Cheesecake mascarpone speculoos a ovocná poleva
Autor receptu: sisok
Prepáčte za polohu obrázku, ale keď som ho dala nastojato, tak ho nebolo vidno, nevie niekto preco? :)
Existuje mnoho verzií tohto klasického amerického koláčika. Ja vám dnes ponúkam túto - je to asi pre 6 osôb, podľa toho akú formu použijete a akí ste jedlíci. Ja používam cukrárenske kruhy, kedže sú menšie ako tortové formy. A čo sa týka výberu ovocia, nechajte viesť fantáziou.
4-5 porcie |
10 minút príprava |
50 minút na 150 °C |
Postup
- Rúru si predohrejeme na 150°C.
Maslo si dáme roztopiť na slabom ohni a medzičasom si podrvíme keksíky Speculoos. Ja ich nemixujem, nechcem dostať múčku. Iba ich vložím do solídneho vrecúška a podrtím valčekom.
Keď je maslo roztopené, odstavíme z ohňa. Do masla prisypeme podrvené keksíky a zamiešame. Touto zmesou vystelieme spodok formy s odnímateľným dnom. Kedže robievam radšej menšie tortičky, ja používam menšie cukrárenské kruhy.
Keksíkovú vrstvu pomačkáme dnom pohára a vložíme do chladničky na 10 minút.
- Mascaropne premiešame s kryštálovým cukrom a smotanou. Pridáme vajíčka (ja som dala iba 2 bielka a 1 žĺtko) a 1 polievkovú lyžicu hladkej múky.
Vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke na slabom stupni si rozpustíme bielu čokoládu a pridáme do zmesi mascaropne-smotana. Celú zmes nalejeme do formy, kde už máme speculoos keksíky a vložíme do rúry na 50minút.
Necháme v rúre vychladnúť a môžeme si pripraviť ovocnú polevu.
- Plátok želatíny vložíme na pár minút do studenej vody.
Ja som použila mango a ananás, no výber ovocia nechám na vás.
Takže asi 300g ovocia si rozmixujeme spolu s 30g cukru a dáme variť na stredný oheň. Ja som to celé precedila, kedže mango a aj ananás majú malé vlásočnice a nechala znova zovrieť.
Ovocnú šťavu odstavíme, pridáme citrónovú šťavu a vhodíme vymačkaný plátok želatíny. Necháme roztopiť a vychladnúť.
- Keď je poleva vychladnutá, polejeme s ňou cheesecake. Vložíme do chladničky nech poleva stuhne a na druhý deň ochutnáme :)
Ja som mala ešte trošku jabĺčka Granny Smith a podávala spolu s koláčikom. Vyskúšajte, takto je to EŠTE lepšie :)