Cesnakový olivový olej

Autor receptu: kiriaki

Cesnakový olej je veľmi obľúbený najmä v talianskej kuchyni. Veľmi jednoducho sa dá pripraviť aj doma a je skvelý na dochucovanie šalátov, polievok dokonca rýb či mäsa. Ak použijete naozaj kvalitný olivový olej jej vynikajúci aj na dochutenie pizze.

3 minút
príprava

Postup

  1. Zvolíme si vhodne uzatvárateľnú nádobu (najlepšie takú, aby sa tam zmestila aj polievková lyžica).
  2. Potom do tejto nádoby nasypeme sušený cesnak. Množstvo cesnaku závisí od toho ako silný chceme mať olej.
  3. Cesnak zalejeme olivovým olejom (oplatí sa investovať do oleja) a zatvoríme. Všetko spolu premiešame. Skladujeme na suchom a tmavom mieste. Ak sa rozhodnete olej skladovať v chladničke je celkom možné, že stuhne, neznamená to však, že by bol nejak pokazený alebo nepoužiteľný.
  4. Podobne si viete pripraviť chilli olej, rozmarínový, či s oreganom. Zásada je: POUŽÍVAŤ LEN SUŠENÉ POTRAVINY DO OLEJA.