcim slnkom v piesku Sahary. Alebo "Ptahotepova placka", čiže ošúpané upečené vajce stlačené dlaňami na placku.
Rozkvet egyptského kulinárstva sa skončil vtedy, keď obrátená pyramída Amennhotepa V. spadla a museli ju predsa len postaviť ako ostatné. Starí Egypťania opäť pracovali 24 hodín a 5 hodín spali. Na budúce si pošprtáme o nevariacich nadsamcoch za antických čias.
janaalizibolenova
Som rada, niektorí by možno boli napaprčení, to viete , ľudia sú kadejakí :-) Faraónov pozdravím a ďakujem aj za vzdelanie. Taktiež želám pohodu a zdravie do BA, kde som žila pár rokov :-D
forneta
zdá sa mi to alebo tu máte skoro wšetci pocit še babidka sa robí trochu namysle še akoše ,, Wšade som bol, wšetko som widel" bez urášky...
aa... ,,zemoo..." odkial wy máte do prdele tam také dobré recepty...?! xDxDxD
zemo
Z hlavy, dieťa moje, nie z análu...
forneta
xDxDxD akošee... úplne sa podobáte na môjho uja... on má presne takéto hlášky aj komentáre... a ete aj wýzorowo sa podobááte... xDxDxD




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia