Cestovinový šalát s majonézou

Autor receptu: dvorka

Je tu veľa receptov na cestovinový šalát a tak aj ja pridávam svoj veľmi jednoduchý, rýchly a u nás chutí všetkým. Neurobila som ani fotku naservírovaného šalátu lebo u nás sa v sobotu budia chlapi pred obedom a tak si každý zobral misu a jedol z nej. Mne už ostal len žďab a bola som taká hladná, že som zabudla urobiť fotku.

5
porcií
30 minút
príprava

Postup

  1. Cestoviny vysypem do osolenej vriacej vody, zamiešam a nechám variť 5 minút, odstavím z tepelného zdroja, zalejem pohárom studenej vody, premiešam a nechám 10 minút postáť. Precedím a prelejem niekoľko krát studenou vodou.
  2. Dve vajcia si vyklepnem do vyššej nádoby, prilejem troška oleja a ponorným mixérom na najnižšej rýchlosti začnem mixovať. Potom postupne prilievam olej a mixujem. Treba pri tom trpezlivosť, majonéza je pekná hustá a hladká. Potom ju prisolím, pridám horčicu a už len vareškou premiešam. Ja som ju ešte raz premixovala a zredla mi. Nie veľmi, no radím trpezlivosť a trochu ručnej práce :) Odložím do chladničky.
  3. Do misy som si dala sterilizovanú zeleninu: mrkva, hrášok, kukurica a ešte som pridala za fľaštičku sterilizovanej kápie. Uhorky som nakrájala na kocky, kto chce môže dať aj cibuľu. Tú niekedy prelejem vriacou vodou aby bola ľahšie stráviteľná.
  4. Na strúhadle (vľavo hore na obrázku) som nastrúhala chrenovú šunkovú salámu. Odporúčam, chutí skvelo.
  5. Nakoniec som nastrúhala rôzne syry. Klasický eidam, Nivu a mozzarelu.
  6. Prilejem majonézu z chladničky a dobre premiešam. Korenila som oreganom a šalviou, tie mám od minulého roka zo záhradky a úplne stačilo dať po štipke. Šalát je dobré si urobiť pár hodín vopred aby sa chute rozložili.