Chalva tyčinka

kucharpepe - fotkakucharpepe, 8. januára 2015

V novom roku si s predsavzatím jesť menej sladkostí a kalórií nevystačíme. Skôr či neskôr podľahneme a chuť koláčika, či dezertu nás opantá. Pre Zobraziť celý popisV novom roku si s predsavzatím jesť menej sladkostí a kalórií nevystačíme. Skôr či neskôr podľahneme a chuť koláčika, či dezertu nás opantá. Pre odľahčenie výčitiek je tu CHALVA TYČINKA alebo domáca FIT tyčinka Chalva je pochúťka pochádzajúca z orientu a jedna z najjednoduchších sladkostí. Potrebujete iba 2 ingrediencie: semiačka (slnečnica, sezam) a sladidlo - najlepšie med Ja som sa ju snažil vylepšiť s čokoládovo-orieškovou kombináciou a vôbec sa tomu nebránila, práve naopak..

1
porcia
20 minút
príprava

Suroviny

1 hrnček (očistené)
1/2 hrnčeka
80 g
20 g nasekané




Postup

  1. 1

    Formu si vystelieme potravinárskou fóliou tak aby nám prečnievala cez okraje. Slnečnicové semiačka jemne orestujeme na suchej panvici aby uvoľnili arómu a boli chrumkavejšie. Necháme vychladnúť. Vychladnuté rozmixujeme na kašu a zmiešame s medom. Touto masou vystelieme dno formy. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu. Primiešame oriešky a vylejeme na prvú vrstvu. V chladničke necháme stuhnúť, približne 1 hodinu, ideálne cez noc.

  2. 2

    Tyčinku pomocou fólie vytiahneme z formy a môžeme si zahryznúť, prípadne pekne zabaliť a niekomu podarovať - pokiaľ zvládnete odolať :)

  3. 3

    Sladkosť vrchnej časti je jemne vyvážená horkosťou čokolády.

Diskusia k receptu

ilusa
super,zajtra skusim,dufam,ze bude taka pekna,ako Tvoja
evanaaa
Toto je výborný recept, chalvu som mala rada, kedysi, pred mnoho rokmi ako dieťa som si ju kupovala.....len ten med budem musieť niečim iným nahradiť ( asi aj diabetickým). Ide do KK.
marianne
Teda totok,ale by som si dala,strašlivo dobre to vyzera..
eviana
Semienka ja teda milujem v každej forme a v tejto sú echt neodolateľné :) 5*
mezi
Len otazne je kolko toho zjete v 1 porcii! Lebo ak podla rozpisu je totl 1 porcia, tak to zjem len tych 80 g cokolady, a nespinim hrnce,mixer.
bubaya
Ja si pamätám chalvu z Bulharska, slnečnicovú. Bola balená v polkilových plechovkách ako guláš, vnútri to vyzeralo ako solvina s olejom na vrchu. Ale bolo to strrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrašne dobré. Teraz zháňam chalvu kdekade po obchodoch, ale už do nej pchajú mandle, vanilku, arómy, miešajú s čokoládou... a väčšinou je sézamová. Toto si musím zajtra urobiť, slnečnice mám plno, pre sýkorky. Už sa teším, vďaka za pripomenutie tejto dobroty.
vegetariankapp
Super receptík už je v kk. Určite budem robiť.Len som si dala predsavzatie že nebudem jesť pol roka čokoládu. Tak bud to niečim tú čokoládovú časť nahradím alebo urobím len tú časť so slnečnicou alebo počkám pol roka a potom si to urobím a naplno vychutnám. Tak príjemne maškrtenie a pečenie a varenie v novom roku všetkým vararecháčkam aj varecháčom.
deria
@kucharpepe recept sa mi páči, len mi tam niekde zmizol sézam (mne sa totiž chalva spája so sézamom) takže pridať sézam ku slnečniciam, alebo použiť rovnakým spôsobom sézam miesto slnečnice? Máš s tým skúsenosť?
evanaaa
@bubaya , ja ešte takú plechovicu mám. Ale pamätám sa, že ju kedysi predávali v takých tehlách ako je aj pečeňový syr v alobale, len odsekli požadované množstvo......a tie dnešné prímesi sa ani mne nepáčia, originál je najlepší. Občas ju majú aj v Lídli, v rámci xy týždňa.
ilusa
no chalvu som urobila podla Tvojho receptu@kucharpepe a je vyborna,podla mna sladka akurat tak,ako to mam rada.Mam ju pokrajanu v chladnicke a chodim maskrtit.Dakujem za vyborny receptik.A ta cokolada s chalvou chuti uzasne
ilusa
a pre@mezi ,neboj sa je to ovela viac,ako 1 porcia,aj ked je to dobre,nezjes to na jeden raz,ani keby Ti islo o zivot
uhlopriecka
Luxusna pochutka!!! Dala som menej medu, nemam to rada velmi sladke a tiez som ju pokrajala na tycinky a mam v chladnicke. Kombinacia s cokoladou je uzasna. Vyborna k nesladenej kave, caju....davam 5*
1x ilusa
tiginko
s opraženými mandľami v horkej čokoláde s chalvou pol na pol sezamovo-slnečnicovou.... fantastická kombinácia! Rýchle foto pred darčekovým zabalením a môže sa ísť gratulovať dnešnej oslávenkyni. Ešte že mi kúsok zostal na ochutnanie. Vďaka @Pepe :-)


tamik
tlieskam... :D ja také sláďavy nemusím ale keď som pridala tú horkú čokoládu a orechy...mňam!!!
helenore
Také dobré recepty, Pepe pridávaj ešte aj ďalej. prosím.
ilusa
super,zajtra skusim,dufam,ze bude taka pekna,ako Tvoja
evanaaa
Toto je výborný recept, chalvu som mala rada, kedysi, pred mnoho rokmi ako dieťa som si ju kupovala.....len ten med budem musieť niečim iným nahradiť ( asi aj diabetickým). Ide do KK.
marianne
Teda totok,ale by som si dala,strašlivo dobre to vyzera..
eviana
Semienka ja teda milujem v každej forme a v tejto sú echt neodolateľné :) 5*
mezi
Len otazne je kolko toho zjete v 1 porcii! Lebo ak podla rozpisu je totl 1 porcia, tak to zjem len tych 80 g cokolady, a nespinim hrnce,mixer.
bubaya
Ja si pamätám chalvu z Bulharska, slnečnicovú. Bola balená v polkilových plechovkách ako guláš, vnútri to vyzeralo ako solvina s olejom na vrchu. Ale bolo to strrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrašne dobré. Teraz zháňam chalvu kdekade po obchodoch, ale už do nej pchajú mandle, vanilku, arómy, miešajú s čokoládou... a väčšinou je sézamová. Toto si musím zajtra urobiť, slnečnice mám plno, pre sýkorky. Už sa teším, vďaka za pripomenutie tejto dobroty.
vegetariankapp
Super receptík už je v kk. Určite budem robiť.Len som si dala predsavzatie že nebudem jesť pol roka čokoládu. Tak bud to niečim tú čokoládovú časť nahradím alebo urobím len tú časť so slnečnicou alebo počkám pol roka a potom si to urobím a naplno vychutnám. Tak príjemne maškrtenie a pečenie a varenie v novom roku všetkým vararecháčkam aj varecháčom.
deria
@kucharpepe recept sa mi páči, len mi tam niekde zmizol sézam (mne sa totiž chalva spája so sézamom) takže pridať sézam ku slnečniciam, alebo použiť rovnakým spôsobom sézam miesto slnečnice? Máš s tým skúsenosť?
evanaaa
@bubaya , ja ešte takú plechovicu mám. Ale pamätám sa, že ju kedysi predávali v takých tehlách ako je aj pečeňový syr v alobale, len odsekli požadované množstvo......a tie dnešné prímesi sa ani mne nepáčia, originál je najlepší. Občas ju majú aj v Lídli, v rámci xy týždňa.
ilusa
no chalvu som urobila podla Tvojho receptu@kucharpepe a je vyborna,podla mna sladka akurat tak,ako to mam rada.Mam ju pokrajanu v chladnicke a chodim maskrtit.Dakujem za vyborny receptik.A ta cokolada s chalvou chuti uzasne
ilusa
a pre@mezi ,neboj sa je to ovela viac,ako 1 porcia,aj ked je to dobre,nezjes to na jeden raz,ani keby Ti islo o zivot
uhlopriecka
Luxusna pochutka!!! Dala som menej medu, nemam to rada velmi sladke a tiez som ju pokrajala na tycinky a mam v chladnicke. Kombinacia s cokoladou je uzasna. Vyborna k nesladenej kave, caju....davam 5*
1x ilusa
tiginko
s opraženými mandľami v horkej čokoláde s chalvou pol na pol sezamovo-slnečnicovou.... fantastická kombinácia! Rýchle foto pred darčekovým zabalením a môže sa ísť gratulovať dnešnej oslávenkyni. Ešte že mi kúsok zostal na ochutnanie. Vďaka @Pepe :-)


tamik
tlieskam... :D ja také sláďavy nemusím ale keď som pridala tú horkú čokoládu a orechy...mňam!!!
helenore
Také dobré recepty, Pepe pridávaj ešte aj ďalej. prosím.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia