Čevapčiči
Čevapčiči s ajvarom - národné jedlo Chorvátska (videorecept)
Autor receptu: slobodaasolidarita
Slovo ćevap pochádza z tureckého kebap. Najznámejší je hajdučki ćevap, ktorý sa pripravoval nad otvoreným ohňom. Grilovanie má v
bývalej Juhoslávii špeciálne postavenie a siaha až do roku 1860, kedy sa práve čevapčiči začalo šíriť do okolitých krajín z Veľkého trhu v
Belehrade.
Postup
- Mleté mäso zmiešame s nasekaným cesnakom a cibuľou, ochutíme soľou a korením a poriadne premiešame.
- Mäsovú zmes tvarujeme do malých šúľkov a opekáme na oleji zo všetkých strán dochrumkava.
- Servírujeme s ajvarom:
Upečieme papriku, baklažán a paradajky v rúre, stiahneme z nich šupku, vyberieme semienka a spolu rozmixujeme.
- Pridáme olej, soľ, cukor, feferónku, korenie a opäť rozmixujeme. Dochutíme octom.
- TIP majstra Ihnačáka:
Horúcu upečenú zeleninu dajte na chvíľu do igelitového vrecka. Šupka sa bude dávať dole oveľa ľahšie.