Cestoviny so špenátom a ricottou

jarco - fotkajarco, 29. novembra 2009
Cestoviny so špenátom a ricottou
Foto: jarco

Moja obľúbená rýchla večera. Najvhodnejšie cestoviny pre tento druh omáčky sú špirálovité fusilli (na fotke sú penne - fusilli som akurát doma nemal...).

5
porcií
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
500 g
250 g
1 strúčik
100 g
100 ml




Postup

  1. 1

    Na výsledný efekt tohto receptu popri dobre uvarených cestovinách najviac vplýva kvalita špenátu. Rozhodne neodporúčam klasický špenátový pretlak slovenských a českých výrobcov, ani rôzne ochutené verzie. Vhodné nie sú ani celé špenátové listy, pretože ideme pripraviť čosi ako hustejšiu omáčku. Ideálny je sekaný alebo nahrubo drvený špenát (napr. Bonduelle, Findus). Kto má trpezlivé nervy a more času, nech sa trápi aj s čerstvým špenátom.

  2. 2

    Ideálne je nechať si špenát pomaly rozmraziť, my žijúci v reálnom svete ho dávame do hrnca na trochu olivového oleja mrazený. Zakryjeme a necháme pomaly dusiť. Bude trvať minimálne 10 minút, kým sa mrazené bloky začnú rozpadávať. Pomôžeme im trochu vidličkou, podlejeme mliekom a znovu zakryjeme.

  3. 3

    Dáme si variť vodu na cestoviny (čím väčší hrniec tým lepšie), osolíme ju a pridáme pár kvapiek olivového oleja.

  4. 4

    Cesnak nakrájame na drobno a pridáme do špenátu. Osolíme a necháme ešte trochu podusiť. Pridáme do špenátu ricottu, zamiešame a odstavíme. Ricottu môžete bez problémov nahradiť dvomi kelímkami neochuteného cottage "čízu", mne osobne to dokonca chutí viac ako s ricottou.

  5. 5

    Opražíme si na panvici s niekoľkými kvapkami olivového oleja píniové oriešky. Pozor, rýchlo sa pripália, nerobte pri tom nič iné. Ak nezoženietie píniové oriešky, dajú sa nahradiť napríklad nesolenými rozdrvenými kešu orechmi.

  6. 6

    Cestoviny zlejeme s rozdelíme na zohriate taniere. Pridáme špenát, posypeme píniovými orieškami, parmezánom a ihneď podávame.

  7. 7

    Tip: Zmes duseného špenátu s ricottou je klasická plnka do trubičiek cannelloni, ktoré sa potom zapekajú podobne ako lasagne - ale to už nie je rýchla večera. Ak pripravujeme plnku do cannelloni, zmes urobíme hustejšiu.

Diskusia k receptu

zunicka
Mnam, s celozrnnymi fusilli fajnove, dakujem za recept:)
sjuz
mňam, dnes budú na večeru podľa tvojho receptíku:), ale tuším urobím domáce, ak neprídem neskoro domov...:))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia