Cestovina s hadomorom (čierny koreň)

janger - fotkajanger, 2. apríla 2016
Cestovina s hadomorom (čierny koreň)
Foto: janger

V mojom bio-zeleninovom balicku bol hadomor (cierny koren). Bolo to uz parkrat, co som ho dostala a priznam sa, vzdy som ho zahodila (hoci Zobraziť celý popisV mojom bio-zeleninovom balicku bol hadomor (cierny koren). Bolo to uz parkrat, co som ho dostala a priznam sa, vzdy som ho zahodila (hoci potraviny strasne nerada vyhadzujem). Vzdy ma odradzalo to, ze som citala, ako zle sa to cisti a pod. Ved niekedy to nazyvali aj "utrpenie domacich zien". Tato starodavna zelenina bola v minulosti dost pouzivana, ale potom upadla do nemilosti. Teraz sa mi zda, ze sa znovu viac zacina objavovat. Som rada, ze som vyskusala. Uz to nikdy nevyhodim!

2
porcie

Suroviny

7 ks
1 PL
8 ks
2-3 PL
1 PL
 (čerstvá alebo sušená




Postup

  1. 1

    Precitala som si viacere recepty, trosku som to pokombinovala a vyslo mi toto. Neviem, ci je tato zelenina dostat na Slovensku a ci to vlastne niekto aj vyskusa. Mozno niekomu spravim chut...Ja si sem recept ukladam aj kvoli vlastnej potrebe.

  2. 2

    Fotiek vela nemam, lebo som ani nepredpokladala, ze recept budem uverejnovat. Ale preco nie. Tak tu je hadomor, alebo cierny koren, alebo ako to niekedy volali, spargle chudobnych. Najprv som ho dobre umyla od hliny. Mala som 7 kusov.

    Cestovina s hadomorom (čierny koreň) - obrázok 2
  3. 3

    Potom som ho namocila do vody, lebo v niektorych receptoch som citala, ze sa to vo vode lepsie cisti. Ale ani to nebolo treba. Treba si dat rukavice, take latexove. Alebo gumene kuchynske. Tato zelenina totiz pri cisteni vylucuje neprijemnu lepkavu hmotu a okrem toho robi flaky. Takze sa treba vyzbrojit ;-). Cistila som skrabkou na zemiaky, islo to bez problemu. Pokrajala som to na mensie kusky a dala do hrnca, v ktorom som mala vodu s octom. Namiesto octu moze byt aj citron. Je to preto, aby zelenina hned nestmavla. Dame varit. Nestopla som, ako dlho som to varila. Myslim, ze tak 10-15 minut to bolo. Vyskusajte pichnut nozikom. Nevarit uplne do makka. Tak, aby to bolo este take trochu pevne.

  4. 4

    Medzitym uvarime cestovinu, ja som mala tagliatelle, cize dlhe rezance.

  5. 5

    Na panvicu dame trochu masla a pridame cierny koren, chvilku pooprazame, pridame pokrajane sampinony. Ja som mala tzv. gastanove, to su tie s hnedym klobucikom. Prichutime solou, korenim, petrzlenovou vnatou. Samozrejme najlepsia je cerstva, ja som mala doma iba susenu, tak som dala tu. Nakoniec pridame par lyzic smotany na varenie. Ak by ste to radsej chceli take viac omackove, mozete dat smotany viac. Nechame prejst varom. Pridame do toho uvarenu cestovinu, premiesame a mozeme podavat. Ked som to nalozila na tanier, tak sa mi to zdalo take farebne nevyrazne, preto som pridala este pokrajanu redkvicku.

    Cestovina s hadomorom (čierny koreň) - obrázok 5
  6. 6

    Budem tuto zeleninu skusat na rozne sposoby. Uz ju nikdy nevyhodim. Ak mate moznost, vyskusajte. To cistenie ozaj nie je take strasne :-).

