Cheesecake - bezlepkový, bezlaktózový

Autor receptu: nora

Inšpirovala som sa receptom z varechy, ktorý nahrádzal syr philadelphia pomocou mascarpone. Recept som si trošku upravila, aby si túto maškrtu mohli dopriať aj ľudia s bezlepkovou alebo bezlaktózovou diétou.

20 minút
príprava
70 minút
na 160 °C

Postup

  1. Na korpus som použila maslové sušienky Frollini Schär, ktoré sú bezlepkové a tak isto aj bezlaktózové. Mínus L mascarpone kupujeme v Rakúsku, neviem, či je u nás dostať kúpiť a smotana sladká bezlaktózová je dostať v Bille, taktiež je to značka Mínus L. Ja som ale použila inú.
  2. Sušienky si rozdrvíme tĺčikom na mäso na jemnú drť, skoro ako na strúhanku a primiešame roztopené maslo. Miešame, až kým nevznikne tuhá hmota.
  3. Takúto hmotu vysypeme do formy vyloženej papierom (ja som mala formu s priemerom 21 cm a stačilo to, ale kľudne použite aj väčšiu s priemerom 26 cm). Pri pečení maslo zvykne vytiecť, tak je lepšie dať formu na plech, z ktorého sa to potom lepšie umýva. Korpus dáme zapiecť do vyhriatej rúry na 180°C na 10 minút, potom to necháme vychladnúť.
  4. Mascarpone a tvaroh premiešame. Potom pridáme kyslú alebo sladkú smotanu. A premiešame znova. Po lyžičkách pridávame praškový cukor, zmiešaný s vanilkovým cukrom a nakoniec pridáme 3 celé vajcia a 1 žĺtok. Treba to naozaj dôkladne, dlho a pomaly šľahať.
  5. Nakoniec môžete, ale nemusíte pridať nastrúhanú kôru z citróna. Ja osobne som ju tam nedávala. Keď už máme hmotu dokonale vyšľahanú, vymastíme okraje formy maslom, aby sa to krásne oddelovalo a vylejeme plnku do formy.
  6. Necháme to trošku odpočinúť, cca 5 minút a pečieme na 160-170 °C cca 60min na vodnom kúpeli (na spodok rúry sa dá nádoba s vodou, aby zákusok nebol suchý). Ak to napuchne už to zachviľu bude. Vtedy vytiahneme vodný kúpeľ a necháme to ešte tak 5-10 min piecť. Ak to nenapuchne nič sa nedeje a treba sledovať kraje formy, ktoré začnú pekne hnednúť. Či je to hotové zistíme tak, že zatrasieme plechom a ten stred by sa mal trošku triasť ako želé. Keď to vychladne, tak to pekne spľaskne a treba ho nechať aspoň cez noc v chladničke.