Chatový guláš po brezoviansky

tiuska - fotkatiuska, 7. apríla 2011

jednoduchý recept na guláš aj pre začiatočníkov, pochádza z mojej hlavy, keď som chcela na chate niečo dobré uvariť

6
porcií
20 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
500 g
1 ks
5 strúčikov
2 ks
 , príp. olej




Postup

  1. 1

    Očistíme si cibuľu a nakrájame drobno. Očistíme zemiaky, jeden väčší si odložíme a ostatné nakrájame na kocky. Cesnak očistíme a prelisujeme. Mäso si omyjeme a nakrájame na menšie kúsky.

  2. 2

    Nakrájané mäso si dáme do misky a okoreníme podľa chuti rascou, vegetou, korením a paprikou (kto má rád štipľavé, pridá štipľavú papriku alebo chilli) a rukou premiešame, aby suroviny spojili svoje chute, pokvapkáme olejom.

  3. 3

    Cibuľu vo väčšom hrnci speníme na masti, pridáme okorenené mäso, opečieme z každej strany a počkáme kým pustí šťavu. Potom podlejeme vodou a varíme, kým mäso úplne nezmäkne. (hovädzie mäso sa varí aj 3 hodiny pod pokrievkou, podľa toho aká časť hovädziny to je, treba prilievať vodu, ak sa odparuje rýchlo)

  4. 4

    Keď je mäso uvarené, pridáme nakrájané zemiaky a jeden zemiak, ktorý sme si odložili postrúhame na jemno do gulášu. Ak sme guláš moc vodou zriedili, pridáme podľa potreby bujón. Čakáme, kým zmäknú zemiaky a môžme podávať. Na tanieri môžme dozdobiť kyslou smotanou. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

marienka44
@Tiuska , dostala som radu, ze do gulasa mam pridat urcite paradaj. pretlak a leco /pripadne cerstvu zeleninu/. Dostat kupit paprikovu pastu v tube. Aj tu pridavam, lebo urobí dobru chut. A na zaver majoranka nesmie chybat v dobrom gulasi. :-)
bobor1
Tiež si myslím , že pokiaľ tam chýba lečo , alebo čerstvá paprika a rajčiny , nemôže sa to volať guláš.
To ako dať na halušky tavený syr a kyslú smotanu a nazvať to bryndzové halušky.
tiuska
no veď každý podľa svojej chuti, ja som dala len recept, ktorý chutil mne a mojej rodine. Moja mamina to tiež robí s lečom, mne osobne nechutí varená paprika ani paradajka, takže to tam nedávam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia