Cezerye - mrkvový turecký med fotorecept

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 11. januára 2012

(čítaj čezerie) Ďalšia z tureckých "supersladkostí" s obsahom vítamínov a cukru, samozrejme :) Takže nič pre diabetikov...Recept mám z tureckej kuchárskej knihy.

20 minút
príprava
60-80 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 šálky
1 šálka
1/4 šálky
1 PL
1/4 šállky alebo neslané pistácie




Postup

  1. 1

    Začneme tým, že mrkvu najemno nastrúhame. Čím jemnejšie, tým lepšie. Budeme potrebovať asi 2 plné šálky. (250 ml)

    Cezerye - mrkvový turecký med (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V hrnci zmiešame nastrúhanú mrkvu, cukor a vodu. Varíme, kým mrkva úplne zmäkne. Ak treba dolievame po troche vodu. Pred koncom varenia pridáme citrónovú šťavu a orechy. Ja som dala celé ale v pôvodnom recepte sa uvádzajú nahrubo nasekané.

    Cezerye - mrkvový turecký med (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zmes preložíme do olejom vymastenej misky, uhladíme a vložíme do chladničky asi na 3-4 hodiny. Po vybratí z chladničky opatrne vyklopíme a nožom (potrieť olejom) nakrájame na obdlžníky. Nakoniec vyváľame v strúhanom kokose. Takto ich potom uchovávame v chladničke aspoň 2-3 dni aby poriadne stuhli.

    Cezerye - mrkvový turecký med (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mne sa to naprvýkrát veľmi nevydarilo, mrkvu som nastrúhala nahrubo a bola som dosť netrpezlivá pri varení a chladení :) takže to nestihlo poriadne stuhnúť a tak som namiesto kociek tvarovala malé guličky. Čo sa týka chuti, úprimne, nič moc :D (ja na tieto sladkosti veľmi nie som, ale chcela som to vyskúšať) a ten môj si nich pochutnával už včera večer, takže vyskúšajte, uvidíte ;)

    Cezerye - mrkvový turecký med (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

zuzliak
Woaw, vyzera to ako mrkvove truffels na turecky sposob- krasne aj farenbe- vyzeraju ako sklenene obalene kokosom- si sikulka :) Ako to chuti? Sladko, cerstvo, mix.... Popis mi to trosku viac, pls :) Dakujem :)
nazarboncuk
ahoj zuzka, hm, je to hlavne strašne sladké, mieerne nakyslasté od citróna, taká mrkvová marmeláda (originál je oveľa lepší :D) už som špekulovala, či sa nedá časť cukru nahradiť želirovacím alebo želatínou aby to nebolo tak sladké ale držalo tvar..neviem, poraď v tomto nemám žiadne skúsenosti...
maartina
náhodou mne sa ten tvar páči ...a dôležité je, že tvoj drahý si na nich pochutnal :)
tothka
Veľmi podobné guľky robím iba bez orieškov. Sú tu pod názvom Mrkvové guľky , zrejme ich skúsim inovovať o tie oriešky, je to starý recept, ktorý robievam keď mám chuť na sladké a nechce sa mi piecť,
keby nie toho cukru, poviem si že zdravé maškrtenie.
tetrisss
Nemas tam v tej kucharskej knihe aj tie zelatinove roladky ake predavaju v turecku?
nazarboncuk
@tothka hej videla som :) to je presne to iste..no vidis tak predsa tí Osmani tu niečo zanechali hihihi :)
@tetrisss hm, neviem teraz ktore myslís..také oriešky v zelatíne? veľmi by mi pomohol nejaký obrazok ako to má vyzerať ...
cica2
velmi pekné a určite aj chuťovo výborné...kk:-)
julica
Už sa zmes varí, pre istotu mám v zálohe agar-agar. Som veľmi vďačná za tento recept, lebo túto sladkosť milujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia