Karamelový cheesecake
Cheesecake so slaným karamelom
Autor receptu: nikajednadva
Cheesecake-y robím výlučne nepečené. Mám pocit, že sú jemnejšie a krémovejšie. Tento je presne taký. Aj keď slaný karamel nie je žiadna prevratná kombinácia, je to tradične dobrá klasika, čím je pre mňa aj tento cheesecake.
12 porcií |
60 minút príprava |
Postup
- Najskôr si pripravíme sušienkový základ. Sušienky aj praclíky rozdrvíme a zmiešame s roztopeným maslom. Zmes vysypeme do tortovej formy a dnom pohára vyhladíme. Snažíme sa sušienky čo najviac pritlačiť, tak aby hmota bola jednnotná. Formu dáme do chladničky aspoň na 20 minút.
- Medzitým si urobíme syrový základ. Želatínu si pripravíme podľa inštrukcií na obale v malom množstve vody. Smotanový syr (môžeme použiť Philadelphia alebo Lučina, dôležité je, aby bol plnotučný) vyšľaháme spolu s práškovým cukrom a vanilkou. Pridáme karamel (viď poznámku nižšie) a ďalej šľaháme kým je zmes hladká. Prilejeme smotanu na šľahanie, opäť sa snažíme použiť značku s čo najväčším obsahom tuku. Ja som mala 50 %. Myslím, že v Bille býva značka s podobným percentom. Zmes ďalej šľaháme kým je smotana takmer vyšľahaná. Vtedy pridáme želatínu a došľaháme. Krém vylejeme na vychladený sušienkový základ, prikryjeme a dáme do chladničky aspoň na 4 hodiny.
- Keď je cheesecake stuhnutý, polejeme ho slaným karamelom a ozdobíme popcornom a polámanými praclíkmi.
- Poznámka: Karamel si môžeme pripraviť napríklad uvarením Salka. Ďalšia možnosť je v hrnci na nízkom ohni uvariť mlieko s cukrom a štipkou soli do skaramelizovania - podľa množstva cca 1,5 - 2 hodiny (ja som použila tento karamel do krému). Tretí spôsob je upáliť štandardný karamel v hrnci, priliať šľahačkovú smotanu a nakoniec pridať maslo a soľ (týmto karamelom som cheesecake ozdobila).