Čevapčiči

Čevapčiči s ajvarom - národné jedlo Chorvátska (videorecept)

Autor receptu: slobodaasolidarita

Slovo ćevap pochádza z tureckého kebap. Najznámejší je hajdučki ćevap, ktorý sa pripravoval nad otvoreným ohňom. Grilovanie má v bývalej Juhoslávii špeciálne postavenie a siaha až do roku 1860, kedy sa práve čevapčiči začalo šíriť do okolitých krajín z Veľkého trhu v Belehrade.

4-6
porcie

Suroviny

Postup

  1. Mleté mäso zmiešame s nasekaným cesnakom a cibuľou, ochutíme soľou a korením a poriadne premiešame.
  2. Mäsovú zmes tvarujeme do malých šúľkov a opekáme na oleji zo všetkých strán dochrumkava.
  3. Servírujeme s ajvarom: Upečieme papriku, baklažán a paradajky v rúre, stiahneme z nich šupku, vyberieme semienka a spolu rozmixujeme.
  4. Pridáme olej, soľ, cukor, feferónku, korenie a opäť rozmixujeme. Dochutíme octom.
  5. TIP majstra Ihnačáka: Horúcu upečenú zeleninu dajte na chvíľu do igelitového vrecka. Šupka sa bude dávať dole oveľa ľahšie.