Diskusia k receptu

monty469
Pre mňa je to niečo nové, počula som o tom, ale nikdy som to ešte nemala. No možno raz sa k nemu dostanem a vyskúšam. Nebránim sa novým surovinám v našom jedálničku :-)
1x janger
haji
Zajímavé a pro mě netradiční, nikdy jsem černý kořen nezkoušela. Můžeš, prosím, popsat chuť? Jsem zvědavá jako opice!! haha Děkuji.
1x janger
janger
@monty , ved to, treba vyskusat aj nezname suroviny. Kolkokrat clovek v obchode vselico obchadza bez povsimnutia. Ale ak budes mat moznost, vyskusaj....@kukulienka , tak som si pozrela aj ten recept od @elixir , aj ten sa mi paci....@haji , tak som sa pri jedeni snazila vychutnat, ze aku to ma chut, s cim by som to mohla porovnat. Mne sa zda, ze to ma nieco z mrkvy, nieco z petrzlenu, nieco z redkvicky a mozno aj trosku zo spargle, ale toto ma vyraznejsiu chut, ako spargla. Dakujem vam vsetkym za ohlas ☺. Prajem prijemnu nedelu.
haji
@Janger (3.4.2016 09:32)
Děkuji za pozdravení i popis chutí, já si vyhrabala na netu, že je to něco mezi pastyňákem a chřestem /pastrňákom a šparglou/ a že se to chová při čištění celkem agresivně - tak jak popisuješ ty. Mno, mám podobnou zkušenost s kostivalem /kostihoj/ - též to smolí, ale nejvíc později, po nastrouhání. Doporučovali tam, mimo jiné oloupat po uvaření, že to jde snadněji. Závěr: je vidět, že nejen tento kořen, má sílu!! Přeji také krásnou neděli!
1x janger
afataga
tieto cierne hady som este nazivo nevidela, ale pocula som, ze take existuje, aku to ma chut? vies to k niecomu prirovnat?
1x janger
janger
@haji , s kostihojom som este nic nerobila, poznam len podla nazvu. Ale idem si vyguglit ☺....@afataga , mne to pripominalo nieco take mrkvovite, redkvickovite, v pozadi chut petrzlenu a prichut spargle (ale ta nebola moc vyrazna) ;-)....
haji
@Janger (3.4.2016 13:36)
Kořen kostihoje se nepapá, užívá se k obkladům či do mastí při zlomeninách, pohmožděninách, zánětech žil apod. Já si dělala mast, no spíš strouhala kořen na křenovém struhadle, to se smíchá s měsíčkovou indulonou a napaplá se na nemocnou část /u mě koleno/. Zabalí se do obvazu, pak igelit, na to ručník - aby se to přes noc zapařilo. Ráno odděláváš jen hnědé vysušené čárky z kůže, opereš obvaz a další večer to samo. Není radno toho strouhat víc než na 2 až 3 dny. Kořen kostihoje se dá udržet v lednici v přiotevřeném igelit.sáčku. Je lepší takováto mast než alkoholový výluh - já z něj měla nechutnou vyrážku a popálenou kůži, bo mám jemný kožich.
1x janger
zolik
tak uz viem ako sa tento koren vola aj po slovensky. ja som tuto surovinu pred vela rokmi spoznala az v Rakusku - Schwarzwurzel. najcastejsie z neho pripravuju tzv. falosny sparglovy majonezovy salat. a zevraj je tento koren velmi zdravy a precistuje cievy.
1x janger
janger
@haji , no tak uz som si nieco o tom precitala. Vedela som, ze je to lieciva bylinka, ale ako sa to pouziva, to som nevedela. Dakujem aj tebe za vysvetlenie. A pomaha to? Mas s tym dobru skusenost?...@izabela , dakujem za pristavenie sa...@zolik , ja tiez niekedy neviem, co sa ako kde vola. Tak si casto pomaham aj latinskymi nazvami a potom si to uz lahsie najdem. Casto neviem napriklad rozne druhy ryb po slovensky, huby....no, majte sa dievcata, vikend pomaly za nami☺.
haji
@Janger (3.4.2016 16:32)
ano, pomáhá - ta mast /či jak to nazvat/ je úžasná, bo z čerstvého kořene je to xykrát lepší, než kupovaná mastička, která sice určitě neco málo obsahuje, ale my víme, že doma a růčo je léty ověřená lidová moudrost, která funguje. Pomohla mi na vyskočené koleno, které jsem si sama nasadila zpět, na chirdě mi dali škrobák - spadl než jsem přišla domů, tak jsem mazala večer i ve dne tou mastí, a pan doktor chirurg, který chtěl na začátku operovat, jen čuměl. Je to dobré na pohmožděniny - s tím mám zkušenost, zlomeniny po sundání sádry - odezva od kamarádky, která si mast dělala. Této bylině věřím, hlavně kořenu, list jsem nezkoušela. Hlavně se užívá zevně, vnitřně spíš ne než ano - a pokud ano, tak fakt to musí být dobrý bylinkář.
1x janger
slawi
Cierny koren poznam ale len zavarany v jemnom naleve z pohara ako uhorky. Cerstvy som este nevidela. Tu u nas je velmi znami ako salat so smotanou, koprom, octom a solou. Kupujem ho v obchodnom retazci Merkur. Vyskusam ho aj tepelne upravit ako ty s cestovinkou. Dakujem za receptik :)
1x janger
janger
@Haji (3.4.2016 17:33)

@haji , dakujem ti za ochotu a tvoje mile rady ohladom toho kostihoja. Ja si pamatam, ako to este moja babka spominala volakedy, ta vedela toho moc o bylinkach...Budem sa musiet popozerat, ked bude na to sezona, tu po okoli, ci to niekde rastie. Mozno sa to niekedy zide...Aj ked lepsie by bolo, ak by sme to nepotrebovali ☺....@slawi , ja som hadomor este nejedla taky zavarany, ale aj tu je to tusim dostat v poharoch. Ale ked mam pravdu povedat, tak som si to ani nejako nevsimala doteraz. Pozriem. Moze to byt dobre aj ako salat. Dakujem za komentik ☺.
haji
@Janger (3.4.2016 20:16)
není třeba děkovat, když tě to zajímá, tak proč ne. Důležitá poznámka - tam směs : měsíčková indulona s nastrouhaným kořenem kostihoja se musí držet v ledničce a nedělat množství větší než na 2, nanejvýš 3 dny. Štěstí přeje připraveným! Mít informace je dnes IN.
1x janger




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia