Cesnakový chlieb

julka3 - fotkajulka3, 16. apríla 2014
Cesnakový chlieb
Foto: julka3

Ja a moja rodina sme si veľmi obľúbili doma pečený chlieb, najlepší je čerstvý, keď sa ešte na ňom rozpúšťa maslo. Nepoužívam pekárničku, lebo Zobraziť celý popisJa a moja rodina sme si veľmi obľúbili doma pečený chlieb, najlepší je čerstvý, keď sa ešte na ňom rozpúšťa maslo. Nepoužívam pekárničku, lebo sa mi to zdá zbytočné.

20
porcií
15 minút
príprava
65 minút
na 175 °C

Suroviny

600 ml
1 PL
1 ČL
2,5 ČL
1 strúčik
1 hrnček (celozrnná)
600 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Najskôr si v kanvici zohrejem vodu, prelejem do odmerky a nechám 10 min. vychladnúť. Polovicu vody nalejem do misky, pridám ocot, cukor, soľ, semiačka, rozpučený cesnak a droždie. Droždie dobre popučím, aby sa dobre rozpustilo.

    Cesnakový chlieb - obrázok 1
  2. 2

    Pridám žitnú múku(alebo iný druh chlebovej múky), prilejem druhú polovicu vodu, prisypem múku a vymiesim cesto. V miske kyske mi vykysne za 1 hodinu. Dám piecť na pekáč vystlaný pečiacim papierom, alebo do nejakej vymastenej formy - zaleží na vás. Surové cesto povrchu posypem rascou alebo sezamom a posolím morskou soľou z mlynčeka.

    Cesnakový chlieb - obrázok 2
  3. 3

    Pečiem pri 175°C asi 1 hod., keď začne chlebík hnednúť pridám rúru na 250°C a ešte 10 min. dopečiem. Prajem dobrú chuť!

    Cesnakový chlieb - obrázok 3

Diskusia k receptu

jozka2
chlebik mas krasny pufky,ale som zaskocena teplotou,170 stup.C ? Pri takejto teplote sa pecu piskoty,ale chlieb?!
smejkad
tiez pozeram, ja peciem najprv na vysokej teplote a ked chyti korku, dopekam na nizsej
novy postup, alebo chybicka?
katka78
@Julka3 nie je nad domáci chlebík, ja už iný ani nepoznám. Len je s ním jeden veľký problém - je taký dobrý, že ho nemôžeš prestať jesť :-). Pekárnička je dobrá možno na miesenie cesta, ale chlieb by som v nej veru tiež nepiekla.
Teplota pečenia v tvojom recepte aj mňa prekvapila, zvyčajne sa robí opačne, najskôr niekoľko minút pri vysokej teplote, kým sa chlebík pekne zdvihne, potom dopekať pri nižšej. Skús prípadne tak piecť nabudúce, uvidíš sama. Nech sa ti darí :-)
deria
ja pekávam špaldovo-ražný, ale s tým cesnakom by som to skúsila, len ma prekvapilo, že len jeden strúčik cesnaku si pridala. Nie je to málo? Cítiť ho v tom chlebe?
deria
zabudla som napísať, že som ho ohodnotila vysoko :) z fotky bolo cítiť úžasnú vôňu cesnaku :)) Čo sa teploty týka, kým som nezačala piecť chleby podľa Varechy (nemiesené) tak som tiež pekávala na 170-180C v teplovzdušnej trúbe a bez problémov




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia