Cestoviny s brokolicou a smotanovou omáčkou

Autor receptu: evusik

Sme cestovinová rodina, u nás môžu byť cestoviny každý druhý deň a nikdo sa sťažovať nebude. Ešte šťastie, že cestoviny sa dajú variť systémom - čo chladnička dala - takže trochu fantázie a večera je za 20 minút hotová

4
porcie
5 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Omáčka: na oleji speníme na plátky nakrájaný cesnak, pridáme na pásiky nakrájanú šunku, na menšie ružičky rozobratú brokolicu, stonky okrájame a nakrájame na tenké kolieska, len premiešame, nedusíme, len zľahka opražíme a dochutíme soľou, korením. Ja vôbec nesolím lebo syr býva dostatočne slaný, používam koreniace zmesi a tie sú slané dosť. Hneď pridáme smotanu, tavený syr a miešame pokiaľ sa syr nerozpustí, môžeme pridať mlieko ak je omáčka hustá.
  2. Medzitým si dáme variť vodu a uvaríme cestoviny - scedíme - NIKDY NEPRELIEVAME STUDENOU VODOU. Ešte horúce cestoviny zmiešame z omáčkou a podávame. Môžeme posypať nastrúhaným syrom.
  3. Ak by ste chceli podávať omáčku a cestoviny zvlášť a potrebujete aby sa cestoviny nezlepili - niekdo to robí tak, že ich vymáča v studenej vode - bŕŕŕŕŕ´- niekdo ich omastí olejom - ja mám nato iný trik. Ešte horúce, neprepláchnuté cestoviny vysypem na pekáč aby boli v tenkej vrstve a vždy keď idem okolo ich premiešam až pokiaľ nevychladnú. Výsledok stojí za to a hlavne všetko čo má ostať na cestovinách tam aj ostane, neskončí spláchnuté v dreze.